Alleskunner Remko Vrijdag daagt kinderen uit tijdens ‘Letter Festival’

Onderwijs
Remko Vrijdag hopt van het ene genre naar het andere. 'Juist die combinatie maakt het zo leuk.'
Remko Vrijdag hopt van het ene genre naar het andere. 'Juist die combinatie maakt het zo leuk.' (Foto: Bob Bronshof)

REGIO - Naast schrijver Mandy Pijl maakt acteur, cabaretier, komiek en zanger Remko Vrijdag zijn opwachting tijdens het ‘Letter Festival’ in de herfstvakantie. Vrijdag verzorgt op dinsdagmiddag 24 oktober de workshop ‘Hoe maak ik een voorstelling?’ voor de jeugd van 8 tot 12 jaar. Hij laat daarbij alle vrijheid aan de deelnemers om een leuk idee of een verhaal te bedenken of na te denken over een script of een bepaald onderwerp. "We gaan uiteraard met taal aan de slag, want dat is de insteek van het festival. Met taal kun je alle kanten op. Ik kan tijdens de workshop zelf iets bedenken, maar zou me kunnen voorstellen dat de kinderen die op die middag meedoen het net zo leuk vinden om er een eigen draai aan te geven", luidt de oproep van de in Purmerend woonachtige Vrijdag.

Workshop ‘Hoe maak ik een voorstelling?’ op woensdagmiddag 24 oktober

 Remko Vrijdag (51) is een drukbezet man. Met grote regelmaat wordt hij gevraagd voor (hoofd)rollen in televisieproducties en films, staat vaak als cabaretier op de bühne (waaronder vier programma’s met Martine Sandifort) en blijkt een begenadigd zanger te zijn. Daarnaast speelde hij in enkele musicals. Een alleskunner die genoegen schept in de combinatie van wat hij doet. Vrijdag speelde dit jaar nog als Wouter een van de hoofdrollen in de succesvolle Videolandserie Hockeyvaders. "Ik hop van het ene genre naar het andere en dat maakt het extra leuk. Op die manier slaat de verveling nooit toe", zegt hij. Afgelopen zaterdagavond draafde Vrijdag als Louis van Gaal op in het tv-programma Hotel Hollandia.

Samen met Martine Sandifort

Alles is Liefde, Gooische Vrouwen, Dolfje Weerwolfje en Alles is Familie zijn enkele voorbeelden van films waarin hij speelde. Met Martine Sandifort heeft hij in acht jaar tijd vier cabaretprogramma’s op de planken gezet. "Na de laatste keer had ik zoiets van nu even niet meer, maar inmiddels zou ik het wel weer mooi vinden om iets met Martine te doen. Ik ken haar al sinds dat we samen op de Kleinkunstacademie zaten. Zij is een geweldig theaterbeest."

Met het Letterfestival wil Rotary Purmerend-Waterland op verschillende manieren aandacht besteden aan verbeteren van de taalvaardigheid. Dat gebeurt door verschillende taalactiviteiten aan te bieden aan kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool. Denk hierbij aan “hoe schrijf ik een verhaal of boek” met een kinderboekenschrijfster of een gedicht met een dichter. Denk aan het schrijven van een stripverhaal, een lied, maar ook aan digitale vormen van schrijven. 

Veel zin in

Remko Vrijdag ziet het voor zich dat hij op 24 oktober een dolenthousiaste groep van maximaal 20 kinderen voor zich heeft, die stuk-voor-stuk benieuwd zijn naar wat hij hen kan aanreiken, maar die aan de andere kant staan te trappelen om hun eigen ik aan hem en aan de groep te tonen. "Ik heb er echt veel zin in. Het is niet de eerste keer dat ik dit doe. Daarom weet ik dat dit soort workshops het goed doen. Ik zal er alles aan doen om de deelnemers na afloop met een goed gevoel huiswaarts te laten gaan. En nogmaals: laat iedereen zich opgeven en alvast nadenken over wat ze graag willen."

Het door Rotary Purmerend-Waterland te organiseren ‘Letter Festival’ wordt mede mogelijk door Stg. Eiercentrale, Rabo Coöperatiefonds, VSB Beemster en Gebr. Van ‘ Hek. Het programma is te vinden op https://www.rotary.nl/purmerendwaterland/Letterfestival