Koeien spotten in Bezoekerscentrum Midden-Delfland

Algemeen
Een bont gezelschap van koeien en Midden-Delfland.
Een bont gezelschap van koeien en Midden-Delfland. (Foto: Henk Groenendaal)

Je komt in Midden-Delfland allerlei koeien tegen; maar wat voor koeien zijn het eigenlijk? Een foto-expositie in het Bezoekerscentrum Midden-Delfland biedt uitkomst. 

“Tot eind vorige eeuw zag je zwartbont, roodbont en een handjevol blaarkoppen en lakenvelders in de Nederlandse weilanden”, zegt Martin Visser van de Midden-Delfland Vereniging, mede-organisator van de expositie. “En moet je nu kijken, het is een bont gezelschap van Montbéliarde, Limousin, Angus, Jersey, Belgisch Wit-blauw, Brandrood, Fleckvieh, Hereford, Dexter, Wagyu en natuurlijk ook nog steeds Holstein Friesian, Fries Hollands, Maas-Rijn-IJssel , naast de blaarkoppen en lakenvelders.”

De verschillende runderrassen worden in Midden-Delfland gehouden als melkvee, vleesvee, dubbeldoelkoeien, hobbydier of natuurbegrazer. Er zijn ook bedreigde rassen waarvoor veehouders subsidie kunnen krijgen, omdat zij meehelpen het ras in stand te houden.

Tijdens het weideseizoen zijn de koeien ook volop buiten te spotten. Daarom heeft het bezoekerscentrum ook twee fietsroutes, een oostelijke én een westelijke, uitgezet die langs diverse boerderijen en runderrassen voeren. De routekaartjes en -beschrijvingen vind je in het bezoekerscentrum maar ook online.

De foto-expositie is tot eind november te zien. Het bezoekerscentrum, gelegen tussen Schipluiden en Den Hoorn aan Tramkade 24B, is dagelijks (behalve maandag) geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op de bovenverdieping van de expositieruimte is ook nog ruimte gemaakt voor de weidevogels van Midden-Delfland.