Midden-Delfland Vereniging wil meer en snellere acties voor weidevogels

Algemeen
Twee grutto's.
Twee grutto's. (Foto: Hans Groeneveld)

De Midden-Delfland Vereniging roept op tot meer en snellere maatregelen om de slechte weidevogelstand in het gebied te verbeteren. 

Dit staat in een brief aan de deelnemers van het Weidevogelpact Midden-Delfland aan de vooravond van hun halfjaarlijkse overleg. De vereniging reageert hiermee op recente voorstellen van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Delfland waarin de nadruk ligt op onderzoek en inventarisatie van het alarmerende probleem.

De vereniging stelt dat onderzoek en inventarisatie te laat effect gaan hebben, want de nood is nu al heel groot. ‘Het is vijf voor 12’, staat in de brief. Het gaat (op een paar polders na) helaas slecht met de weidevogels in Midden-Delfland. Dat geldt voor de Big Five: grutto, tureluur, scholekster, kievit en slobeend. Maar nog slechter is het gesteld met de kleinere soorten zoals de graspieper, veldleeuwerik en kwikstaarten.

Er zijn veel bedreigingen voor de weidevogels zoals vos, kraai, roofvogels en katten. Om voldoende schuilplaats te creëren kunnen de veehouders bij de eerste keer maaien of eerste snede meer gras laten staan door in mozaïek te maaien en stukken langs de slootkanten niet te maaien. Met het laten staan van ‘weidevogelgras’ zijn heel goede ervaringen elders in Nederland, aldus de vereniging.

Vorig jaar is de belangrijke boerenorganisatie in de regio, LTO Noord Delflands Groen, uit het Weidevogelpact gestapt. In de ogen van de vereniging is de medewerking van de boeren essentieel voor behoud en beheer van de weidevogelstand. Ze roept de pactpartners (ANV Vockestaert, Vogelwerkgroep Midden-Delfland, Natuurmonumenten en Natuurlijk Delfland) dan ook op alles in het werk te stellen om de agrariërs terug aan tafel te krijgen.

Verdere acties

In de brief aan de pactpartners pleit de vereniging voor meer dringende maatregelen. Bijvoorbeeld het in gesprek gaan met vliegveld Rotterdam The Hague Airport over het toestaan van drones voor het opsporen van weidevogelnesten. Dit helpt het in kaart brengen van ook kleinere vogelsoorten én voorkomt het doodmaaien van jonge haasjes. Kijk voor meer informatie op www.middendelflandvereniging.nl.