Gijs Schot (rechts) overhandigt donatie aan directeur Patrick van Mil.
Gijs Schot (rechts) overhandigt donatie aan directeur Patrick van Mil. (Foto: jan jong fotografie beeldproductie)

Stedelijk Museum Alkmaar doet top-aankoop

Algemeen

ALKMAAR - Een topaankoop. Zo valt de aankoop van het Stedelijk Museum Alkmaar het best te benoemen. Het indrukwekkende interieur van een gefantaseerde katholieke kerk uit ca. 1670-1680 is het grootste en beste schilderij van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Emanuel de Witte.


“Wat het precies gekost heeft? Daar doen we - net als andere museum - geen uitspraak over”, zegt Eva Groentjes van het Stedelijk Museum. Wel is duidelijk dat het meer dan een miljoen euro is. Dankzij financiële bijdragen van particulieren en bedrijven uit de regio heeft het museum het laatste deel - streefbedrag van €25.000 -  in vijf weken bijeen gekregen. “Het is zelfs ruim 30.000 euro geworden. Dat zijn we natuurlijk ontzettend blij mee en dankbaar voor. Het zegt ook iets over hoe wij als museum worden gedragen.” De Vereniging Rembrandt heeft 50% van de vraagprijs toegezegd. De vereniging krijgt op haar beurt weer steun van divers andere fondsen. Zo gaf het Mondriaan Fonds een aanvullende grote subsidie. 

Particuliere eigenaar

Het museum had het kunstwerk al in bruikleen, toen zich de mogelijkheid voordeed het schilderij aan te kopen. “We hebben het van een particuliere kunstverzamelaar gekocht. Het is een Nederlander die in het buitenland woont. Dit is echt een top-aankoop voor ons en zoiets komt niet vaak voor, al zijn we als museum natuurlijk ambitieus en zullen we in de toekomst nog wel eens een mooie aankoop doen. Ik denk dat iedere medewerker in het museum wel een lijstje met gewenste kunstwerken in zijn zak heeft.”

Geweldige aanwinst

Directeur Patrick van Mil: “Dit is een geweldige aanwinst voor Stedelijk Museum Alkmaar. Iedereen die voor dit schilderij staat wordt betoverd door de verhalen en de geweldige licht- en ruimtewerking die De Witte in dit werk heeft gecreëerd. Het idee dat we huidige en toekomstige generaties bezoekers voor altijd kunnen laten zien wat een prachtig werk deze belangrijke zeventiende-eeuwse Alkmaarse kunstenaar heeft voortgebracht, vervult ons met trots.” 

Tot en met 24 januari 2022 is de nieuwe aanwinst te zien in het museum in een speciaal daarvoor ingerichte zaal in Stedelijk Museum Alkmaar. Daarna zal het werk een plek krijgen in de permanente presentatie van het museum, die komende jaren wordt vernieuwd.

Meester van het licht

Emanuel de Witte (1616/1617-1691/1692) was een stad- en leeftijdgenoot van schilder Caesar van Everdingen (1616/1617-1678). De Witte maakte naam met zijn fenomenale vaardigheid in de weergave van licht - zonlicht dat gefilterd wordt door gebrandschilderd glas, dat in lange banen op een kerkvloer valt, dat warmgele vlekken maakt op zuilen en banken. Zijn talent blijkt uit de vele kerkinterieurs die van hem zijn overgeleverd, maar ook uit enkele huiselijke interieurs en voorstellingen van marktkramen in de buitenlucht.