De 10 beste musea in Alkmaar en omgeving van 2023!

Cultuur
De Museummolen in Schermerhorn.
De Museummolen in Schermerhorn. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Ontdek de rijke culturele schatten van Alkmaar en omgeving. Van boeiende tentoonstellingen tot interactieve ervaringen, de musea in Alkmaar zullen zeker fascineren en inspireren. Kom en laat je onderdompelen in de lokale cultuur!

Beste musea Alkmaar

Er zijn een aantal mooie musea in Alkmaar te bezoeken. Ontdek de diverse musea in Alkmaar en omgeving. Van het Stedelijk Museum tot het Hollands Kaasmuseum. Deze musea bieden fascinerende exposities en activiteiten die je onderdompelen in de lokale geschiedenis en cultuur. Dit zijn de beste musea in Alkmaar en omgeving:

  1. Stedelijk Museum | Alkmaar
  2. Hollands Kaasmuseum | Alkmaar
  3. Nationaal Biermuseum De Boom | Alkmaar
  4. Het Beatles Museum | Alkmaar
  5. De Museummolen | Schermerhorn
  6. Historisch Museum | Heiloo
  7. Poldermuseum Het Oude Gemaal | Heerhugowaard
  8. Museum Kranenburgh | Bergen NH
  9. Museum in ‘t Houten Huis | De Rijp
  10. Museum Jan Boon | De Rijp

1. Stedelijk Museum | Alkmaar

Het Stedelijk Museum in Alkmaar biedt een unieke inkijk in de rijke geschiedenis en cultuur van de stad. Met een diverse collectie van kunstwerken, archeologische vondsten en historische objecten, is het museum een inspirerende bestemming voor zowel lokale inwoners als bezoekers van buitenaf.

Je koopt een volwassenen ticket vanaf €13,50. Het adres van Stedelijk Museum Alkmaar is Canadaplein 1, Alkmaar. Het museum is dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend.


Een expositie in het Stedelijk Museum in Alkmaar.

2. Hollands Kaasmuseum | Alkmaar

Het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar is een must-visit voor kaasliefhebbers. Het museum neemt je mee op een boeiende reis door de geschiedenis, productie en tradities van Hollandse kaas. Bewonder oude kaasgereedschappen bij dit museum in Alkmaar, leer over het kaasmaken en proef verschillende smaken.

Je koopt een volwassenen ticket vanaf €6,- en kinderen t/m 12 voor €2,50. Het adres van het Hollands Kaasmuseum is Waagplein 2, Alkmaar. Het museum is de hele week open van 10:00 tot 16:00 uur.

3. Nationaal Biermuseum De Boom | Alkmaar

Nationaal Biermuseum De Boom in Alkmaar is een paradijs voor bierliefhebbers. Het museum onthult de geheimen van het brouwproces en de rijke geschiedenis van bier in Nederland. Van oude brouwapparatuur tot bijzondere bieretiketten, het museum in Alkmaar biedt een fascinerende kijk op de biercultuur.

Je koopt een volwassenen ticket vanaf €9,50. Het adres van Nationaal Biermuseum De Boom is Houttil 1, Alkmaar. Het museum is donderdag t/m zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur geopend.

4. Het Beatles Museum | Alkmaar

Je hoeft niet helemaal naar Liverpool om meer te leren over The Beatles. Het Beatles Museum in Alkmaar is een waar mekka voor fans van de legendarische Britse band. Met een uitgebreide verzameling van memorabilia, platenhoezen en zeldzame items is dit een van de beste musea in Alkmaar.

Je koopt een volwassenen ticket vanaf €15,- dan krijg je ook toegang tot het Elvis Museum Alkmaar en het Zeezender Museum Alkmaar. Het adres van het Beatles Museum is Pettemerstraat 12A, Alkmaar. Het museum is dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 16:30 uur geopend.

5. De Museummolen | Schermerhorn

De Museummolen in Schermerhorn is een levendig eerbetoon aan de Nederlandse poldergeschiedenis. Deze prachtige houten windmolen uit de 17e eeuw is volledig functioneel en biedt een boeiende kijk op het traditionele molenaarsambacht. Verken het binnenwerk, bewonder het adembenemende uitzicht in een van de beste musea in Alkmaar en ontdek de techniek achter het droogmalen van de polder.

Je koopt een volwassenen ticket vanaf €6,- en kinderen van 4 t/m 12 voor €4,-. Het adres van De Museummolen is Noordervaart 2, Schermerhorn. Het museum is dinsdag t/m zondag van 09:00 tot 16:30 uur geopend (alleen april t/m oktober).


Een oude foto van de Museummolen in Schermerhorn.

6. Historisch Museum | Heiloo

Het Historisch Museum in Heiloo neemt bezoekers mee op een reis door de rijke geschiedenis van deze charmante stad. Met tentoonstellingen en collecties die de lokale cultuur, tradities en ontwikkelingen belichten, biedt het museum een fascinerend inzicht in het verleden van Heiloo. Een must-visit voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers.

De entree is gratis. Het adres van Historisch Museum Heiloo is Kennemerstraatweg 464, Heiloo. Het museum is dinsdag open van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

7. Poldermuseum Het Oude Gemaal | Heerhugowaard

Poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard is een uniek museum dat het verhaal vertelt van de strijd tegen het water en het droogleggen van de polders. Ontdek de indrukwekkende geschiedenis van de waterbeheersing in dit interactieve museum, waar oude machines en authentieke objecten tot leven komen.

Je koopt een volwassenen ticket vanaf €4,- en kinderen vanaf 12 betalen €1,50. Het adres van Poldermuseum Het Oude Gemaal is Huigendijk 17, Heerhugowaard. Het museum is elke zondag open van 11:00 tot 17:00 uur.


Poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard, vanuit de lucht gezien.

8. Museum Kranenburgh | Bergen NH

Museum Kranenburgh in Bergen (Noord-Holland) is een culturele schat aan de Noordzeekust. Met een combinatie van hedendaagse kunst, historische collecties en een prachtige beeldentuin, biedt het museum een inspirerende en veelzijdige ervaring.

Je koopt een volwassenen ticket vanaf €14,50 en kinderen t/m 16 jaar hebben gratis entree. Het adres van Museum Kranenburgh is Hoflaan 26, Bergen NH. Het museum is dinsdag t/m zondag van 10:30 tot 17:00 uur geopend.


Museum Kranenburgh in Bergen NH.

9. Museum in ‘t Houten Huis | De Rijp

Museum in ‘t Houten Huis in De Rijp laat je kennismaken met de rijke geschiedenis van deze historische stad. Gevestigd in een prachtig 17e-eeuws houten huis, biedt het museum een boeiende mix van tentoonstellingen over het leven in De Rijp, de walvisvaart en de scheepsbouw.

Je koopt een volwassenen ticket vanaf €5,- en kinderen van 4 t/m 16 voor €2,-. Het adres van Museum in ‘t Houten Huis is Tuingracht 13, De Rijp. Het museum is dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur geopend.

10. Museum Jan Boon | De Rijp

Museum Jan Boon in De Rijp is gewijd aan de indrukwekkende collectie van de lokale kunstenaar Jan Boon. Het museum biedt een uitgebreid overzicht van zijn schilderijen, tekeningen en sculpturen, die de schoonheid van het Noord-Hollandse landschap en de historische architectuur weerspiegelen.

De entree is gratis. Het adres van Museum Jan Boon is Rechtestraat 146, De Rijp. Het museum is elk weekend van mei t/m december te bezoeken van 13:00 tot 17:00 uur.