Tijdens de wandelingen van Historische Vereniging Alkmaar vertelt een gids verhalen over onze stad.
Tijdens de wandelingen van Historische Vereniging Alkmaar vertelt een gids verhalen over onze stad. (Foto: HVA)

Wandelen door historische binnenstad

Algemeen

ALKMAAR - Historische Vereniging Alkmaar organiseert vanaf deze zomer weer wandelingen. Tijdens de stadswandelingen op woensdagavond 18 en maandagavond 23 augustus neemt een gids de deelnemers mee op reis door het verleden van Alkmaar.

De wandelingen met het thema ‘Stadsvernieuwing of stadsvernieling?’ gaan over het plan om een snelweg dwars door de stad te voeren. Dit idee ontstond in de tweede helft van de jaren ‘50. Het ging niet door, maar onze stad had er nu dus ook héél anders uit kunnen zien.  

Verzet tegen snelweg

In 1955 werd er een rijks-planoloog naar Alkmaar gehaald om een oplossing te bedenken voor problemen in de binnenstad. Het middeleeuwse stratenplan was eeuwenlang voldoende geweest voor het stapvoets voortbewegende verkeer. Maar die tijd was nu definitief voorbij. Daarnaast kende de stad in de binnenstad de nodige verkrotting. De planoloog stelde voor om de grachten in het centrum te dempen. Zo zou ruimte ontstaan voor een verkeersweg. Het bestuur van de stad had er wel oren naar, maar de bevolking was faliekant tegen. De Historische Vereniging Alkmaar (toen nog Oud Alkmaar geheten) was prominent aanwezig in het verzet, met aan het roer de toenmalige voorzitter Hendrik Ringers. 

Aanmelden

Wie benieuwd is naar meer onbekende verhalen over onze mooie stad kan zich aanmelden via www.hvalkmaar.nl/wandelingen. De wandelingen zijn gratis.