De 5 leukste wandelroutes in Alkmaar en omgeving 2023

Sport
De pittoreske huisjes van De Rijp.
De pittoreske huisjes van De Rijp. (Foto: archief RM)

ALKMAAR - Alkmaar, een mooie stad gelegen in het hart van Noord-Holland, is niet alleen bekend om haar beroemde kaasmarkt. Deze historische stad heeft ook een overvloed aan schilderachtige grachten, kronkelende steegjes en prachtige architectuur die wachten om ontdekt te worden. Wat is een betere manier om de charme van Alkmaar en omgeving te ervaren dan door middel van wandelroutes? In dit artikel delen we enkele suggesties voor leuke stad en polderwandelingen. Dus trek je wandelschoenen aan en maak je klaar om de schoonheid van Alkmaar te verkennen!

1. De beeldenroute van Alkmaar

makkelijk | 3,5 kilometer.

Wie door Alkmaar slentert, ziet ongetwijfeld overal beelden om zich heen. Ken jij ze allemaal? En weet jij ook wat ze betekenen? Deze wandeling is voor iedereen interessant. Je komt gegarandeerd thuis met nieuwe informatie over de stad. Deze route is in samenwerking met Alexandra, Stadsgids Alkmaar gemaakt.

Klik hier voor de route.

Alkmaarse wandelroutes
Wandelen door de stad - archief RM

2. Wandelen in de Eilandspolder bij Grootschermer

Gemiddeld | 8,5 kilometer.

De Eilandspolder, gelegen in het historische groene hart van Noord-Holland, is opmerkelijk goed bewaard gebleven. In vroegere tijden was deze polder een eiland te midden van grote wateren zoals de Schermeer en de Beemster. Vanwege bodemdaling werden de bewoners gedwongen om hun ‘Schermereiland’ in te polderen. Tot op de dag van vandaag ligt het maaiveld van de polder nog steeds hoger dan dat van de omliggende droogmakerijen.

Klik hier voor de route.

Wandelen door Alkmaar en de polder
Wandelen door de polder - archief RM

3. Wandelen in de Rijp

Gemiddeld | tussen de 6,7 en 13,2 kilometer.

De Rijp is oorspronkelijk ontstaan als een voorbuurt van Graft. In de loop der tijd groeide dit vissersbuurtje, dat dateert uit de 14e eeuw en gelegen is bij het Beemstermeer, uit tot een belangrijk centrum. Het overvleugelde het oorspronkelijke hoofddorp en verwierf een eigen bestuur, kerk en raadhuis. Deze ontwikkeling was voornamelijk te danken aan de welvarende haringvisserij, walvisvaart, handel en scheepsbouw tijdens de Gouden Eeuw. De Rijp verkreeg daardoor een aanzienlijke omvang en een stedelijke uitstraling.

Klik hier voor de drie routes.

4. Stoeptegelroute door Alkmaar

Makkelijk | 5 kilometer.

Alkmaar Sport bracht in samenwerking met Stadswerk072 vijf wandelroutes aan op de Alkmaarse stoeptegels. De routes zijn in verschillende buurten van Alkmaar. De 5 kilometer lange wandelroutes leiden de wandelaar door heel Alkmaar en zijn routes die normaliter tijdens de avond4daagse gelopen worden. De routes kunnen uiteraard op elk willekeurig punt opgepakt worden, de tegels leiden de wandelaar weer naar het eigen beginpunt.

Stoeptegelroute door Alkmaar
De Stoeptegelroutes door Alkmaar - Alkmaar Sport

Klik hier voor de vijf routes.

5. Rustig en landelijk wandelen in Stompetoren

Zwaar | Tussen de 10 en 36 kilometer.

Ontdek de charme van Stompetoren te voet! Dit rustige dorpje in Noord-Holland biedt historische charme, een landelijke omgeving en prachtige natuur. Wandel door de oude straten en bewonder de karakteristieke kerk. Verken de nabijgelegen natuurgebieden en spot wilde dieren. Ontmoet vriendelijke lokale bewoners en geniet van de gastvrijheid. Stompetoren is de perfecte bestemming voor een ontspannen wandeling en het ervaren van de lokale sfeer.

Klik hier voor de routes.