Suzanne Jager.
Suzanne Jager. (Foto: Evert Ruis)

Kettingkledingruil in Edam-Volendam: “Duurzaam en gemakkelijk”

Algemeen

VOLENDAM – Suzanne Jager uit Volendam past op haar gemak wat kleding uit de nieuwe kledingruiltas die ze dit weekend heeft ontvangen in het kader van de kettingkledingruil. “Ik ben niet echt een kledingfreak en ik hou niet zo van winkelen. Maar dat ruilen vind ik enorm leuk en handig. Ook is het is hartstikke duurzaam!”

Door Shelley Zuizewind

Suzanne is oprichter van de kettingkledingruil in Edam-Volendam.  “Ik las in april over de kettingen in Amsterdam die in de plaats kwamen voor de  kledingruilfeestjes vanwege corona. Zelf had ik ook best wel wat stapels kleding liggen die ik niet meer droeg. Een veelvoorkomend probleem bij meerdere vrouwen. Sommigen hebben zelfs kledingstukken waar de kaartjes nog aan hangen... Eigenlijk ontzettend zonde om deze ongebruikte items in je kast te laten hangen toch? Ik vond het een leuk idee om het kledingruilen ook in Edam-Volendam op te zetten”, vertelt Suzanne. En met succes. Er circuleren nu zo’n vijf tot zes tassen door Edam-Volendam gevuld met een aantal dameskledingstukken. Daarnaast circuleren er ook drie tassen met kinderkleding.

Duurzaam 

“Behalve dat het ontzettend leuk is om op frequente basis een nieuwe, gevulde tas met kleding te ontvangen is het ook nog eens ontzettend duurzaam. Ik kocht altijd al veel tweedehands kleding met oog op duurzaamheid. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de kinderen. Waarom zou je alles nieuw kopen als de kinderen, zeker de kleintjes, er binnen een mum van tijd uit groeien? Ook zelf vind ik het prima om mooie tweedehands kleding te kopen en te dragen...En niettemin denkend aan de arbeidsomstandigheden van de mensen in de fabrieken in lagelonenlanden. Uit deze landen komt het gros van onze kleding. Daarom vind ik het fijn mijn kleding een tweede leven te geven”, vertelt Suzanne. 

Verrassend

 “Het is altijd weer verrassend wat er in de tas zit. De ene keer zit er wat meer van je gading bij dan de andere keer.  De verschillende maten zitten door elkaar in de tas en het moet natuurlijk maar net je smaak en de goede maat zijn. Leuk is dat ik soms heel andere kledingstukken draag dan normaal. Ik pas nu ook kledingstukken aan die ik normaal in de winkel nooit uit een rek zou pakken. Maar thuis op m’n gemakje denk ik: ‘waarom niet? Eens kijken hoe dit mij staat.’ Je haalt eruit wat je leuk vindt en stopt weer terug waar je vanaf wilt. Ideaal.”  In en rond Amsterdam zijn er nu diverse kettingen gestart waarvan de ruilactie van Suzanne er dus een is. Er zijn zo ongeveer 50 deelnemers per ketting. “In Edam-Volendam zijn er nu ongeveer dertig deelnemers”, zegt Suzanne. “Ik beheer de appgroep en houd nieuwe aanmeldingen bij. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden!” 

Laagdrempelig

De ruil is volgens Suzanne laagdrempelig, leuk en vrijblijvend. “Geen moeilijk gedoe. Af en toe sturen we wel appjes bij wie de tas ook alweer staat of even een reminder om de tas weer naar een andere deelnemer te brengen. Maar het is logisch dat je dit soms vergeet met alle drukte van werk en kinderen.” Een kledingruilparty, zoals die in Amsterdam straks weer worden gegeven, ziet Suzanne dan ook niet zitten. “Als mensen dat leuk vinden in Edam-Volendam kunnen ze zo’n kledingruilparty zeker opzetten. Maar dat is niet aan mij. Ik houd het lekker bij de kettingkledingruil. Overzichtelijk en makkelijk!” Aanmelden voor de kledingruil in Edam-Volendam kan via kettingkledingruil.nl  of suzannejager@me.com