Sinterklaasfeest in Volendam in 1899 vanuit hotel Spaander. Links de bekende kunstschilder Augustin Hanicotte als de goed heiligman met zijn 2 blanke Zwarte Pieten als helpers van de sint met cadeautjes voor de Volendammer kinderen.
Sinterklaasfeest in Volendam in 1899 vanuit hotel Spaander. Links de bekende kunstschilder Augustin Hanicotte als de goed heiligman met zijn 2 blanke Zwarte Pieten als helpers van de sint met cadeautjes voor de Volendammer kinderen. (Foto: aangeleverd )

Vrienden van Volendams Erfgoed doet aangifte tegen KOZP en wil standbeeld van Sint en Pieten

Algemeen

VOLENDAM - De Stichting Vrienden van Volendams Erfgoed doet aangifte tegen Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wegens groepsbelediging van de gehele Volendammer gemeenschap. Ook start de stichting een crowdfundingsactie om de kosten te dekken van de advocaten die nodig zullen zijn en voor het laten vervaardigen van een standbeeld van Sinterklaas en bijbehorende Zwarte Pieten.  

KOZP hield zaterdag een onaangekondigde demonstratie in Volendam die nogal uit de hand liep. Bekijk in het artikel hieronder de beelden.

Volendam houdt al heel lang van Sint en Piet 

“Volendam houdt al heel lang van Sint en Piet”, meldt voorzitter van de stichting Wim Keizer. “De Heilige Sint Nicolaas is de beschermheilige van onder meer de schippers en de vissers. Met die beschermheilige is niet alleen Volendam als vissersplaats traditioneel verbonden maar ook zeker Zwarte Piet.”

Om dit gegeven te gedenken wil de Stichting Vrienden van Volendams Erfgoed een beeldengroep laten maken van Sinterklaas met aan weerszijden een Zwarte Piet. Dit ensemble zal een beeldengroep vormen met een cultuurhistorische waarde.

Volendams Erfgoed

De Vrienden van Volendams Erfgoed heeft als doel onder meer het onderhouden en bewaken van zowel materiële (waaronder beeldbepalende architectuur), immateriële (waaronder mogelijke ondersteuning van culturele en museale activiteiten) als mediale aspecten met betrekking tot het Volendams cultureel historisch erfgoed in de breedste zin des woords. 

Locatie standbeeld wordt nader bepaald

Het verrichten van het traditionele Sinterklaasfeest in al zijn facetten sluit daarbij aan en verdient het als folkloristisch cultuurgoed dat van generatie tot generatie zal worden door gegeven. De locatie voor het standbeeld zal later worden bepaald.

Bijdragen?

Je kunt al bijdragen vanaf € 10,-maar meer mag ook. Het rekeningnummer is: NL78 ABNA 0981 1285 48 t.n.v. Vrienden van Volendams Erfgoed o.v.v. advocaatkosten en standbeeld Sint en 2 Zwarte Pieten. Is een ANBI verbonden instelling onder nummer: RSIN: 816165622.

Zie ook de website: www.vriendenvanvolendamserfgoed.nl