De populaire Volendammer kermis gaat niet door dit jaar.
De populaire Volendammer kermis gaat niet door dit jaar. (Foto: archief)

Geen Volendammer kermis “Na maanden van voorbereiding een domper van jewelste”

Algemeen

VOLENDAM - “Het is onder de geldende landelijke maatregelen niet mogelijk en verantwoord in samenhang met openbare orde om dit jaar kermissen te organiseren in Edam en Volendam”, aldus de gemeente Edam-Volendam afgelopen dinsdag. De conclusie is getrokken na uitvoerig overleg tussen de gemeente, de horeca en de ondernemers die de tenten exploiteren. De teleurstelling is bij alle partijen zeer groot. “We hebben er alles aan gedaan en maanden keihard voor gevochten met elkaar. En alles lag klaar voor een groen licht. Tot 13 augustus de persconferentie van het kabinet er definitief een streep doorgezet heeft”, meldt de gemeente. Ook het kermisfestival ‘Uis Faist” wordt verplaatst naar volgend jaar meldt de organisatie. Evenals het evenement in de Slobbelandtent.

Iedereen weet dat alleen zitten op stoelen niet kan op onze kermis

De huidige regels vanuit de landelijke overheid maken het onmogelijk om de kermis te organiseren zoals dat normaal gebeurt in Volendam. De kermissen een paar weken uitstellen is onverstandig, wordt gemeld. Simpelweg omdat men niet zeker weet of het kabinet daadwerkelijk zal versoepelen vanaf 20 september. En op een najaarskermis in de kou en regen zit niemand te wachten volgens de gemeente. 

Waarom wel Formule 1?

Het verplaatsen van de kermis naar volgend jaar maakt veel los in Volendam. Het is immers voor velen het mooiste feest van het jaar. En na de coronaperiode konden velen wel een verzetje gebruiken. Dat is ook te lezen aan de reacties over het afblazen van de kermis op Facebook. Zo vragen Volendammers zich af waarom kermissen in andere gemeenten wel kunnen doorgaan, waarom stadions wel (half)vol zitten en wordt er gesproken over de Formule 1, ook een groot evenement dat wel mag door gaan. Toch is er ook begrip onder de Volendammers. De kermissen kun je niet allemaal met elkaar vergelijken wordt gezegd.

Waarom geen draaikermis?

De gemeente meldt over het niet doorgaan van de draaikermis dat in tegenstelling tot andere omringende gemeenten de draaikermis in Volendam niet op een apart of afgesloten terrein wordt gehouden. Als alleen de draaikermis wordt georganiseerd dan betekent dit dat er evengoed grote groepen mensen gaan feesten op de Dijk of in het centrum. Niet alleen uit de gemeente, maar uit het hele land. Dan komt de openbare orde en veiligheid in het geding. Maar ook het risico op besmettingen neemt dan toe. Daar komt bij dat de druk op de horeca gigantisch hoog wordt. Immers zij moeten zich gewoon aan de geldende COVID-maatregelen houden.

Slobbelandtent niet mogelijk

De beperkingen maken ook de Slobbelandtent onmogelijk. Daar mogen nu op basis van de COVID-maatregelen 750 mensen naar binnen. Normaal zijn dat er 1750. Het nieuwe evenement van Uis Faist is met huidige beperkingen ook niet te organiseren. 

Daar moet ook iedereen zitten en mag slechts tweederde van de totale capaciteit naar binnen. “En iedereen weet dat alleen maar zitten op stoelen en vaste plekken niet kan op onze kermis.” Beide organisaties vinden het binnen de huidige regelgeving niet haalbaar om een goede organisatie neer te zetten. “Na maanden van voorbereiding is dit een domper van jewelste”, meldt de organisatie op de Facebookpagina van Uis Faist. “Tot onze grote spijt moeten we jullie mededelen dat Uis Faist zal worden verplaatst naar 2, 3, 4 en 5 september 2022.”