Hopelijk is dit volgend jaar weer het beeld.
Hopelijk is dit volgend jaar weer het beeld. (Foto: Rodi Haarlem)

Bevrijdingsdag: dit moet je weten

HAARLEM - Wat wordt er vandaag, op Bevrijdingsdag, allemaal georganiseerd in Haarlem?

Allereerst: wil jij vandaag, op 5 mei, de vlag uithangen? Lees dan op Rodi.nl/regio/Haarlem wat de regels zijn.

Maatregelen bij drukte

Mocht het, net als op Koningsdag, op Bevrijdingsdag uit de hand lopen, dan worden diverse maatregelen getroffen. Zo wordt gedacht aan een alcoholverbod en afsluiting van bepaalde gebieden, aldus het Dagblad.

1. Veteranen aan het woord

Bij Haarlem 105 zal er om 10.30 uur een radio-interview gehouden worden met twee veteranen; Bert Boucher en Ruud Smit. "Tijdens dit interview zal er verwezen worden naar de podcast-afleveringen die gemaakt zijn door studenten van Hogeschool Inholland Haarlem in samenwerking met Bevrijdingspop. In een van deze afleveringen zijn Bert en Ruud aan het woord die in het radio-interview te horen zijn. Bert is werkzaam bij de Defensie Materieel Organisatie. Hij is uitgezonden naar Irak in 2004 en naar Afghanistan in 2009. Ruud is 84 jaar en is van 1961-1963 uitgezonden naar Nederlands Nieuw-Guinea. Daarnaast is hij voorzitter van de Veteranen Ontmoetingsplaats Haarlemmermeer. Onder meer voor dit werk is hij vorige week Koninklijk Onderscheiden."

2. Patronaat-programma

Op 5 mei is Patronaat vanaf 12.00 uur het centrale punt van waaruit de uitzending van het Bevrijdingspop Haarlem online festival wordt georganiseerd. Giel Beelen verzorgt de presentatie van de dag. Onder meer Davina Michelle, Tino Martin en Typhoon verzorgen de muzikale acts.

3. Voor kinderen: bingo

Nu het kinderfestival tijdens Bevrijdingspop niet plaats kan vinden, heeft Hero Kindercentra een alternatieve activiteit bedacht voor Haarlemse kinderen. Zij kunnen, samen met hun vriendjes en/of ouders, op pad door de stad om een leuke bingotocht te doen.


Er zijn twee kaarten: één gericht op het centrum, en één die in iedere Haarlemse woonwijk gedaan kan worden. Om de bingokaart vol te krijgen moet je op zoek naar de mooie plekjes en natuurlijk de kenmerkende punten voor Bevrijdingsdag, zoals een Nederlandse vlag of een (vrijheids)duif. De bingokaarten zijn via de website van Hero kindercentra en Bevrijdingspop Haarlem te downloaden.

4. Vrijheidsvuur

Ook komt het Vrijheidsvuur weer in de stad aan. "Commissaris van de Koning Arthur van Dijk ontsteekt samen met burgemeester Jos Wienen van Haarlem en Bevrijdingspop-voorzitter Bernt Schneiders het Vrijheidsvuur, dat vanuit Wageningen naar Haarlem is gebracht. Als de (weers-)omstandigheden het toelaten zal er gelijktijdig een oude B-25 Mitchell Bommenwerper overvliegen om het moment meer kracht bij te zetten."

5. Vrijheidssoep

Ook is er nog speciale aandacht voor het 5voor5-moment en wordt er Vrijheidssoep in diverse verzorgingshuizen uitgedeeld. Yvette van Boven bedacht namelijk een speciale Vrijheidssoep voor deze Bevrijdingsdag. Bevrijdingspop heeft aan 1100 bewoners van Zorgbalans deze soep gedoneerd. Deze soep wordt op 5 mei geserveerd aan haar bewoners.

Hele programma

Meer over wat er op Bevrijdingsdag in Haarlem te doen is, lees je op
Rodi.nl/regio/Haarlem.