De broers Zeki en Zekai.
De broers Zeki en Zekai. (Foto: Restaurant PeperZout)

PeperZout weer open na brand: ‘Fijn om weer te kunnen dromen’

Algemeen

HAARLEM – Na maanden van verbouwen, is het dinsdag dan eindelijk zover voor de broers Zekai en Zeki Aksoy. Op 12 februari van dit jaar zagen zij hun restaurant PeperZout aan het Marsmanplein letterlijk in rook opgaan bij een grote brand, maar nu zijn ze terug. En hoe. “De reserveringen stromen binnen!”

De brand bij PeperZout begon vrijdag 12 februari in de spoelkeuken van het restaurant en verspreidde zich in zo’n rap tempo, dat al snel duidelijk werd dat niets meer kon worden gered. De grote vraag voor de broers was hoeveel schade ze hadden opgelopen. Zekai: “Na een lange tijd van onzekerheid kregen we uiteindelijk toch het bericht dat het meeste vergoed zou worden door de verzekering.” Ook werd er ruim 12.000 euro gedoneerd door iedereen die de ondernemers een warm hart toedraagt. “Voor ons een teken dat in de korte tijd dat we open zijn geweest, we al iets heel moois hebben opgebouwd met onze klanten.”

Hip restaurant

Toch hebben de broers zelf nog een aanzienlijk bedrag in de heropbouw gestoken. “Je kunt het beter in één keer goed doen hé! Zo hebben we echt enorm veel geïnvesteerd in apparatuur, maar ook voor de inrichting hebben we echt het mooiste van het mooiste uitgekozen. En het dak is bijvoorbeeld veel beter geïsoleerd.” Maar niet alleen het in- en exterieur en de apparatuur zijn nieuw. “We hebben een nieuwe drank- en menukaart, met bijvoorbeeld meer koffiesoorten en cock- en mocktails. En nu onze zaak is omgetoverd tot een hip restaurant, denken we eraan ook in het weekend nog wat langer door te gaan dan voorheen.”

Reserveringen stromen binnen

De kans is groot dat alle investeringen zichzelf gaan terugbetalen, want zodra de broers communiceerden dat gasten weer reserveringen konden maken, liep het storm. “De eerste avond zat snel vol tussen 18.00 uur en 20.00 uur, maar ook reserveringen in september stromen al binnen. Mooi om te zien dat men ons zo gemist heeft. Net na de brand zeiden we: PeperZout will be back, even better! Ik denk dat we die belofte helemaal hebben waargemaakt.” 

Dubbel gevoel

Hoe Zekai en Zeki terugkijken op de afgelopen paar maanden? Met een dubbel gevoel. “Het is vreselijk om een brand en alle onzekerheden die daarbij komen kijken, mee te maken. Gelukkig hebben we elkaar als broers en compagnons door deze donkere tijd kunnen slepen, mede dankzij de geweldige mensen om ons heen. Maar de brand heeft ons ook heel veel geleerd, bijvoorbeeld hoe een zaak echt van nul wordt ingericht, maar ook privé hebben we er veel van geleerd. Als ondernemer is het fijn om weer te kunnen dromen, dromen over de toekomst. We gaan ervoor!”