Uit de Corona Impact Monitor komt onder meer het toegenomen aantal faillissementen naar voren.
Uit de Corona Impact Monitor komt onder meer het toegenomen aantal faillissementen naar voren. (Foto: Stockfoto)

Derde Corona Impact Monitor Haarlem: meer faillissementen, minder bezoekers cultuur en minder inbraken

Algemeen

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft een derde Corona Impact Monitor opgesteld. In deze monitor staan cijfers over de economische, sociaal-maatschappelijke en financiële gevolgen van de coronacrisis.

De eerste Haarlemse Corona Impact Monitor verscheen in november 2020.

Subsidie voor herstel

De monitor biedt aanknopingspunten voor het gemeentelijk beleid en geeft richting aan de uitwerking en invulling van het herstelpakket voor Haarlem zoals het college dat in mei van dit jaar heeft vastgesteld. Een onderdeel is de subsidieregeling voor initiatieven uit de stad - gericht op het herstellen van ontmoeting tussen Haarlemmers - die eind augustus is gestart. Hierover lees je meer op www.haarlem.nl/coronasubsidie. 

Cijfers corona Haarlem

Uit de Corona Impact Monitor komt het toegenomen aantal faillissementen naar voren, maar ook de afname van werkloosheid en zelfs tekorten aan personeel in sommige sectoren. De ontwikkelingen zijn echter vaak onzeker. Het personenverkeer op de weg is alweer 80 procent van het niveau van voor de crisis, terwijl in het openbaar vervoer de bezetting nog 40 procent onder het niveau van 2019 zit. Ook is er sprake van krapte op de kantorenmarkt. Onbekend is nog hoe hybride werken hier invloed op gaat hebben.

We lichten een aantal conclusies uit de Haarlemse Corona Impact Monitor van augustus 2021 uit:

- Economie

In de eerste helft van 2021 waren er 21 faillissementen in de gemeente Haarlem. Dat zijn er meer dan in eerdere jaren. Met name in de (detail)handelsector waren er veel faillissementen (11). De steunmaatregelen van de overheid houden waarschijnlijk het aantal faillissementen nog beperkt; de verwachting blijft dat het aantal faillissementen nog toeneemt als steunmaatregelen aflopen.

 - Cultuur

Per 15 december 2020 waren musea, theaters en bioscopen opnieuw voor langere tijd dicht. In het tweede kwartaal was er sprake van een heel licht herstel, maar alle instellingen zitten nog onder de 20% van het aantal bezoekers van begin 2019. Dit heeft te maken met de aanhoudende beperkingen en het wegblijven van buitenlandse bezoekers. 

Ook de bibliotheken moesten per 15 december dicht. De meeste bibliotheken gingen op 20 mei weer open. In het eerste half jaar van 2021 is het aantal bibliotheekbezoekers met 31 procent afgenomen. Het ledenaantal van de bibliotheken in Haarlem is in 2021 met 4 procent gedaald. Dit past in een langere trend van afname. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de functie van bibliotheken verandert. Zo bieden bibliotheken tegenwoordig ook andere taken aan bezoekers aan, naast het uitlenen van boeken aan betalende leden. Bibliotheken die meer van dit soort taken aanbieden, hebben ook meer bezoekers.  

corona impact monitor haarlem
Bibliotheek Haarlem

- Toerisme

De hotelbezetting startte – mede door de harde lockdown in januari – op laag niveau, maar nam gedurende 2021 langzaam toe. In het tweede kwartaal van 2021 was de bezetting iedere maand hoger dan dezelfde periode in 2020. In juni 2021 (10,6) is het aantal overnachtingen per bed ongeveer even hoog als een jaar geleden in juni 2020 (10,2). 

Vanaf de opening op 28 april tot eind juni brachten 7.000 mensen een bezoek aan de VVV. In vergelijking met de jaren voor de coronacrisis is dat aantal (erg) laag. Ook het bezoek aan visithaarlem.com liep terug in 2021, hoewel dit in mei en juni wat is aangetrokken en boven het niveau van 2020 ligt. Het is echter nog niet op het niveau van voor de coronacrisis.

- Sociaal-maatschappelijk

In de gemeente Haarlem nam het aantal jongeren in de jeugdhulp zonder verblijf tussen januari 2018 en januari 2021 met 50 procent toe tot 2.635 cliënten. Sinds de uitbraak van corona is de trend echter relatief stabiel. 

Het aantal diefstallen en inbraken in woningen is zeer sterk afgenomen vanaf de uitbraak van corona. Het aantal winkeldiefstallen nam minder sterk af; sinds het eerste kwartaal in 2021 is hier zelfs een stijging te zien. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 waren er in het tweede kwartaal 14 procent meer winkeldiefstallen, 2 procent meer inbraken bij bedrijven, 19 procent meer gevallen van zakkenrollerij en 16 procent minder woninginbraken in Haarlem. 

In het tweede kwartaal waren in Haarlem 132 politiemeldingen van huiselijk geweld. Dat is niet meer dan voor de coronacrisis. 

- Werk & inkomen 

Na een periode van daling steeg het aantal WW-uitkeringen tussen september en december. Dit terwijl er tussen 2018 en 2020 een continue afname was. De daling tussen juli en september kwam mogelijk doordat voor veel mensen de kortdurende WW-- uitkering afliep of omdat men weer werk vond. Verschillende bronnen voorspellen dat de werkloosheid de komende jaren toeneemt.

Het aantal vacatures steeg in het derde kwartaal (meest recente cijfers) van 2020 in vrijwel alle sectoren in arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond. Op basis van de meer recente WW-cijfers is de verwachting dat er in het vierde kwartaal minder vacatures zullen zijn.

De complete Haarlemse Corona Impact Monitor (deel 3) van augustus 2021 vind je hier.

Bronnen

De gebruikte gegevens komen uit gemeentelijke administraties, openbare bronnen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en betaalde bronnen zoals het Landelijk Informatiesysteem van Arbeidsplaatsen.