Een indrukwekkend aantal tassen werd vorig jaar bij Ladies Fortune ingeleverd, in het kader van Bag of Love, dat kwetsbare vrouwen een hart onder de riem steekt.
Een indrukwekkend aantal tassen werd vorig jaar bij Ladies Fortune ingeleverd, in het kader van Bag of Love, dat kwetsbare vrouwen een hart onder de riem steekt. (Foto: RodiMedia/NV)

Inner Wheel Purmerend zet kwetsbare vrouwen in het (oranje) licht

Algemeen

PURMEREND - Vorige week woensdag hield de vrouwen service club InnerWheel Purmerend de maandelijkse bijeenkomst geheel in het teken van geweld tegen vrouwen. De hoofdcampagne is de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties; ‘Orange the World’. Ook de lokale initiatieven zoals ‘Bag of Love’ van Annemiek Donkersloot van de dames kledingzaak Ladies Fortune kreeg woensdag de dik verdiende aandacht. Daarbij doneren vrouwen een handtas gevuld met spullen voor andere vrouwen die het met hun kinderen zwaar hebben en tijdelijk in een opvang verblijven. Zo worden zij verrast met de kerst en wordt hen een hart onder de riem gestoken.

Orange the World campagne bijna van start

Als onderdeel van Inner Wheel Nederland, zet Inner Wheel Purmerend zich in voor het vergroten van de bewustwording betreffende de (te vaak benarde) positie van vrouwen. “Want alle vrouwen en daarmee kinderen hebben recht op een veilige kansrijke omgeving. Soms hebben we niet zo in de gaten wat er eigenlijk buiten onze toch wel bevoorrechte bubbel gebeurt. Covid-19, verschillende crises, natuurrampen, oorlog en veel andere zaken; het zijn onderwerpen die de positie van kwetsbare vrouwen alleen nog maar kwetsbaarder maken.”

Orange the world

Tanya Janssen leidde de avond in met het verhaal over Orange the World. De Orange the World campagne begint jaarlijks wereldwijd op 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en eindigt op 10 december (Internationale Dag van de Mensenrechten). Onder deze noemer wordt in die periode in meer dan 90 landen actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. De campagnekleur is het oranje van de opkomende zon, als symbool voor een zonnige geweldloze toekomst voor alle vrouwen en meisjes ter wereld. 

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: aangeleverd)

Preventie

Dit jaar is het thema in Nederland preventie. InnerWheel: “De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken. Geen jongen wordt als dader geboren, maar hoe zorgen we ervoor dat hij niet zo eindigt? Door hem erop te wijzen dat geweld niet normaal is. Dát is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

Iedereen wordt uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Bijvoorbeeld door bewustwording, kennis van waarden en normen bijbrengen en concrete actie, waarbij iedereen vanuit zijn of haar eigen rol en functie een bijdrage levert.

Ondersteunen

“Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit helpen. Met het ondertekenen van de Medestander pledge, te vinden op de website van OTW, geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw, man of mens, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. Lokaal zijn er gelukkig organisaties die van levensbelang zijn bij het voorkomen, ingrijpen en oplossen van dit soort probleemsituaties.” Sandra Segers-Dekker van de Blijfgroep Zaanstreek-Waterland, voorheen bekend als het ‘blijf-van-mijn-lijf-huis’, vertelde hoe zij hierin een cruciale bijdrage leveren.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht in de social of traditionele media. Vorige week stond er nog een artikel in deze krant waarbij o.a. de gemeente en het Dijklander streekziekenhuis hun medewerking verlenen. 

Inner Wheel Purmerend hoopt een steentje bij te kunnen dragen en de olievlek van bewustwording te verspreiden door aandacht te blijven vestigen op de (te vaak benarde) positie van vrouwen.

Meer informatie

https://www.orangetheworld.nl/ | http://www.bag-of-love.nl/site/ | https://www.blijfgroep.nl/