Column Huis in Huis uit - Zwarte vrijdag

Algemeen

Wanneer we de advertenties bekijken dan wordt het smullen geblazen op zwarte vrijdag. Heb maar even opgezocht hoe wij aan deze feestelijke koopdag komen, nou da’s eigenlijk heel simpel.

In Amerika vieren ze jaar in jaar uit op de vierde donderdag in november Thanksgiving. Dit is dé dag om te bedanken voor al het goede wat er in de wereld voor ons te koop is en waar we dankbaar voor mogen zijn.

Dan wordt er overheerlijk en dikwijls ook vaak overmatig veel gekookt en gebakken en gebraden voor familie en vrienden.

Het wordt smullen geblazen op zwarte vrijdag

Een menu dat traditioneel bestaat uit o.a. een met diverse kruiden gevulde kalkoen.(In sommige Staten staan oesters op het menu) Mais salade met spek, een ovenschotel met zoete aarsappels en marshmallows. Kortom teveel op om te noemen en dan heb ik de pecannotentaart als toetje nog niet eens genoemd.

De vrijdag na deze feestelijke familiebijeenkomst krijgt bijna iedereen vrij en… wat doe je op een vrije dag. Ja! Shoppen met een hoofdletter. Bovendien wordt er hard geroepen dat dit de dag is om ook al meteen te beginnen met het aanschaffen van je Kerstcadeaus. En dan krijgen veel mensen het idee, ha, nu mag alles. Kopen voor man en kinderen, opa en oma en de kleinkinderen enne wellicht ook een uitgaansjurkje voor mezelf.

Nu trekt de ene helft van ons land daar de neus voor op. Foei shoppen, terwijl de andere helft naar een winkel rent om nog gauw een televisietoestel of een telefoontje voor een prettige prijs op de kop te tikken.

Wat te doen in deze crisistijd, wanneer je jezelf toch best wel even wil verwennen of hoopt iets voordelig te kopen, waar je al zo lang naar uitkijkt.

Diederik Jekel verwoordde dat onlangs bij Jinek heel goed toen daar over besparingen werd gesproken en de vraag op tafel kwam, ‘wat kan de gewone man/vrouw zoals u en ik daar zelf aan doen.’

Diederick riep niet bezwerend minder stoken, opteren voor kernenergie of de was buiten drogen en minder uit pakjes en zakjes eten. Hij dacht na en zei: ’wanneer we allemaal iets doen wat in ons vermogen ligt om de aarde minder te belasten dan is dat een mooi begin. Simpel en duidelijk. Laten we ons gewoon voornemen dat wanneer we op Black Friday iets kopen, we ook iets klaarleggen om weg te geven.

Dan hoeven we ons niet schuldig te voelen.