Thanksgiving: wat houdt deze Amerikaanse traditionele feestdag in?

Nieuws
Thanksgiving wordt vaak gevierd met de hele familie die een kalkoen eet.
Thanksgiving wordt vaak gevierd met de hele familie die een kalkoen eet. (Foto: Pexels)

REGIO - Thanksgiving, ook wel bekend als “Turkeyday,” is een van de belangrijkste feestdagen in de Verenigde Staten. Hoewel het niet in Nederland wordt gevierd, heeft deze feestdag een rijke geschiedenis en betekenis in de Amerikaanse cultuur. In dit artikel zullen we de oorsprong, betekenis en tradities van Thanksgiving verkennen.

Thanksgiving betekenis

Thanksgiving vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw, toen de Pilgrims, een groep Engelse kolonisten, aankwamen in wat nu Massachusetts is. Ze arriveerden op de Mayflower in 1620 en werden geconfronteerd met extreme ontberingen en moeilijke omstandigheden tijdens hun eerste jaar in de Nieuwe Wereld. Met de hulp van inheemse Amerikaanse stammen, overleefden de Pilgrims en bereikten ze een succesvolle oogst in het najaar van 1621. Als blijk van dankbaarheid organiseerden ze een driedaags feestmaal om God te bedanken voor de overvloedige oogst en de vriendelijkheid van de inheemse bevolking.

Wanneer wordt Thanksgiving gevierd?

Thanksgiving wordt gevierd op de vierde donderdag van november in de Verenigde Staten. Deze datum werd vastgesteld door president Abraham Lincoln in 1863 en later bevestigd door een resolutie van het Amerikaanse Congres. Het feest is bedoeld om de oogst te vieren en dankbaarheid te uiten voor alle zegeningen in het leven.

Hoe wordt Thanksgiving gevierd?

Een typische Thanksgiving-viering omvat het delen van een feestelijke maaltijd met familie en vrienden. Kalkoen is het meest iconische gerecht op de Thanksgiving-tafel en wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals cranberrysaus, aardappelpuree, vulling, en pompoentaart. Andere populaire activiteiten zijn het bekijken van parades, zoals de beroemde Macy’s Thanksgiving Day Parade in New York City, en het bekijken van American footballwedstrijden.

Dankbaarheid staat centraal in de viering, en veel mensen uiten hun dankbaarheid door te delen waar ze dankbaar voor zijn en vrijwilligerswerk te doen om anderen te helpen. De dag voor Thanksgiving, ook bekend als “Black Friday,” markeert het begin van het vakantieseizoen en de start van kerstinkopen.

Waarom is Thanksgiving belangrijk in Amerika?

Thanksgiving is belangrijk omdat het Amerikanen de gelegenheid biedt om stil te staan bij de zegeningen in hun leven en dankbaarheid te uiten voor wat ze hebben. Het herinnert aan de geschiedenis van de natie en viert de vriendschap en samenwerking tussen de Pilgrims en de inheemse Amerikanen. Het is ook een tijd voor familiebijeenkomsten en het versterken van onderlinge banden.

Thanksgiving is een unieke en betekenisvolle feestdag in de Verenigde Staten, geworteld in geschiedenis en traditie. Hoewel het niet in Nederland wordt gevierd, biedt het een interessant inzicht in de Amerikaanse cultuur en waarden. Het benadrukt het belang van dankbaarheid en het delen van overvloed met anderen, waarden die over de hele wereld worden gewaardeerd.

Thanksgiving in Nederland

Thanksgiving is geen traditionele Nederlandse feestdag, maar sommige Nederlanders hebben het overgenomen als een gelegenheid om dankbaarheid te uiten. Meestal wordt het op de vierde donderdag van november gevierd, met een feestmaal dat vergelijkbaar is met het Amerikaanse Thanksgiving-diner, met kalkoen en bijgerechten. Het is echter geen officiële feestdag in Nederland.

Thanksgiving recepten

Thanksgiving staat bekend om zijn overvloedige feestmaaltijd, en hier zijn vijf lekkere Thanksgiving recepten om de tafel dit jaar te laten stralen:

  • Geroosterde Kalkoen: Het middelpunt van de festiviteiten. Marineer de kalkoen met kruiden en boter, en rooster tot hij sappig en goudbruin is.
  • Romige Aardappelpuree: Bereid een zijdezachte puree door aardappelen te koken, ze te pureren met boter en room, en ze te kruiden met nootmuskaat.
  • Vulling: Een knapperige mix van brood, uien, selderij en kruiden, gebakken in de oven voor een heerlijke bijgerecht.
  • Cranberrysaus: Kook verse cranberry’s met suiker en sinaasappelsap tot ze barsten, en je krijgt een zoetzure saus die perfect past bij de kalkoen.
  • Pecan Pie: Een rijke, nootachtige taart met een zoete vulling, die de maaltijd op een zoete noot afsluit.

Deze lekkere Thanksgiving recepten zorgen voor een onvergetelijke Thanksgiving viering, en ze zijn de perfecte manier om dankbaarheid te uiten terwijl je geniet van heerlijke gerechten met vrienden en familie.

Thanksgiving kalkoen

De Thanksgiving kalkoen is symbolisch voor de oorspronkelijke feestmaaltijd tussen pelgrims en inheemse Amerikanen. De traditie van kalkoen eten op Thanksgiving dateert uit de 17e eeuw. Wat de Thanksgiving kalkoen bijzonder maakt, is de rol als centraal gerecht dat samenhorigheid, overvloed en dankbaarheid vertegenwoordigt tijdens deze jaarlijkse viering.