Voor Els en Idzard Fischer blijft ondernemen iets wat ze graag doen. “De gasten geven ons positieve energie.”
Voor Els en Idzard Fischer blijft ondernemen iets wat ze graag doen. “De gasten geven ons positieve energie.” (Foto: Frans Limbertie)

Ondanks coronaperiode en personeelstekort houdt horeca nog steeds hoofd boven water

Veel horecabedrijven in Nederland hebben sinds de coronaperiode moeite zich staande te houden. Dat meldde het Financieel Dagblad eind juli. In Rijswijk houden veel horecagelegenheden, ook ondanks het personeelstekort, toch het hoofd boven water. “Gelukkig blijven onze vaste gasten trouw komen.”

Frans Limbertie

De zaterdag is zonder twijfel de populairste dag van de week in het oude centrum van Rijswijk. Hoewel het vakantietijd is, is het deze middag nog steeds gezellig druk in de Herenstraat. Het is half vier wanneer de wekelijkse markt ten einde loopt en ook de orgelman weer huiswaarts keert. Brasserie Idz Heerlijk is een plek waar veel Rijswijkers elkaar ontmoeten voor een drankje en een hapje. Sinds juli 2015 runnen Els en Idzard Fischer gezamenlijk deze Rijswijkse horeca gelegenheid. Het pand stond helemaal leeg toen het stel er zijn intrek in nam. Els was ambtenaar en Idzard werkte als ICT'er. Beiden hadden weinig tot geen horeca-ervaring. “We zijn gewoon begonnen, schouders eronder en hup”, laat Els weten. “Veel geleerd in korte tijd. Gelukkig kunnen we alle twee goed koken en staan we daarom veel in de keuken.” Hoe moeilijk is voor hen de afgelopen periode geweest? Idzard: “Je bent met zoveel instanties bezig om te zorgen dat je financieel boven water blijft. Ondanks steunpakketten als NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) moet je dat aan het einde van de rit toch grotendeels terugbetalen. Het maakt het er allemaal niet makkelijker op.” Volgens Els kom je terecht in een administratief web zonder te weten waar de spinnen zitten. “Je hebt op een gegeven moment geen overzicht meer.” Spijt hebben de Rijswijkse ondernemers echter geen moment van hun avontuur. “We hebben een goed team en onze gasten maken dit werk leuk en gevarieerd. En ze zijn na de coronaperiode allemaal teruggekomen.” Ondanks dat Els en Idzard het even rustig aan moeten doen wat betreft het inhuren van nieuw personeel, zien ze de toekomst positief tegemoet.

“Het is vaak veertien uur per dag bezig zijn, maar we doen het zes dagen per week met hart en ziel.”

Bruin café

Aan het begin van de Herenstraat, hoek Ruysdaelplein, is The White Horse Pub gevestigd. Eigenaar Alan Hughes is afkomstig uit Liverpool en nu alweer 36 jaar in Nederland. “Het heeft even tijd gekost, maar de pub loopt nu goed”, zegt hij. De Brit ontvangt veel vast publiek. “Veel Engelsen natuurlijk, maar dat is logisch. Gelukkig blijft iedereen komen. Ook na corona. Ik ben snel weer doorgegaan waar ik was gebleven: doorgaan met ondernemen. Je moet er wat van maken in het leven.”


Geen kermis in Rijswijk door werkzaamheden WarmtelinQ

Er zal dit jaar geen kermis meer zijn in Rijswijk. Dat heeft alles te maken met de aanleg van de nieuwe pijpleiding van WarmtelinQ. Het nieuws, dat Groot Rijswijk afgelopen maandag online bekendmaakte, leidde tot vragen in de politiek.

Debbie van Eijk

Oorspronkelijk werd de Rijswijkse kermis gehouden op het Bogaardplein. Sinds de herinrichting van dat plein, die eind 2020 begon, werd de kermis georganiseerd op de parkeerplaatsen in de middenberm van de Prinses Beatrixlaan, ter hoogte van de Bogaard. Vanaf 1 oktober zijn deze parkeerplaatsen echter niet meer beschikbaar. Dat bleek uit navraag door Groot Rijswijk bij de gemeente.

WarmtelinQ

Vanaf die datum wordt een deel van de Prinses Beatrixlaan afgezet om WarmtelinQ te gaan realiseren. Via deze buis zullen met restwarmte uit de Rotterdamse haven tienduizenden huizen in de regio Haaglanden worden verwarmd. Er komen twee pijpen met een diameter van elk 70 centimeter zo’n vijfentwintig meter onder de weg te liggen: een om het hete water richting Den Haag aan te voeren, en een retourlijn om het afgekoelde water terug naar Rotterdam te voeren.

Verkeersoverlast

Over de verkeersoverlast door de werkzaamheden die 1 oktober beginnen, uitten sommige gemeenteraadsleden vorige week hun zorgen in diverse media, zoals Omroep West. Opdrachtgever Gasunie heeft aangegeven er alles aan te doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Ook de middenberm wordt voor de werkzaamheden gebruikt. En dat betekent: geen kermis dit najaar.

Ongeregeldheden

De Rijswijkse kermis was sinds 2019 regelmatig negatief in het nieuws vanwege ongeregeldheden. Het liep tijdens de Voorjaarskermis meerdere keren uit de hand, door vechtpartijen tussen jongeren. Sindsdien golden er extra veiligheidsmaatregelen. Helaas was er ondanks die maatregelen ook in 2021 weer onrust. Berucht werd de zondagavond in het kermisweekend van oktober 2021, toen kermisexploitanten werden bedreigd en de Albert Heijn eerder moest sluiten. Hierover stelde Beter voor Rijswijk vragen aan het college. Om onrust te voorkomen op de volgende kermis in april 2022, werd dat een speciale kinderkermis.

Rijswijks-Belang heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college over het niet plaatsvinden van de najaarskermis. De partij wil weten of er voor het najaar 2022 wel een vergunningsaanvraag voor de kermis heeft plaatsgevonden en of er voor het najaar alternatieve locaties in Rijswijk zijn onderzocht voor de kermis. Als opties noemt Rijswijks-Belang bijvoorbeeld het BBQ-veldje in het Wilhelminapark en het Piramideplein. Verder vraagt Rijswijks-Belang wat er is gecommuniceerd met de kermisexploitanten over het niet doorgaan van de kermis, waarom de Raad hier nog niet over is geïnformeerd en of de werkzaamheden rondom de Prinses Beatrixlaan de kermis in Rijswijk nog vaker zullen verhinderen.