Werkzaamheden WarmtelinQ van start in Rijswijk: afsluiting fietspad pas het begin

Algemeen
De eerste werkzaamheden voor WarmtelinQ zijn begonnen: het fietspad langs RijswijkBuiten is sinds 11 juli afgesloten.
De eerste werkzaamheden voor WarmtelinQ zijn begonnen: het fietspad langs RijswijkBuiten is sinds 11 juli afgesloten. (Foto: DvE)

Gasunie legt in Zuid-Holland een ondergrondse warmtetransportleiding aan: WarmtelinQ. Deze leiding gaat ook door Rijswijk lopen. In maart is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. De komende weken gaan de aannemers de eerste leidingen aanleggen.

WarmtelinQ is een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam te verwarmen. Dat hoeft dan niet meer met aardgas. Dit is een belangrijke stap in de energietransitie. 

Waar komt de leiding?

In Rijswijk volgt de leiding de Prinses Beatrixlaan van Delft naar Den Haag. Het hele tracé loopt van de Rotterdamse haven via Vlaardingen naar Den Haag. In juli wordt besloten, of de leiding ook naar Leiden wordt doorgetrokken. (Update: dit is inmiddels besloten, red.)


Het tracé van WarmtelinQ: langs deze route wordt de warmteleiding gelegd.

Wat gaat er gebeuren?

Op de meeste plekken waar de leiding komt, wordt een sleuf in de grond gegraven. In deze sleuf worden de leidingen gelegd. Daarna wordt de sleuf weer opgevuld. Op sommige plekken worden de leidingen door boring in de grond gebracht. De graaf- en bouwwerkzaamheden voor de aanleg in Rijswijk duren naar verwachting tot eind 2023. Inwoners die in de buurt van het tracé wonen, worden door WarmtelinQ en de aannemers die het werk uitvoeren op de hoogte gehouden van de werkzaamheden. Omleidingen worden op straat met borden aangegeven. 

Aannemers

Twee aannemers voeren de werkzaamheden in Rijswijk uit: Denys en A.Hak. Denys werkt aan het tracé vanuit Delft tot en met RijswijkBuiten. A.Hak voert de werkzaamheden langs de Prinses Beatrixlaan uit vanaf de A4 tot aan de gemeentegrens van Rijswijk met Den Haag. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden van Denys vindt plaats in het fietspad Rijswijk-Delft langs de Prinses Beatrixlaan en de naastliggende groenstroken. Dit is vanaf de fietsbrug over de A4 tot aan het Terras van Sion in RijswijkBuiten. Vanaf juli 2022 wordt dit deel van het fietspad van de Prinses Beatrixlaan afgesloten om te gebruiken als bouwlocatie. 

Herinrichting

Voor WarmtelinQ zijn op een aantal plekken bomen gekapt. Als de werkzaamheden klaar zijn komen er nieuwe bomen, struiken en planten terug. Het groen komt niet altijd op dezelfde plek terug. Dat komt omdat bomen met diepe wortels de leidingen kunnen beschadigen.