Het Hansken-bankje in het midden van de Herenstraat, 14 oktober 2022.
Het Hansken-bankje in het midden van de Herenstraat, 14 oktober 2022. (Foto: DvE)

Ondernemers: ‘Uitstraling Herenstraat moet aantrekkelijker’

Cultuur

Het moet minder rommelig, veiliger, gezelliger en mooier worden rondom de Herenstraat in Rijswijk. Ook moet er eenrichtingsverkeer en meer ruimte voor terrassen komen. Dat werd geopperd tijdens een meedenksessie woensdagavond 13 oktober. Op de avond waren vertegenwoordigers van de gemeente Rijswijk, inwoners en ondernemers aanwezig. Er werd gepraat over de herinrichting van de Herenstraat, Willemstraat en het kruispunt Haagweg.

Door Robert Heijdemann

Nieuw Rijswijk krijgt een nieuw stadscentrum - Bogaard Stadscentrum - dat komende jaren vorm gaat krijgen. Ook Oud-Rijswijk wordt nu aangepakt. Winkelcentrum Oud-Rijswijk aan de Herenstraat is het ‘oude’ centrum. De Herenstraat wordt veel gebruikt door voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens. Uit onderzoek blijkt dat bewoners, ondernemers en bezoekers de toegang tot de Herenstraat vanaf de Haagweg onoverzichtelijk, minder veilig en ongezellig vinden.


De toegang tot de Herenstraat vanaf de Haagweg is onoverzichtelijk, minder veilig en ongezellig, vinden Rijswijkse ondernemers. - Google

Aantrekkelijk karakter

Daarnaast vinden ondernemers in de Herenstraat dat het winkelcentrum ‘verstopt’ is achter gebouwen aan de kant van de Haagweg. Vanuit de ondernemers heeft de gemeente de wens ontvangen om deze toegang anders in te richten. Als een aantrekkelijke ‘entree’ dat past bij het karakter van het winkelcentrum.

Autovrij

Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om de Herenstraat zo in te richten dat de verkeersveiligheid en doorstroming worden verbeterd. Bijvoorbeeld door van de Herenstraat een éénrichtingsverkeersweg te maken of misschien wel volledig autovrij. Daarnaast gaat de gemeente de mogelijkheden verkennen van een ”entreepoort” bij de Haagweg die deze winkelstraat de uitstraling geeft die past bij de sfeer van dit historische winkelgebied.