Wat maakt Rijswijk tot een mooie stad?

Algemeen
Niranjan (38) van avondwinkel Akshay merkt goed het verschil tussen Den Haag en Rijswijk.
Niranjan (38) van avondwinkel Akshay merkt goed het verschil tussen Den Haag en Rijswijk. (Foto: DvE)

Rijswijk is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Morgen is de sluitingsdatum van de vacature. Maar waarom zou iemand eigenlijk burgemeester van deze stad willen worden? Rijswijkers gaven op straat antwoord op de vraag: ‘Wat maakt Rijswijk tot een mooie stad?’ 

“Het is hier netjes, rustig en de mensen zijn aardig,” vindt Niranjan (38). Voor hem worden de voordelen die Rijswijk te bieden heeft vooral duidelijk in contrast met buurstad Den Haag: “Het parkeren is hier veel beter dan in Den Haag.” De hofstad ligt op een steenworp afstand van zijn avondwinkel Akshay, op de hoek van de Herenstraat in Oud Rijswijk, waar de blikjes frisdrank uitnodigend staan te lonken. Het is warm vandaag. Zelf woont Niranjan in het Laakkwartier. “Je merkt meteen dat je Rijswijk uit bent, als je de brug over gaat.”

Oppasopa Jan.

Een heel stuk verderop, aan de Van Vredenburchweg, loopt Anja (73) met haar dochter. Zij is oorspronkelijk Haags, maar woont sinds vijftig jaar in Rijswijk. “Het fijne aan Rijswijk is het vele groen. Maar ook dat het hier zo gezellig is. Er hangt een dorpse sfeer. En de zaterdagse markt, die is ook heel sfeervol.” En Rijswijk heeft alles te bieden wat iemand nodig heeft, heeft Anja gemerkt: “Twee jaar lang was de wereld beperkt door corona. Maar hier kan je alles. Het is niet zo’n massaal grote stad, en toch is het heel multicultureel. Het is hier ook gevarieerd qua leeftijd.”

Het ‘echte Rijswijk’

Terug naar Oud-Rijswijk. Door veel Rijswijkers wordt dit het ‘echte Rijswijk’ genoemd. Het is een van de weinige delen van Rijswijk die door de vroegere ‘bouwburgemeester’ Archibald Bogaardt intact werden gelaten, door protest van de toenmalige bevolking tegen zijn bouwplannen in de jaren ‘70. Maar van deze geschiedenis zijn de tweeling-kleindochters van Jan (67) zich nog totaal niet bewust. Ze zijn net vijf maanden jong. Het ene meisje ligt als een roos te slapen onder een schaduwdoek, het andere kijkt alert uit haar blauwe ogen. 

Alles op loopafstand

“Het zijn onze eerste kleinkinderen. Mijn zoon besloot meteen een inhaalslag te maken door een tweeling te krijgen,” grapt Jan. Hij woont hier nog niet zo lang, pas enkele jaren, dus heeft een frisse blik. “Mijn vrouw noemt Oud Rijswijk ‘de kleine stad’. Zij winkelt veel. We zijn blij met de nieuwe winkels die onlangs zijn geopend, zoals een nieuwe groentewinkel en een terrasje aan de Kerklaan. Als we uit eten gaan, is er genoeg keuze. Alles is op loopafstand.”


Ook het vele groen is fijn aan Rijswijk.

Fijn voor gezinnen

Oliver (40) en Laura (34) uit the U.K. wonen sinds vijf jaar in Rijswijk. Zij zijn verzot op de zaterdagse markt. “Rijswijk is fijn voor gezinnen. Er zijn hier veel parken. En het is vlakbij Delft, waar we werken.”

“Het is een kleine stad, met onafhankelijke, lokale winkels.” Hun zoon van 4 stept graag langs de Vliet en door het park. Franny (28) woont vlakbij het centrum van Oud-Rijswijk en is er opgegroeid. Voor haar is het dé place to be. “Weet je wat echt typisch Rijswijks is? IJssalon Talamini. Die bestaat dit jaar 85 jaar.”

Heb jij een mening over wat Rijswijk mooi of bijzonder maakt? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.