Vuurwerkdeskundige Ferry van de Politie Eenheid Den Haag laat bezoekers in het Mobiel Media Lab van de politie de gevaren zien van illegaal vuurwerk.
Vuurwerkdeskundige Ferry van de Politie Eenheid Den Haag laat bezoekers in het Mobiel Media Lab van de politie de gevaren zien van illegaal vuurwerk. (Foto: Robert Heijdemann)

30 Cobra’s in een kinderkamer: ‘Meld opslag illegaal vuurwerk’

Politie

“In een kinderkamer vonden we na een tip 30 Cobra’s. Die zijn illegaal in Nederland. Er zit flashkruit in, wat zorgt voor een hardere knal en een krachtige explosie. Als die ontploffen in een kamer zijn de gevolgen niet te overzien, levensgevaarlijk.” We spreken Ferry, vuurwerkdeskundige van de Politie Eenheid Den Haag. Hij staat donderdagmiddag 10 november met het Mobiel Media Lab van de politie in Bogaard Stadscentrum.

Door Robert Heijdemann

In de Bogaard delen politie-agenten folders uit, die de winkelende bezoekers vertellen over het Mobiel Media Lab van de politie. Deze vrachtwagen trekt het hele land door om burgers met hen mee te laten denken. “We zijn begonnen in Den Haag, komende periode gaan we nog naar Gouda, Pijnacker en Voorschoten”, aldus Ferry. “We willen de Rijswijkers vertellen over het gevaar van illegaal vuurwerk. En vragen ook ons te tippen als ze weten van een opslag van illegaal vuurwerk. Dit kan ook anoniem.”

Buitenlands vuurwerk

Velen hebben de laatste weken al de eerste knallen gehoord. “In Nederland mag er pas drie dagen voor oud en nieuw vuurwerk worden verkocht. Wat je nu in de wijken hoort, is illegaal ingevoerd.” In de bus zijn foto’s te zien van de gevolgen van ongelukken met illegaal vuurwerk. Voor de jongeren is er ook een quiz, om hun kennis over vuurwerk te testen.

700 gewonden

Afgelopen jaar, in 2021, zijn er landelijk met de jaarwisseling 700 gewonden gemeld bij de Huisartsenpost of de spoedeisende hulp. “De helft van hen is onder de 20 jaar. Daarvan bestaat 37% uit brandwonden, 19% uit oogletsel en 19% uit hoofdletsel. Dat zijn cijfers. Maar als jij zelf een paar vingers moet missen, of blind bent aan een oog, dan bepaalt dat wel je verdere leven.”

In de meterkast

Ferry vertelt dat illegaal vuurwerk ook bij burgers in de meterkast wordt gevonden. “Dat is juist een plek waar bij kortsluiting vonken kunnen ontstaan. Bij een ontbranding gaat niet één stuk vuurwerk af, maar ontploft direct alles.”

Hij heeft een goede raad: “Gebruik altijd een bril bij het afsteken en blijf weg bij illegaal vuurwerk zoals al het knalvuurwerk, enkelschotsbuizen, vuurpijlen en Shells (mortierbommen).”