Vuurwerk in Rijswijk tijdens Oud en Nieuw 2022/2023

Uitgaan
Er mag vuurwerk worden afgestoken in Rijswijk met Oud & Nieuw 2022/2023, maar niet op alle plekken.
Er mag vuurwerk worden afgestoken in Rijswijk met Oud & Nieuw 2022/2023, maar niet op alle plekken. (Foto: Pixabay)

Goed nieuws voor vuurwerkliefhebbers: in tegenstelling tot vorig jaar, geldt er tijdens de jaarwisseling 2022/2023 geen algeheel vuurwerkverbod. In Rijswijk zijn er wel weer vuurwerkvrije zones ingesteld. Verder moedigt de gemeente vrijwillige vuurwerkvrije zones aan.

Er zijn een paar plekken in Rijswijk waar tijdens Oud en Nieuw absoluut geen vuurwerk mag worden afgestoken. Deze vuurwerkvrije zones zijn ingesteld om gevaar, schade aan gebouwen en eigendommen en overlast voor mens en dier te voorkomen. Ook geldt het vuurwerkverbod op plekken waar flora en fauna (natuur en wilde dieren) bescherming nodig hebben; de zogeheten ecologische zones.

Algemene richtlijnen

Eerst even wat algemene richtlijnen. Vuurwerk mag sowieso niet worden gebruikt op een promenade of in een passage. Knallen in de Bogaard is dus een no-go. Ook vuurwerk afsteken in een portiek of tunnel is zeker niet de bedoeling. Of in een voor publiek toegankelijke, besloten ruimte. Evenmin mag het in mensenmenigtes.


Vooral de parken in Rijswijk zijn aangewezen als vuurwerkvrije zones. - Gemeente Rijswijk

Parken

De vuurwerkvrije zones die de gemeente daarnaast in het bijzonder aanwijst, zijn de parken. Zoals de parken in de Landgoederenzone. Hieronder vallen het voormalig TEDO-terrein, Park Overvoorde, Park de Voorde, Steenvoorde, Julianapark, Von Fisennepark en Rijswijkse bos. Andere parken zijn Hoekpolder, Wilhelminapark en het Elsenburgerbos. Maar ook in het Cederpark, Huis te Hoornpark, park Hofrust en het zuidelijk Randpark in de wijk Eikelenburgh wordt het afsteken van vuurwerk beboet.


In het Wilhelminapark en de andere parken in Rijswijk, mag geen vuurwerk worden afgestoken. - Rodi.nl

Vrijwillige vuurwerkvrije zones

Naast deze vastgestelde vuurwerkvrije zones, moedigt de gemeente Rijswijk inwoners aan om zelf vrijwillige vuurwerkvrije zones in te stellen. Dat zijn zones waar een buurt, wijk of straat zelf kan aangeven dat ze geen vuurwerk afsteken. De gemeente kan hierbij helpen, door borden te regelen, het verbod te communiceren via Rijswijk Regelrecht of social media.