John Jansen van Galen tijdens zijn wandeling bij Hemmeland.
John Jansen van Galen tijdens zijn wandeling bij Hemmeland. (Foto: Cor Leenhouts)
Wandelingen bij Noord

Hemmeland

Algemeen

NOORD - Om mooi te wandelen hoef je niet naar bos, hei of duin, het kan ook prachtig rond Noord. Vorig jaar, in coronatijd, beschreef John Jansen van Galen in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad 17 wandelroutes door Noord, dit jaar neemt hij onze lezers mee op wandelingen om Amsterdam heen. 

Kent u het Hemmeland? Het is een brede strook buitendijks land bij Monnickendam. Vanaf de eeuwenoude Waterlandse Zeedijk doorkruis je eerst een bosgebied en dan sta je aan de oever van de Gouwzee. Er zijn zeiltjes op en tegenover je, aan de overzij van het water, staan de boerderijen van Kwadijk aan de dijk, rechts van je is de watervlakte van het Markermeer. Op kleine strandjes (waar je in strenge winters het ijs kunt zien kruien) fluistert de kalme golfslag. 

Bij een groot bord met het opschrift ‘Hemmeland’ ga je een voetpad op en dan kom je verder, al is het een officieel recreatiegebied, heilzaam weinig mensen tegen, op enkele honden-uitlaters na. Op de stralende voorjaarsdag dat wij er liepen was het terras van Strandvier nagenoeg verlaten. Wel zagen we een fazant. 

Wonderlijk eigenlijk dat Volendam zoveel meer bezoekers trekt dan Monnickendam, dat een veel aardiger en authentieker Zuiderzeestadje is, met zijn majestueuze Grote Kerk, statige herenhuizen, aardige stadsgrachten, fraaie kaden waaraan magnifieke oude zeilschepen liggen afgemeerd, met de voormalige Waag, het joodse kerkhof en twee standbeelden die de historie van de stad verbeelden: een monnik en een palingroker. 

Geniet ervan en volg daarna het pad over de vroegere zeedijk, met links een weids uitzicht op Marken en de toeristische veerboot die onderweg is naar Volendam en met rechts het veenweidegebied van Waterland. Schuin voor u het silhouet van de bouwkranen die dienst doen bij de grootscheepse versterking van de IJsselmeerdijk behulpzaam zijn (waardoor die fraaie route nu helaas voor geruime tijd is afgesloten). 

We keren terug door het schilderachtige Zuiderwoude dat met zijn pittoreske kerkje zo aardig aan het Grote en Kleine Meer ligt. Wist u dat hier in vroeger eeuwen schepen uitvoeren naar Suriname? Oeps! Maar nu beroemt het dorp zich voornamelijk op dat kerkje en een idyllische theetuin. 

Weer terug in Monnickendam gaan we over een voetpad langs de oude stadswal en zien dan die grootse kerk weer voor ons oprijzen. 

Routebeschrijving:
Links voorbij de Grote Kerk in Monnickendam bij de bushalte, parkeerplaatsen (bereikbaar met bus 315 vanaf station Noord), rechtdoor De Zarken. Rechtsaf Zonnepad, met bocht mee en bij de Waag rechtdoor Haven, en de volgende (ophaal)brug naar rechts over, langs de charterschepen. Aan het eind om de bocht linksaf voetpad over dijk. Na Case In linksaf trap af en meteen rechtsaf. Eerste pad linksaf langs water en later een hek. Op T-kruising links, op volgende kruising rechts en nu het water blijven volgen, vanaf het grote bord ‘Hemmeland’ over voetpad links. Bij paviljoen Mirror * voetpad rechtsaf, over parkeerplaats en Monnikendam in lopen. Op de eerste kruising (Niesenburgwal) het voetpad op dat u terugbrengt bij de kerk.
Variant:
Bij paviljoen Mirror rechtsaf over dijkpad, langs gemaal em dan (NB na een 3-tal kilometers) de tweede afslag links nemen. Bij de kerk van Zuiderwoude rechtsaf naar de Waterlandse Zeedijk en daar weer linksaf terug naar Monnikendam, vervolg bij *
Horeca onderweg: in Monnickendam plenty, in Hemmeland Strandvier en Mirror, in Zuiderwoude theetuin.