Wandelingen bij Noord

Marken

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens zijn wandeling op Marken.
John Jansen van Galen tijdens zijn wandeling op Marken. (Foto: Cor Leenhouts)

NOORD - Om mooi te wandelen hoef je niet naar bos, hei of duin, het kan ook prachtig rond Noord. Vorig jaar, in coronatijd, beschreef John Jansen van Galen in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad 17 wandelroutes door Noord, dit jaar neemt hij onze lezers mee op wandelingen om Amsterdam heen. 

Wandelingen bij Noord

Op de dijk rond Marken kabbelt het IJsselmeer tegen het basalt, maar op de dag dat wij er wandelden klotste het, want er stond een straffe wind waarin een gordijn van wit schuim op de golven verwoei. Hou het water steeds links, of juist rechts, en je bent na 2,5 uur terug op je uitgangspunt. Loop aan de noordzijde van het vroegere eiland ook even de strekdam op, ooit het begin van de inpoldering van de Markermeer, die gelukkig nooit doorging. Een eiland helemaal rondlopen, en het gevoel krijgen dat je het zodoende nu helemaal ‘onder de knie’ hebt! 

Marken is al 65 jaar geen eiland meer, maar het eilandgevoel heerst er nog volop. Vanaf het klinkerpad dat het hele voormalige eiland rondt zie je over watervlakten uit op de Rembrandttoren in Amsterdam, op de Zuiderzeestadjes Monnickendam en Edam, op Volendam en Almere en, als je goed kijkt, op het lage duinenrijtje dat de nieuwe archipel van de Marker Wadden markeert. Moet een eldorado zijn! Daar gaan we ook gauw eens heen! Een baken voor de wandelaar is het Paard van Marken, het witte vuurtorentje, helaas is het nu omgeven door bouwhekken en steigers. Toen we hier de laatste keer liepen ontwaarden we het Paard pas op het laatste moment, want Marken bleek in dichte mist gehuld, wat ook betoverend was. Nu, eind februari, zagen we al kieviten, zwermen ganzen in V-vorm in de lucht, wilgenkatjes en ook klein hoefblad: onmiskenbare lentebode. De lage houten huizen op de Rozenwerf leken, vlak bij elkaar, te schuilen en ergens op de dijk stond een bloemenmonumentje, half verlept, zonder aanduiding. Marken was niet meer zo idyllisch stil als in coronatijd toen er geen toeristenbussen kwamen en het water stil spiegelde maar drommen Aziaten ontbraken nog heilzaam en je kon je er op een eiland wanen. 

Routebeschrijving:
Parkeer de fiets of auto op de parkeerplaats aan het begin van Marken (eerste halte van bus 315 uit Amsterdam,  metro Noord), volg de pijlen naar de haven, daar rechts en aan het eind van de haven rechts het klinkerpad langs het water op. Bij het vuurtorentje scherp rechts en doorlopen (verkeersweg oversteken) tot u terug bent in de haven. Afstand: plm 10 km.  Bekorting: Bij het vuurtorentje de asfaltweg op en rechtdoor lopen naar de parkeerplaats en het dorp. Horeca onderweg: overvloedig in de haven van Marken, onder meerr café Land- en Zeezicht en ‘koek en zopie’ Taverne De Oude Visscher. Variant: Parkeren of uitstappen (halte: Aansluiting Marken) voor het begin van de dam die het vroegere eiland met het vasteland verbindt en daarover 2.5 km doorlopen – dan heb je het echt het gevoel dat je Marken verovert! Waar het klinkerpad de verkeersweg kruist, dit naar links of rechts volgen tot je op dit punt terug bent.