Willem Draaisma toont radiatorfolie tijdens de bijeenkomst over zuinig omgaan met energie.
Willem Draaisma toont radiatorfolie tijdens de bijeenkomst over zuinig omgaan met energie. (Foto: Brandeisfotografie)

ESAN-bijeenkomst ‘Wat te doen met de energierekening?’

Algemeen

NIEUW-WEST - De verwarming een graadje lager zetten, een trui aantrekken, korter douchen. Die tips kennen we nu wel. Maar wat kun je nog meer doen? Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet vorige week de plannen en organiseerde ESAN op dezelfde dag een bijeenkomst over bezuinigen op energie. “Dat kan mijn zoon wel plakken, ja.”

Shirley Brandeis

Warmer dan honderd graden hoeft het water niet te worden. “Dus waarom dan dat vuur zo hoog zetten,” zegt Willem Draaisma. De energiecoach kaart ogenschijnlijk veel open deuren aan in een bijeenkomst over bezuinigen. Maar vaker dan verwacht is er wel iemand onder de bewoners die tijdens de bijeenkomst “ach, natuurlijk” verzucht. Dus niet zo hoog die gaspit. Als het eenmaal kookt, dan kookt het. Een druppel op een gloeiende plaat, denkt u nu? Niet als je alle tips die Draaisma deze middag meegaf en de bewoners onderling uitwisselenden opvolgt. En laten we even benadrukken dat we dit niet alleen doen vanwege de stijging van de energierekening. Draaisma: “Ik doe dit voor mijn kleinkinderen.”

Turf en kolen

Een korte geschiedenisles van Draaisma neemt ons mee van turf en kolen naar olie en gas. Van spaarlampen (niet meer kopen, want op langere termijn onvoordelig) naar led-lampen. Langs windmolens en zonnepanelen en allerhande huishoudelijke apparaten. En langs inzicht. Want wat je bijvoorbeeld betaalt aan gas en elektriciteit is een schatting. Een voorschot met een eindafrekening waarvan iedereen hoopt dat het goed uitpakt. Oftewel: geld retour. Maar dat zit er voor velen niet in komende tijd. Vandaar dat ESAN, de organisatie voor en door ouderen in Nieuw-West, deze maand naast voorlichting over rollators, een workshop over positieve gezondheid en een cursus opruimen in huis en hoofd (u merkt, stil zitten ze niet) het onderwerp ‘bezuinigen op energie’ op de agenda heeft gezet. En daarvoor Draaisma, betrokken bij energiecoöperatie Westerlicht en energiecoach bij !WOON, benaderde. Bevlogen en met humor praat hij de oudere bewoners bij. Een mengelmoes van vaste en variabele contracten, blijkt na een voorstelrondje, en ook de bedragen van de energierekening gaan alle kanten op. “Reken op zijn minst op een verdubbeling van wat je betaalde,” zegt Draaisma, zelfs als het die dag beloofde prijsplafond vanuit de overheid wordt bevestigd. En enthousiast: “Als je weinig gebruikt, krijg je geld terug!”

Zandloper

“De verwarming!” roepen de aanwezigen als de energiecoach vraagt waar het meeste geld in gaat zitten. En dus volgt een lesje buitenmuur. “Die slurpt zo twintig procent van je verwarming naar buiten toe.” De warmte kun je in huis houden door radiatorfolie tussen muur en verwarming aan te brengen. “Dat kan mijn zoon wel plakken,” zegt de negentigplusser Truus die na enthousiast gezwaai richting Draaisma de folie op zijn bureau mee naar huis mag nemen. En zo heeft de coach nog wat spulletjes weg te geven. Een zandloper voor onder de douche voor Hans die graag langer dan vijf minuten doucht. Tochtstrips voor Rumi om kieren bij het raam te stoppen. En een gouden tip: wie hulp nodig heeft bij het aanbrengen, kan rekenen op de FIXbrigade.

Bewustwording

Natuurlijk is het niet leuk dat de energierekening hoger wordt. Maar het versnelt wel de bewustwording, benadrukt Draaisma, die de aanwezigen graag ook onderling hun tips laat uitwisselen. Van douchewater dat nog warm moet worden opvangen voor toilet of plantjes, de gordijnen niet voor de warme verwarming laten hangen tot aan een app op je telefoon om meer inzicht te krijgen in je verbruik en daarop je handelingen aan te passen. Ook de oven voorverwarmen is niet altijd nodig. Diepvries ontdooien doet niemand na deze middag nog in de magnetron. “Je kunt het gewoon een dag eerder in de koelkast zetten.” Kook met deksel op de pan (wat bij deze generatie uit herkenning tot een hevig “jaaaaaa” leidt). Sowieso is alles wat elektrisch is beter dan gas. Dus wel een waterkoker, maar geen fluitketel meer. En nu we toch hier rijkelijk strooien met tips: wist u dat je een airco ook als omgekeerde warmtepomp kunt inzetten? De Westerpost niet. En vergeet vooral ruim voor bedtijd de cv lager te zetten. “Anders stook je nog uren voor een lege kamer.”

Meer leren? Persoonlijk advies nodig? Maak dan een afspraak aan huis met de (gratis) energiecoach van !WOON en kijk samen naar uw verbruik en mogelijke besparingen. Zie: www.wooninfo.nl/energiecoach of bel met 020 5230190.