Horecabaas Sinan Kilic en bestuurslid Charles Crown van de Stichting Zuiderpark zijn de overlast helemaal zat.
Horecabaas Sinan Kilic en bestuurslid Charles Crown van de Stichting Zuiderpark zijn de overlast helemaal zat. (Foto: GvdIJ)

Ondernemers en omwonenden willen invoering betaald parkeren in Zuiderpark

Algemeen

Ondernemers en organisaties in het Zuiderpark willen dat de gemeente zo snel mogelijk betaald parkeren invoert in het park. Op die manier hopen zij dat er een einde komt aan de overlast op de parkeerplaatsen door langparkeerders, autoklussers en prostituees.

Door Gerard van den IJssel

Horecaondernemer Sinan Kilic van restaurant Losh in het Zuiderpark vat het probleem in één zin samen. “Ik heb plek voor 200 mensen in ons restaurant en ontvang gasten uit het hele land, maar alle klanten die met de auto komen, lopen hier gefrustreerd naar binnen.” Met de ruim 300 parkeerplekken aan de Meester P. Drooglever Fortuynweg zou er eigenlijk geen probleem hoeven te zijn, maar in de praktijk zijn bijna altijd alle plekken bezet door auto’s met Oost-Europese kentekens, wagens waaraan geknutseld wordt, kapotte auto’s en busjes waarin bedenkelijke dingen gebeuren. “Ik kan het natuurlijk niet bewijzen”, zegt Kilic. “Maar als de ramen helemaal beslagen zijn, de bus een beetje heen en weer wiegelt en als deuren van zo’n busje opengaan er een matras in blijkt te liggen, ja dan durf ik wel te zeggen dat er prostituees actief zijn op het parkeerterrein. Nota bene op 300 meter van het politiebureau.”

Burgerinitiatief

Samen met andere organisaties in het park, omwonenden, bezoekers en het bestuur van de Stichting Zuiderpark is Kilic een burgerinitiatief gestart. Op de website van Petities.nl kunnen mensen een handtekening zetten onder de oproep aan de gemeenteraad van Den Haag om betaald parkeren in te voeren. Als er 2.500 handtekeningen zijn, moet de gemeenteraad het voorstel wel bespreken. Bestuurslid Charles Crown van de Stichting Zuiderpark ondersteunt de oproep volledig. “Het is helemaal uit de hand gelopen met honderden auto’s die hier soms wekenlang achter elkaar geparkeerd staan.” 

Verloedering

Volgens Crown gaat het daarbij vaak om arbeidsmigranten die vanuit Oost-Europa naar Den Haag rijden om hier te komen werken en hun auto ergens kwijt moeten. “Het vervoer tussen hun slaapverblijf en de werkplek wordt vaak door uitzendbureaus verzorgd, dus dan hebben ze wekenlang hun eigen auto niet nodig.” Crown ergert zich ook aan de verloedering op de parkeerplaatsen. “Er staat een dixi op het terrein die echt te vies is om aan te raken. Er liggen kapotte stoelen en op veel plekken liggen auto-onderdelen en olieresten.”

Invictus Games

Als het aan Kilic en Crown ligt komt er een systeem waarbij automobilisten na een bepaald aantal uren moeten gaan betalen voor het parkeren. Bijvoorbeeld na 2 of 3 uur. Op die manier kunnen mensen die naar het zwembad, het openluchttheater of het restaurant komen nog steeds gratis parkeren, maar worden de auto’s die langer willen blijven staan geweerd. Verder willen de initiatiefnemers van de petitie dat de gemeente vaker optreedt tegen autowrakken, bouwmachines en wagens zonder kenteken op de parjeerplaatsen. “Om de paar maanden moet het terrein schoon worden gemaakt, inclusief het verwijderen van auto’s die er niet horen”, zegt Sinan Kilic. “De gemeente zegt dat dat niet kan, maar het kan wel. Sinds een paar weken hangen er borden op het terrein dat alle auto’s worden verwijderd om ruimte maken voor de gasten en deelnemers van de Invictus Games. Dan kan het dus opeens wel, dus waarom niet als de ondernemers en organisaties daarom vragen?”