Jolanda en Michel Verreij hebben hun stadsbrouwhuis te koop gezet.
Jolanda en Michel Verreij hebben hun stadsbrouwhuis te koop gezet. (Foto: Siem Weterings)

Stadsbrouwhuis Broer & Zus gaat sluiten

Algemeen

BEVERWIJK - Beverwijk is geen saaie stad, er gebeurt altijd wel iets opzienbarends. Wat politiek betreft laten ze wespennest Bloemendaal ver achter zich en burgemeester Smit kan zo mee doen met het tv-programma “Doet ie ’t of doet ie ’t niet?”. Nationaal bekend vanwege De Bazaar en Poolse supermarkten. En sinds een aantal jaar kennen alle liefhebbers de verschillende biertjes van de Beverwijkse Stadsbrouwerij ‘Broer & Zus’. Sinds 2011 brouwen ze de meest verrassende bieren. Helaas komt aan al het goede, ook hieraan, een eind.

Door Siem Weterings

Jolanda en Michel Verreij hebben hun stadsbrouwhuis te koop gezet. Zodra het pand verkocht is sluiten ze de deuren van Broer & Zus. In 2011 overleed haar broer Rob en zetten ze zijn café voort. Eerst samen met hun 2 zoons Ian en Nigel maar deze laatste stopte er al snel mee. Toch hebben de overige 3 Verreij’s een prachtig bedrijf neergezet waar talrijke leuke activiteiten hebben plaats gevonden. In 2019 hebben ze veel geld geïnvesteerd en het monumentale pand verbouwd tot een proeflokaal met brouwerij. Beverwijk had een eigen Stadsbrouwerij.

Net toen alles een beetje begon te lopen kwam Corona en zoals met zoveel horeca zaken, alles werd anders. Deuren dicht en wat nu? Jolanda, Michel en Ian verzonnen steeds iets nieuws: Maaltijden bezorgen, verkoop van koffie en poffertjes aan de deur. Een tijdelijke winkel aan de Breestraat in Beverwijk. Zelfs digitale proeverijen werden gedaan, maar ze misten hierbij toch het persoonlijke contact. Geen rock & roll avonden, geen korenfestivals, geen pubquizen, geen bruiloften, geen bierfestivals zoals bij de Wijkertoren, geen whisky-, gin- en bierproeverijen enz.

Zoon Ian combineert zijn werk in het café met een studie biochemie. Na de zomer moet hij daarvoor stage lopen, waarschijnlijk in het buitenland, en heeft aangegeven te gaan stoppen. Het bedrijf is te groot om met zijn tweeën te behappen geeft Jolanda aan. Ook de stijgende energiekosten en het moeten terugbetalen van corona overheidssteun kwamen hard aan. Dus hebben ze met pijn in hun hart besloten om het bedrijf, waar Jolanda en Michel hun ziel en zaligheid hebben ingelegd, te koop te zetten.

Dit betekent niet dat Broer & Zus meteen dicht gaat, in tegendeel. Zolang er geen koper gevonden is kan je er nog steeds genieten van de vele bieren of je eigen voorraad aanvullen. Michel brouwt dus nog steeds zijn ‘Noordpier’, ‘Vloedlijn’, ‘Mistbank’, ‘Wijker Aerebei’ etc. Als het straks verkocht is wil hij toch wel blijven brouwen. Jolanda (poeliersdochter Jongejans) stopt dan met werken en gaat zich aan haar moestuin en kippen ‘weiden’. Ze heeft nu al een tuintje waarmee ze de de voedselbank steunt. Maar voorlopig zijn ze nog te vinden in Stadsbrouwhuis Broer & Zus aan de Schans. Proost!