Fietsen over de historische Omringdijk.
Fietsen over de historische Omringdijk. (Foto: Le Champion)

Rondje fietsen over de Omringdijk

Algemeen

ALKMAAR - Wie zin heeft in een mooie fietstocht kan zich inschrijven voor de Westfriese Omringdijk. Een tocht met polders, historische VOC-stadjes, stolpboerderijen en uitzichten over het IJsselmeer. Zondag 9 juli is deze monumentale dijk het decor voor de twaalfde editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk, georganiseerd door Le Champion. De routes zijn over 50, 80 en 135 km en deelnemers kiezen uit vijf startlocaties: Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen. Inschrijven is vanaf nu mogelijk via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.

De 135 km is een toertocht voor de meer getrainde wielrenner en gaat over de hele Omringdijk, ook wel de GrĂ´te Daikboekel genoemd. Voor de recreatieve wielrenner zijn de kortere routes van 50 en 80 km een ideale gelegenheid om te genieten van een stukje cultureel erfgoed in West-Friesland. Deze routes brengen de deelnemers over een gedeelte van de Omringdijk en deels door het binnen de dijk gelegen landschap.  

Bij de verzorgingsposten onderweg kunnen deelnemers genieten van typisch Westfriese lekkernijen, zoals krentenmik of Enkhuizer koeken. De Westfriese Omringdijk steekt op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uit. 

Fiets tegen kanker

Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringringdijk 2023 is KWF Kankerbestrijding. Fietsers kunnen hun deelname extra impact geven door geld op te halen via een actiepagina of door een vrijwillige bijdrage te doen voor het goede doel.