De 4 mooiste fietsroutes van Alkmaar en omgeving op een rij!

Sport
Ontdek de mooiste fietsroutes van Alkmaar en omgeving!
Ontdek de mooiste fietsroutes van Alkmaar en omgeving! (Foto: Pixabay)

ALKMAAR - Alkmaar is natuurlijk een prachtige stad, maar ook de omgeving is de moeite waard! Je kunt genieten van de uitgestrekte polders, schilderachtige dorpjes, groene weilanden, duinen en de prachtige kustlijn. Er zijn ook verschillende natuurreservaten in de buurt, zoals het duingebied van Schoorl en het prachtige natuurgebied De Hoge Weide. Niet alleen als toerist.. ook als je Alkmaarder bent en jouw ‘hometown’ eens van een andere kant wil bekijken. We geven je onze favoriete fietsroutes van Alkmaar en omgeving!

Fietsroutes Alkmaar

Er zijn vele Alkmaarse fietsroutes de moeite waard. Wat zijn onze fietsroute-tips voor Alkmaar en omgeving? We zetten ze overzichtelijk voor je op een rij:

1. Fietstocht Alkmaardermeer (51.8 km)

Ontdek het prachtige Nederlandse landschap met water, weilanden en molens tijdens deze landelijke fietsroute. Fiets rond het Alkmaardermeer, ook bekend als Akerslotermeer, het Lange Meer of Langemeer. Het meer is een populaire plek waar veel mensen zich vermaken op, in of met het water. In dit gebied kom je ook andere waterliefhebbers tegen. Maak een tussenstop bij de vogelkijkhut bij het Kerkemeertje en observeer diverse vogelsoorten, zowel op het land als in het water. Begin je fietstocht bij het Alkmaardermeer en geniet van het mooie uitzicht langs het water.

2. De Oudhollandse Pontjesroute (44.0 km)

De pontjesroute biedt een fietsavontuur door het waterrijke gebied rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Onderweg kom je verschillende pontjes tegen, waarvan twee zelfbedieningspontjes, waarmee je veilig het water kunt oversteken. De route begint in Castricum en voert je door Uitgeest en Akersloot naar het voormalige vissersdorp De Rijp. Je zult onderweg veel oude watermolens tegenkomen en in De Rijp kun je de historische sfeer proeven door een wandeling te maken door het centrum. Na een korte pauze vervolg je de fietstocht richting Krommenie en Uitgeest, langs de ringvaarten van de droogmakerijen Starnmeer, Beemster en Schermer. Hier kun je het hoogteverschil tussen het lage land en het hooggelegen water goed zien. Langs de route zijn er verschillende restaurants en rustpunten waar je kunt genieten van een heerlijke lunch of een zelfgemaakte picknick. Let op: controleer wel vooraf de openingstijden en betaalmogelijkheden van de pontjes!

3. Fietsroute Alkmaar en Schoorlse duinen (46.8 km)

Verken de charmante hofjes, oude grachten en smalle straatjes van Alkmaar. Ontdek de omgeving en bewonder het prachtige uitzicht over de Noordzee vanuit de Schoorlse Duinen, nadat je door Boswachterij Schoorl hebt gefietst. Geniet van een verfrissende fietstocht door de hoge duinen en eeuwenoude bossen van Schoorl. Begin je avontuur bij Restaurant De Bokkesprong, gelegen bij Hans en Stacey in Groet, op slechts een steenworp afstand van het strand. Hier kun je genieten van een heerlijke lunch of een kop koffie voordat je op de fiets stapt en de rest van de omgeving verkent. Tijdens je tocht kom je prachtige molens tegen, waaronder vier strijkmolens die gezamenlijk in Alkmaar staan. Een adembenemend gezicht!

4. Route per fiets Heiloo, Grootschermer, Alkmaar (57.9 km)

In 2019 was Alkmaar het toneel van het EK wielrennen, een evenement dat veel sportliefhebbers aantrok. Waarom zouden we deze route maar één keer gebruiken? Met polders, bossen, stranden en duinen in de buurt is de omgeving van de fietsroute een paradijs voor fietsers. Stap zelf op de fiets en bewonder de schoonheid van Alkmaar en haar omgeving. Voeg wat extra’s toe aan je ervaring met molens, het Beatles Museum, diverse (wereld)winkels en kasteel Nijenburg. Recycle naar Alkmaar en laat je verrassen!

Begin je eigen EK-avontuur vanuit Brasserie de Kerckhaen. Je kunt gratis parkeren en genieten van een drankje voordat je aan de fietsroute begint. Als je aan het einde van de route uitgeput bent, neem dan plaats in de brasserie en verwen jezelf met iets te eten en te drinken.

Liever zelf een route samenstellen? Dat kan ook, met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond!

Tekst gaat door onder foto

fietsroute alkmaar mooiste fietstochten
Foto: Picasa

Fietsknooppunten Alkmaar

Hier kun je alle fietsknooppunten in Alkmaar bekijken. Kies zelf de lengte van je fietsroute en fiets langs de allermooiste landschappen, midden in de Alkmaarse natuur!

Tips fietsen in Alkmaar

Ga je fietsen in Alkmaar en omgeving? Dan hebben we nog deze tips voor je: 

  • Zorg dat je voldoende eten, maar zeker ook voldoende water bij je hebt
  • Neem een (digitale) fietskaart mee
  • Zorg dat zowel je telefoon als eventuele elektrische fiets goed zijn opgeladen van tevoren
  • en smeer jezelf goed in vooraf waar nodig!

Waarom is fietsen zo gezond?

Het wordt aangeraden elke dag een half uur te bewegen, minstens. Een fietstocht van tientallen kilometers is dus extra goed voor je gezondheid! Maar wat maakt fietsen nog meer gezond?

  • Lichamelijke conditie: Fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging die de algemene lichamelijke conditie verbetert. Het versterkt de spieren, bevordert de flexibiliteit en verbetert de cardiovasculaire gezondheid.
  • Gewichtsbeheersing: Fietsen kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht of bij het afvallen. Het is een effectieve manier om calorieën te verbranden, vooral bij langere en intensievere ritten. 
  • Vermindert het risico op chronische ziekten: Regelmatig fietsen verlaagt het risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker. 
  • Mentale gezondheid: Fietsen heeft ook voordelen voor de geestelijke gezondheid. Het kan stress verminderen, de stemming verbeteren en helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst. 
  • Milieuvriendelijk en duurzaam: Fietsen is een milieuvriendelijk transportmiddel dat geen schadelijke uitstoot produceert. Door de fiets te gebruiken in plaats van een auto, draag je bij aan het verminderen van luchtvervuiling en het bevorderen van duurzame mobiliteit.

Fiets huren Alkmaar 

Wil je fietsen, maar heb je zelf geen eigen fiets? Gelukkig kun je ook een fiets huren in Alkmaar! Of het nu om een e-bike huren of gewone fiets of racefiets huren gaat, één korte zoektocht op bijvoorbeeld Google of Bing leidt je al naar diverse aanbieders van fietsenverhuur in Alkmaar.

Alvast heel veel fietsplezier gewenst! En mis je een fietsroute in deze lijst hierboven? Geef dan jouw favoriet door via de krant of Facebook.com/RodiAlkmaar!