Prins Delicieux en zijn gezin.
Prins Delicieux en zijn gezin. (Foto: Mario Kuip)

Carnaval met de Krotenkokers in Wognum

Algemeen

De Krotenkokers uit Wognum vieren ruim een week carnaval. Dat begon op zondag 12 februari en eindigt op dinsdag 21 februari. Prins Delicieux bezocht met zijn gevolg al De Herbergier en Sweelinckhof. Nu nog vijf energieke carnavalsdagen voor de boeg.

De Tieneravond vindt vrijdag 17 februari van 19.30 tot 22.00 uur plaats en alle tieners vanaf groep 6 van de basisscholen tot en met 15 jaar is welkom om mee te feesten. Vrij entree, prijzen voor de mooiste verkleedpartijen voor enkelingen, duo’s en groepen. Gezellige muziek en diverse activiteiten. De kids worden om 22.00 uur weer opgehaald door hun ouders/verzorgers.

Zaterdag 18 februari

De Krotenkokers starten om 09.00 uur met een gezamenlijk ontbijt. Daarna in een kleine optocht naar het gemeentehuis om de sleutel op de halen. Prins Delicieux vraagt daar waarnemend burgemeester Dennis Straat om vier dagen de scepter het dorp te zwaaien. Aansluitend een goede lunch in De Krotenbunker. Vervolgens naar Leekerweide waar met alle cliënten een carnavalsmiddag wordt gehouden met optredens van de dansmariekes en de hofkapel. Prins Delicieux en de Raad van 11 beginnen met een polonaise. In de Hieronymuskerk wordt om 19.00 uur een carnavalskerkmis gehouden en van 21.00 tot 02.00 uur vindt 100% Spanning plaats. Dé carnavalsavond voor de jeugd van Westfriesland. 

Zondag 19 februari

De grote optocht begint om 10.00 uur op de parkeerplaats achter De Bloesem. Route optocht: MFC De Bloesem, Conferencelaan, Comicelaan - Saint Remylaan- Comtesselaan - Conferencelaan - Stolphoevelaan – Lange regel – Kaaspers – Kropaar – Kamgras – Wollegras - Kaaspers - Kerkstraat - Raadhuisstraat - Nieuweweg - Burgemeester Commandeurlaan - Kerkstraat - J. Schagenlaan – korte pauze – Nieuweweg – Jacob Kwastlaan – Sportlaan – Kerkstraat, verkleedde kinderen mogen aansluiten bij de optocht. Daarna wordt de optocht vervolgd via Kerkstraat en Raadhuisstraat naar café Stam. Daarna gaan de wagens huiswaarts.

Kindermiddag van 12.30 tot 15.00 uur. De jurering van alle kinderen die verkleed komen is vanaf 12.30 uur in het gebouw van Forever Young in winkelcentrum De Boogerd. Hier is ook een ballonnenclown aanwezig. Als de grote optocht voorbij komt lopen de kinderen vanaf Slagerij Kok mee naar café Stam waar in de zaal een mooie voorstelling is, de prijsuitreiking en een grote polonaise. In de zaal is voldoende oppas aanwezig voor de kinderen. Ouders/verzorgers kunnen in het voorcafé wachten tot de middag tegen 15.00 uur is afgelopen. De kinderen kunnen via de zijingang van de zaal op de parkeerplaats achter het restaurant opgehaald worden

Carnavalsfeest en prijsuitreiking optocht van 15.00 tot 24.00 uur. De gezelligste zondagmiddag van het jaar in Wognum. Wel eens op de vrijdagmiddag van de kermis in café Stam geweest? Kom dan eens op de carnavalszondagmiddag naar De Krotenbunker! De glazen vol en het dak eraf. Met natuurlijk de prijsuitreiking van de grote optocht. Na de optocht die eindigt bij De Krotenbunker de wagens terug naar de stalling en dan weer rap terug naar De Krotenbunker om weer heel veel energie bij te tanken.

Maandag 20 februari

Deze ochtend en middag bezoeken Prins Delicieux, Adjudant Depannage en een tweetal dansmariekes enkele zieken in en uit Wognum die het Carnavalsfeest niet bij kunnen wonen.

The Masked Singer, Wognum verkleed en Kornuiten & Co van 19.30 tot 01.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur voor iedereen die verkleed komt en aan de jurering voor de prijsuitreiking mee wil doen. Jurering tot 21.00 uur! Aansluitend is de prijsuitreiking en wordt de avond vervolgd met The Masked Singer. Wie o wie zitten er achter die maskers? We sluiten vol energie af met Kornuiten & Co. Kom op tijd om alle creaties te bewonderen waar men met veel energie aan heeft gewerkt en om niets van The Masked Singer te missen.

Dinsdag 21 februari

’s morgens brengen de prins en zijn gevolg een bezoek en de beide basisscholen Speelwagen en Hieronymus waar we eerst de onderbouw bezoeken en aansluitend de hele school, met een grote polonaise op het schoolplein als het weer het toelaat.

De DiMiBo vindt plaats van 15.30 tot 21.00 uur. Met zijn allen toewerken naar de afsluiting van ‘Carnaval geeft je energie’ en het Demasqué van Prins Delicieux. Kom van de bank af, achter je bureau vandaan, uit de schoolbanken, kom verkleed of gewoon als jezelf, mag ook in (boeren)kiel. Nag ientje toe met Prins Delicieux tot het moment dat hij weer gewoon Frans Commandeur is. Er wordt live opgetreden door Gewoon Erik. Er is natuurlijk een drankje maar ook gelegenheid om een hapje te bestellen.

Woensdag 22 februari

Het zit er nu echt op. De entreeborden in het dorp worden door de Raad van 11 opgeruimd. De wagens gaan weer naar de stalling en alle verenigingskleding wordt met zorg gewassen, opgeknapt en opgeborgen tot Carnaval in 2024. Met een nieuw thema en natuurlijk weer een nieuwe Prins! 

Prins Delicieux en de dansmariekes.