Wie Judith wil sponsoren en dus de Bas van de Goor Foundation wil steunen, kan de QR-code scannen.
Wie Judith wil sponsoren en dus de Bas van de Goor Foundation wil steunen, kan de QR-code scannen. Foto: fotohoogendoorn.nl

Judith (54) uit Hoorn doet mee aan WeHike2Change Diabetes Challenge 2023

Algemeen

HOORN - Judith van der Haar-Schaap (54) uit Hoorn doet samen met 23 andere deelnemers van 4 tot en met 11 juni mee aan de WeHike2ChangeDiabetes Challenge in Spanje. Een uitdaging voor én door mensen met diabetes. Met haar deelname hoopt ze zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Bas van de Goor Foundation, de organisator van deze bijzondere wandeltocht. De stichting van olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor - die zelf diabetes type 1 heeft - heeft als missie om mensen met diabetes in beweging te brengen naar een betere kwaliteit van leven. Iedere week regelmatig sporten en bewegen voorkomt complicaties en helpt hen hun bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen, waardoor ze zich beter, gezonder en zelfverzekerder voelen.

Met diabetes sta je 24 uur per dag ‘aan’

Sporten met diabetes is dus heel belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. De Bas van de Goor Foundation helpt mensen daarbij door samen te leren, ervaringen uit te wisselen en de uitdaging aan te gaan. “Ik heb zelf diabetes type 1 en weet hoe belangrijk het is om gezond te leven en regelmatig te bewegen”, zegt Judith. “Toen ik hoorde over de WeHike2ChangeDiabetes Challenge, dacht ik: dat zou ik toch moeten kunnen? Ik besloot me aan te melden. Naast de uitdaging voor mezelf is het een mooie manier om geld in te zamelen voor de Bas van de Goor Foundation.” De deelnemers van de wandeltocht in Spanje halen donaties op waarmee de foundation sportkampen en clinics kan organiseren voor kinderen met diabetes. Zo ervaren kinderen hoe het is om te bewegen en te sporten met diabetes en ervaren ze zelf wat dit voor positieve effecten heeft en hoe je dit het beste kunt managen. De foundation hecht veel waarde aan het delen van ervaringen en neemt andere mensen graag mee in deze ervaringen. 

Op dit moment hebben in Nederland naar schatting 1,2 miljoen mensen diabetes. In negentig procent van de gevallen gaat het om diabetes type 2. Deze aandoening treedt op door een combinatie van genetische factoren en levensstijl. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en ontstaat wanneer de bètacellen die insuline produceren in de alvleesklier, vernietigd worden door het eigen lichaam. De reden voor deze vernietiging is onbekend, maar wordt waarschijnlijk veroorzaakt door externe factoren. 

Continue sensor

Judith heeft al diabetes type 1 sinds 1984. “Ik was toen zestien en omdat ik zo vaak dorst en veel behoefte aan suiker had, heeft de huisarts me op een dag nagekeken. Die stuurde me door naar het ziekenhuis. Na bloedonderzoek kwamen ze erachter dat ik diabetes heb. Hoe ik eronder was? Tja, het overkwam me gewoon. Ik besefte niet wat de ziekte precies inhield. Je kon toen nog niet zelf op zoek gaan naar informatie. In het ziekenhuis werd me uitgelegd hoe ik insuline bij mezelf moest toedienen met injectienaalden. De afgelopen jaren is de ontwikkeling in het onderzoek naar diabetes heel hard gegaan, ook op het gebied van insulinetoediening. Via de injectienaalden naar insulinepennen ben ik jaren geleden vervolgens overgestapt naar een insulinepomp die mij doorlopend insuline geeft als dat nodig is. Sinds 2021 heb ik een ook een continue glucose-sensor in verband met mijn hypo un-awareness. Dit houdt in dat ik te lage bloedsuikers niet meer aanvoel. Alarmen op m’n pomp waarschuwen mij als ik te hoog of te laag zit, ook midden in de nacht. Mijn sensor meet elke vijf minuten mijn bloedsuiker en staat in verbinding met mijn pomp. Omdat het een continue sensor is - en niet een flashsensor die je met een telefoon afleest - wordt mijn pomp 24 uur per dag aangestuurd. Zit ik te hoog dan geeft m’n pomp meer insuline af, zit ik te laag dan krijg ik minder insuline.”

24/7 ‘aan’

Veel mensen zullen nu denken: nou, appeltje eitje. Met die continue sensor wordt alles voor je geregeld. “Helaas, dat is niet zo”, vertelt Judith. “Ik sta 24/7 ‘aan’. Voor alles wat ik eet of drink moet ik het aantal koolhydraten in de pomp invoeren, waardoor ik een extra beetje insuline krijg om die koolhydraten weg te werken. Ook moet ik vooruitkijken en ingrijpen wanneer ik op korte termijn ga sporten, tegen de wind in ga fietsen, ga tuinieren, etcetera. Diabetes is niet alleen afhankelijk van wat je eet en hoeveel je beweegt, er zijn veel meer factoren waar je rekening mee moet houden. De meest herkenbare zijn stress of ziektes, temperatuur, problemen als een luchtbelletje in de infuus-set, het tijdstip en de intensiteit van een sportieve actie, het soort (snelle of langzame) koolhydraten dat je binnenkrijgt. Al met al zijn er 42 factoren die je bloedglucose kunnen beïnvloeden. Mijn pomp helpt me daarbij, maar zelf nadenken hoort er 24/7 dus ook bij.”

Foto: fotohoogendoorn.nl 

Eye-opener

Samen met andere diabeten gaat Judith in Spanje de uitdaging aan: zes dagen wandelen door de natuurgebieden en over de steile heuvels rondom Soria en Ponferrada. Een sportieve uitdaging met veel hoogtemeters! Gemiddeld wandelt de groep twintig kilometer per dag, onder professionele en medische begeleiding. “Ik ben heel benieuwd hoe ik ga reageren onder omstandigheden die ik niet gewend ben. Kan en durf ik te vertrouwen op mijn insulinepomp en de glucosesensor? En hoe zal het zijn om een week lang op te trekken met mensen die ik nog maar een paar keer heb gezien? Waar ik ook heel benieuwd naar ben, is welke ervaringen deze mensen hebben met de ziekte. En welke pomp gebruiken zij? Er zijn namelijk zo veel soorten. Door informatie en ervaringen uit te wisselen, kom ik er misschien wel achter dat ik iets in mijn diabetesaanpak kan verbeteren. Wie weet zijn de gesprekken met anderen een eye-opener voor mij.” Judith gaat niet onvoorbereid op weg en vóór juni staan nog een aantal gezamenlijke trainingen op het programma. “En zelf wandel ik ook heel veel. Laatst heb ik nog getraind in Limburg en wandelde ik twee dagen achter elkaar 23 kilometer. Dat ging me gelukkig heel goed af.”

Judith zoekt particulieren en bedrijven die haar willen sponsoren en daarmee de Bas van de Goor Foundation willen steunen. Op haar persoonlijke sponsorpagina kun je eenvoudig, veilig en snel online doneren. Scan daarvoor de QR-code bij dit artikel of ga naar www.bvdgf.org/fundraisers/judithvanderhaar/wehike2changediabetes-spanje-2023 .

Judith heeft al veel donaties mogen ontvangen, maar hoopt natuurlijk dat nog veel meer mensen een bijdrage willen leveren aan dit mooie doel. Meer informatie: www.bvdgf.org .