Op de Lange Dreef stoppen de fietsers. Voorste rij rechts burgemeester Huri Sahin, midden Jacob Schot. John is aan het werk in de boomspiegel voor zijn huis.
Op de Lange Dreef stoppen de fietsers. Voorste rij rechts burgemeester Huri Sahin, midden Jacob Schot. John is aan het werk in de boomspiegel voor zijn huis. (Foto: )

Fietstocht door De Strijp: dit maakte de burgemeester mee

Cultuur

Burgemeester Huri Sahin bracht vrijdag 12 mei een werkbezoek aan De Strijp. Al fietsend kreeg zij een rondleiding door de wijk en sprak met bewoners, onder wie ook Jacques Smit, in de jaren zestig topvoetballer van ADO.

Door Robert Heijdemann

Terwijl Jacob Schot van de bewonersorganisatie De Strijp de burgemeester opwacht bij het bruggetje aan de rand van het parkeerterrein van De Schilp, verzamelen bewoners zich bij jeu de boulesclub ABA. Een aantal van hen heeft vragen voor de burgemeester.

Tuindersgebied

Tot halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw was het buurtschap De Strijp een echt tuindersgebied. In 1994 werd begonnen met de bouw van een nieuwbouwwijk in het gebied. “In de wijk zijn 1400 woningen en 4000 bewoners. De bewoners zijn niet alleen nauw betrokken bij de wijk, maar er zijn ook veel onderlinge contacten. Onze bewonersorganisatie bestaat in september 25 jaar. Dat gaan we vieren”, vertelt Jacob Schot. “Wij organiseren veel. Van de Kerstbingo tot het eieren zoeken met Pasen. En pasgeleden de Koningsdag en in juni de Buitenspeeldag”.

Kleurige boomspiegels

Net vijf minuten onderweg treffen de fietsers John. Op zijn knieën is hij voor zijn huis aan de Lange Dreef aan het werk in de boomspiegel. “De stenen zijn weggehaald en nu onderhouden we zelf deze stukjes groen”, horen we van hem. “Ik zet er veel stekjes uit mijn achtertuin in”. Ook de handhavers fietsen mee, net als leden van de Zwerfafvalbrigade. “We zijn met 26 bewoners en gaan de laatste zaterdag van de maand de wijk in om het zwerfafval op te ruimen. Daarnaast houden we de hele maand de omgeving van ons huis zwerfafvalvrij. Met elkaar houden we de wijk netjes”, vertellen ze.

ADO

Op de Pioendreef kijkt de burgemeester naar de trainingsvelden van ADO. En bij toeval ontmoeten we daar ook Jacques Smit. Hij speelde in de Eredivisie voor ADO. In de jaren zestig met Aad Mansveld. “Ik begon in 1950 als negenjarige mijn voetballoopbaan, als 17-jarige kwam ik in de selectie. Ik trainde ook onder Ernst Happel”. Nu is hij de 80 gepasseerd, maar doet nog wel aan ‘walking voetbal’. 

Watertoren

Bij de Sammersweg wordt gestopt bij de watertoren uit 1905. In 1998 werd het reservoir als herinnering aan het tuindersverleden bij de entree van De Strijp geplaatst. Ook wordt er aandacht gevraagd voor het energiegebouwtje vol met grafitti, een bron van irritatie.

Mussen lopen gevaar

Op de Strijpwetering uit een bewoner haar zorgen over het voortbestaan van de vogels. “Wij hebben hier veel mussen, maar nu willen ze de walkanten aanpakken. Daarvoor moeten de heggen langs het water verdwijnen. De heggen dateren nog uit de tijd dat hier tuinders woonden. Ook zien we de laatste jaren dat als er een boom verdwijnt langs de wetering, er geen nieuwe voor wordt teruggeplaatst. Dat zijn wel de plaatsten waar de vogels leven.” Aan het einde van de fietstocht door de wijk vertelt burgemeester Huri Sahin dat fietsend door de wijk gaan een goed beeld geeft en ook het directe contact met bewoners vergemakkelijkt. “Misschien wel een idee voor de andere wijkbezoeken”.