‘Soms zeg ik zelf ook bewust niet dat ik de burgemeester ben’

Politiek
Burgemeester Huri Sahin op bezoek bij de zussen Meijers in Onderwatershof, die al hun hele leven in Rijswijk wonen. Het bezoek vond plaats naar aanleiding van een tip van een inwoner.
Burgemeester Huri Sahin op bezoek bij de zussen Meijers in Onderwatershof, die al hun hele leven in Rijswijk wonen. Het bezoek vond plaats naar aanleiding van een tip van een inwoner. (Foto: Eigen foto)

100 dagen burgemeester: het is een bestuurlijke mijlpaal, die de Rijswijkse burgemeester Huri Sahin in maart bereikte. Toen ze begon in december was Rijswijk nog vrij onbekend terrein voor haar; ze woonde in Zoetermeer. In een oproep vroeg de burgemeester inwoners om tips, over Rijswijkse plekken die ze volgens hen zou moeten bezoeken. Met succes: vier maanden later blijkt ze zich Rijswijk al heel vertrouwd te hebben gemaakt.

Door Debbie van Eijk

Wat wist Rijswijk van haar nieuwe burgemeester in december 2022, vlak na haar benoeming? Misschien een paar feiten: haar naam is Huri Sahin. Ze is de eerste Nederlandse burgemeester van Turkse afkomst, nog woonachtig in Zoetermeer; iemand met een loopbaan in de lokale politiek, die begrijpelijke taal naar inwoners en de mening van kinderen belangrijk vindt voor het lokale bestuur. Inmiddels kent een groot deel van de Rijswijkers hun burgemeester een stuk beter.

Andersom roepen veel Rijswijkse begrippen inmiddels een associatie op bij Huri Sahin. Op social media als Facebook, Instagram en LinkedIn deelt ze soms haar ervaringen. Ook de lokale media worden regelmatig uitgenodigd om haar bezoeken bij te wonen. Zo was ze al bij de Energy Cave in Plaspoelpolder, opende ze diverse ondernemingen, maakte ze kennis met de president van het EPO, reikte ze de erespeld uit in de Oude Kerk tijdens Rijswijks Pracht, deed ze mee aan bewegingsoefeningen in het nieuwe ontmoetingscentrum in het Huis van de Stad, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 


Burgemeester Huri Sahin reikt de erespeld uit aan de inspirator voor Rijswijks Pracht, Frits Brouwers. - Erwin Dijkgraaf

De burgemeester was er ook op moeilijke momenten: na de overval bij een avondwinkel in Oud-Rijswijk, bijvoorbeeld. En op de Benefietavond in de Rijswijkse Schouwburg na de aardbeving in Turkije en Syrië, die haar persoonlijk raakte.

Verder zette Huri Sahin Rijswijk op de kaart door hier verschillende hoogwaardigheidsbekleders uit te nodigen. Het bezoek van koning Willem-Alexander aan de Iftar in Wijkcentrum Stervoorde op 3 april was een belangrijk hoogtepunt. Mogelijk heeft het veelzijdige netwerk van de burgemeester hierbij een rol gespeeld. Sahin haalt ook méér uit zulke bezoeken dan noodzakelijk is: zo was het bezoek van de Commissaris van de Koning aan een stembureau op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen niet even een plichtmatig fotomomentje, nee: de burgemeester verplaatste hun ontmoetingsmoment bewust naar het Yuverta mbo, waar hij ook scholieren te spreken kreeg die voor het eerst mochten stemmen.

Op Huri Sahins oproep voor tips over Rijswijk kwamen enorm veel reacties. Haar medewerkers maakten een planning; ze is al op tal van de uitnodigingen ingegaan. Zo bezocht ze laatst ook een woonzorgcentrum. Meestal legt ze zo’n bezoek op vrijdag af.

In februari verhuisde de burgemeester van Zoetermeer naar Rijswijk. Sindsdien kent ze ook het plezier (en ongetwijfeld ook sommige ergernissen) van in Rijswijk wonen: mooie wandelingen in het Wilhelminapark nabij haar appartement, met haar jongste zoon. Vis met hem halen in de Bogaard of bij de beroemde viskraam in de Muziekbuurt. Het zijn zulke doodnormale dingen waar ze van ontspant, de boel even van kan loslaten.

Maakt u lange dagen?

Burgemeester Huri Sahin: “De dagen zijn heel veelzijdig. Je begint heel vroeg. Neem gisteren bijvoorbeeld. Toen begon de dag met een belafspraak met de teamchef van de politie. Daarna ging ik naar een school voor een herdenkingsmoment. Dan kom je terug en zijn er nog wat acties die je uitvoert naar aanleiding van de raadsvergadering, een dag eerder. Vervolgens woonde ik een naturalisatieceremonie bij, en was ik bij een medewerkers-Iftar op de Werf. Het werk gaat ‘s avonds wel door. Dan ben je ook al bezig met de planning voor de volgende dag.”


Burgemeester Huri Sahin. - Frank Jansen

Op Koningsdag neemt de burgemeester deel aan een speciale uitzending vanuit Paleis Soestdijk, met ook Karin Bloemen en Justin Marcella. Eerder verscheen ze in een talkshow op NPO1, na de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ze mijdt de landelijke publiciteit niet, maar stelt bij alles wel Rijswijk voorop: “Ik denk altijd na: is dit in het belang van Rijswijk?” Met Koningsdag komt ze niet alleen op tv, maar is ze ook bij de prijsuitreiking van de fietsoptocht in De Strijp, gaat ze in Leeuwendaal proosten op de Koning en bezoekt ze feesten bij de Planetenflats en in de Huis te Lande-buurt.

Weleens gedacht: ‘Waar ben ik aan begonnen?’

Volmondig: “Nee. Ik had een beeld van het ambt, dat beeld klopt.”
Gevraagd naar de pittige kant van het burgemeestersambt en hoe zij ermee omgaat: “Soms zijn er bestuurlijke dilemma’s. Die zijn mooi om uit te rafelen en over na te denken. Ik kom dan wel tot een bepaalde conclusie, ‘Volgens mij is het zo’, dan kan ik het loslaten. Soms bel ik iemand uit mijn netwerk. Mensen vragen mij dingen ook. We bieden elkaar ondersteuning.”

Met u als voorzitter duren de raadsvergaderingen korter.

“Is dat zo? Ik vind dat lang vergaderen niet altijd ten goede van de kwaliteit van de besluitvorming komt. Een punt maken kan ook in één of twee minuten. Er is ook een Forumvergadering, waarin veel ruimte is voor de raad om vragen te stellen. Daarvoor zijn er bovendien presentaties met technische informatie. De besluitvorming gaat heel gelaagd. Raadsleden beschikken over een gereedschapskist aan instrumenten.”

‘Toen dacht ik: dit is een leuke gemeenteraad’

Wat is kenmerkend aan de Rijswijkse politiek?

“De Rijswijkse raad is een hele goede afspiegeling van hoe de samenleving is. De brede coalitie vind ik goed voor het gemeentebestuur. Ik heb veel raden gezien, zo heb ik Rijswijk ook leren kennen. Mij was gevraagd hier een training te geven, en toen dacht ik: dit is een leuke gemeenteraad. Met heel betrokken volksvertegenwoordigers, met heel diverse beroepen. Het uitgangspunt ‘lekenbestuur’ zie je hier goed terug.”

Het is ook weleens hommeles.

“Het zit in mijn karakter om de rust te bewaren. ‘Je blijft toch rustig’, hoor ik vaak van collega’s. Terwijl er in mijn hoofd wel dingen gaande zijn. Het is belangrijk om als burgemeester zelf rustig te blijven en goede vragen te stellen. Wat is er aan de hand, wat is mijn rol? Ik geef altijd aan wat mij opvalt. En je eigen gedrag kan een voorbeeld zijn voor anderen. Maar uiteindelijk zijn zij (de raadsleden, red.) de volksvertegenwoordigers, zij mogen zelf bepalen en weten zelf wat in hun ogen wel en niet kan.”

Waarom koos u voor een woning in de Muziekbuurt?

“Dat was een heel praktische keuze, ik zocht een woning. Wij wilden heel snel verhuizen naar Rijswijk. En toevallig werd het een woning in de Muziekbuurt. Het is een fijn appartement, dichtbij het Wilhelminapark. Voor een aantal andere appartementen werd ik ook geweigerd. Het is niet zo dat je als burgemeester voorrang krijgt.”

Bevalt het?

“Ja, het bevalt heel goed. Vanuit huis kan ik lopend of fietsend naar mijn werk (in het stadhuis, red.) komen. We wonen dichtbij het park, wat fijn is voor mijn jongste zoon. Hij kan daar lekker in de speeltuin tijd doorbrengen.”

Wordt u weleens herkend op straat?

“Soms. Soms zeg ik zelf ook bewust niet dat ik de burgemeester ben.”

Hoe kijkt u terug op de eerste 100 dagen?

“Met veel plezier. En ik denk ook weleens, Rijswijk is toch veel meer dan ik wist. Je weet van tevoren wel dat het dichtbij Den Haag ligt, kent de Bogaard en Plaspoelpolder, maar als je er eenmaal in zit en gaat fietsen en echt in de wijken bent, beleef je het anders. Dat is anders dan dat je zo even van tevoren een paar plekken hebt gezien. Rijswijk heeft een aantal prachtige plekken. Dat mogen we meer etaleren.”

‘Voor een aantal appartementen werd ik ook geweigerd’

“Het Nederlands poldermodel vindt zijn oorsprong in de Vrede van Rijswijk. Veel studenten diplomatie krijgen daar les over. In Frankrijk is het verplichte kost bij het vak geschiedenis. Hier weten veel mensen het niet.”

De stem van jongeren vindt u belangrijk.

“Klopt. Van kinderen in het algemeen. Zij hebben geen stem. In Rijswijk hebben we wel kinderrechtenambassadeurs, die helpen ons door adviezen te geven. Maar ik vind dat gemeenten in het algemeen veel beter moeten luisteren naar kinderen en jongeren. Dat is ook de reden dat ik Jaap Smit uitnodigde op een mbo-school in Rijswijk. Ook de video-oproep aan jongeren om te gaan stemmen was mijn initiatief, net als de brief die we daarvoor verstuurden. We denken soms dat jongeren behoefte hebben aan communicatie via social media, maar jongeren geven zelf vaak aan: ‘Stuur ons gewoon een brief’.”

“Naar ouderen luister ik ook, trouwens. Laatst was ik bij een paar ouderen op bezoek. Zij gaven aan dat de stoplichten te snel op rood springen. Dat heb ik hier (in het stadhuis, red.) aangegeven.”

De gemeente Rijswijk wenste moslims dit jaar voor het eerst een fijne Ramadan. Heeft dat ermee te maken dat u zelf moslim bent?

“Ik ben inderdaad zelf moslim. Maar er zijn ook andere burgemeesters, die niet moslim zijn en hun inwoners een fijne Ramadan toewensen. De afgelopen jaren is er landelijk steeds meer aandacht voor de Ramadan. Je ziet het ook bij de supermarkten, ondernemers en scholen.

Mijn achtergrond helpt mij wel in het oog hebben voor feesten en belangrijke dagen van andere culturen. In mijn eerste weken als burgemeester, ben ik naar drie kerken in Rijswijk geweest. Ik heb oog voor alle culturen. Ben burgemeester van álle Rijswijkers. We hebben allemaal onze voorkeuren.”

Lukt het u om alle soorten Rijswijkers te bereiken?

“Ik denk van wel. Ik kom bij mensen thuis die 60 of 65 jaar getrouwd zijn. Vaak zitten hun kinderen er ook bij, dan voer ik gesprekken met meerdere generaties. Ik vraag ook altijd hoe ze in Rijswijk zijn komen te wonen. Daarnaast was ik bij Don Bosco, waar ik jongeren en kinderen sprak. En gisteren nog: ter voorbereiding van de herdenking (van de Slag bij Ypenburg, red.) sprak ik met leerlingen van de Godfried Bomansschool. Een van de leerlingen vroeg: ‘Mag ik u burgemeesterjúffrouw noemen?’” Ze lacht.

Oproep

Er staan nog veel meer plekken in Rijswijk op de agenda, door die oproep om tips. “Reacties komen niet alleen via de mail, maar ook via LinkedIn, Instagram en Facebook. En mijn oproep geldt nog steeds. Heeft iemand een tip voor een plek die ik zou moeten bezoeken, of iemand die ik zou moeten spreken: laat het weten.”


Bekijk ook dit leuke interview van InRijswijk.com.