Op het grote scherm kijken de oud-leerlingen van de Dr. Anton Philips Mavo naar de verschillende foto’s. Velen herkennen zichzelf, een ander herinnert zich weer een voorval...
Op het grote scherm kijken de oud-leerlingen van de Dr. Anton Philips Mavo naar de verschillende foto’s. Velen herkennen zichzelf, een ander herinnert zich weer een voorval... (Foto: RH)

Terug in de tijd op reünie Dr. Anton Philips Mavo

Cultuur

Zaterdagavond 13 mei vond er zes jaar na de succesvolle eerste editie weer een reünie plaats voor de Dr. Anton Philips Mavo, bij de Sir Winston Club in Rijswijk.

Door Robert Heijdemann

Met warme gevoelens kijken de oud-leerlingen van de Dr. Anton Philips Mavo terug op de jaren zeventig en tachtig. De tijd dat ze elkaar elke dag zagen. Er elke maand een feest was in de aula, met alleen sinas en cola. Met zo’n 240 leerlingen kende iedereen elkaar. “De mooiste tijd van mijn leven,” vertelt de heer Van Dalen, de leraar Engels. “Leuke, kleine school”.

Facebookpagina

Er zijn weinig scholen waar nog reünies worden georganiseerd. De meeste leerlingen verliezen elkaar uit het oog. “Bij toeval sprak ik twee meiden van mijn oude klas. Daar ontstond het idee voor een reünie van onze oude klas. We hebben een Facebook-pagina gemaakt. Maar tot onze verbazing reageerden ook leerlingen van andere klassen en andere jaren”, vertelt Marcel Maas.

Herinneringen ophalen

“Uit de reacties kwam naar voren dat iedereen toch wel benieuwd was hoe het was gegaan met de mensen met wie ze op school hadden gezeten, en hoe het ging met de oude docenten”, vult John Switzar aan. In 2017 werd er al een reünie gehouden waar ruim 150 oud-leerlingen én tien oud-leerkrachten naartoe kwamen. Een groot succes. “Tot de kleine uurtjes werden er herinneringen opgehaald”.

450 dierbare foto’s

Nu, zaterdag 13 mei, bijna zes jaar later is er opnieuw een reünie. En net als de eerste keer in de Sir Winston Club. “De heer Crugten was de laatste directeur van de Dr. Anton Philips Mavo. Bij hem hebben we een hele middag oude foto’s gefotografeerd. We draaien vanavond een carrousel met 450 foto’s, dierbare foto’s, want het zijn mooie herinneringen”, gaat Marcel verder.

Camper uit Friesland

Ook nu zijn er veel oud-leerlingen. Vooral uit de jaren zeventig en tachtig. Maar ook eerder. Anton herinnert zich nog de verhuizing van het gezin naar Rijswijk. “Wj waren het tweede gezin in de Muziekbuurt. Mijn ouders kenden de directeur”. De Dr. Anton Philips Mavo opende in 1970 de deuren aan de Vermiljoenstraat. In 1986 werd de middelbare school gesloten en werd het gesloopt. Veel leerlingen zijn uitgevlogen. Een van hen emigreerde naar Canada. “Ron Spaans verhuisde naar Friesland. Hij is met zijn camper gekomen”. Ook zijn er drie leerkrachten: de heren Magaweer (aardrijkskunde), Van der Zwan (Duits) en Van Dalen (Engels).

Met plezier terugkijken

Marissa, zij woonde tegenover de school en Linda zijn nog steeds vriendinnen. “Ik ben in dat huis geboren en mijn ouders wonen er nog steeds. Het was een klein schooltje, heel gemoedelijk”. Nog een anekdote van Linda: “We gymden in de Marimbahal, dat was best we een eindje lopen. Na afloop gingen we dan via De Bogaard. En de leraar maar klagen dat we zo laat waren”. Nu hoort dat misschien bij een reünie maar de hele avond klinkt er geen negatieve herinnering over ‘hun’ oude school. Ze kijken met veel plezier terug op de jaren dat ze de Dr. Anton Philips Mavo bezochten.