Harry de Bruijn van ROC Mondriaan schroefde op Blue Monday de vergulde plaquette op het bankje.
Harry de Bruijn van ROC Mondriaan schroefde op Blue Monday de vergulde plaquette op het bankje. (Foto: ROC Mondriaan)

ROC Mondriaan Leeghwaterplein heeft nu ook een ‘Ik zie je-bankje’

Algemeen

Sinds kort staat bij ROC Mondriaan aan het Leeghwaterplein een zogenaamd ‘Ik zie je-bankje’. Het bankje is voorzien van een plaquette met de tekst: ‘Een goed gesprek begint met iemand echt te zien’. Een QR-code verwijst naar instanties voor studenten die kampen met mentale problemen.

De helft van de studenten (51 procent) ervaart psychische klachten (zoals angst en somberheid), van wie 12 procent in ernstige mate. Dit meldde het RIVM halverwege 2022 in een rapport. Omdat de mentale problematiek zo groot is, lanceerde de Stichting 113 Zelfmoordpreventie onlangs de landelijke campagne ‘Ik zie je’. Onderdeel van deze campagne zijn honderden ‘Ik zie je-bankjes’.

Iedereen moet zich veilig voelen om gevoelens te delen

Harry de Bruijn van ROC Mondriaan schroefde op Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar, de vergulde plaquette op het bankje voor de hoofdingang van het ROC aan het Leeghwaterplein. “Wij vinden het welzijn van onze studenten en medewerkers belangrijk”, zegt De Bruijn. “Dat betekent dat gesprekken over mentale gezondheid en suïcidale gedachtes, hoe moeilijk ook, gevoerd moet worden. Studenten en medewerkers moeten zich veilig en gesteund voelen om gevoelens te delen en hulp te krijgen van de daarvoor bedoelde collega’s.’’


Als studenten niet lekker in hun vel zitten zijn er verschillende plekken waar ze terecht kunnen met vragen. Op de website wael.nl, initiatief van ROC Mondriaan, kunnen ze zoeken op een vraag, zoals: ‘’ik voel me somber’’ en dan verwijst de site hen naar verschillende organisaties en initiatieven. Ook op school zijn er mensen beschikbaar die kunnen helpen. Het eerste aanspreekpunt voor een student is de studieloopbaanbegeleider.