Blue Monday 2024: wat en wanneer is het?

Nieuws
6 tips om Blue Monday te overleven!
6 tips om Blue Monday te overleven! (Foto: Nathan Cowley - Pexels)

REGIO - Blue Monday is een bekend fenomeen geworden in Nederland. Maar wat is Blue Monday eigenlijk? En wanneer is Blue Monday 2024? In dit artikel lees je alles over Blue Monday 2024!

Wat is Blue Monday?

Blue Monday is een term die wordt gebruikt om de meest deprimerende dag van het jaar te omschrijven. Er zijn veel factoren die bepalen dat juist deze dag zo deprimerend is, zoals slecht weer, schulden na de feestdagen en het mislukken van goede voornemens. Daarnaast is het qua feestdagen erg rustig in januari en duurt het nog wel even voordat het zon weer veel gaat schijnen.

Blue Monday is echter niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en wordt vaak bekritiseerd als een marketinggimmick. Blue Monday is in 2005 namelijk bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij ontwikkelde een formule om de derde maandag van januari uit te roepen tot de “meest deprimerende dag van het jaar”, rekening houdend met factoren zoals het weer, schulden na de feestdagen en verbroken goede voornemens. Het is echter niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Wanneer is Blue Monday 2024?

Blue Monday in 2024 vindt plaats op maandag 15 januari. Meestal valt Blue Monday op de derde maandag van het jaar. Zo ook in 2024, want het nieuwe jaar begint op een maandag!

Waarom heet het Blue Monday?

Blue Monday dankt zijn naam aan de associatie van “blue” met neerslachtigheid in de Engelse taal. De term “feeling blue” verwijst naar het gevoel van somberheid. Cliff Arnall, de bedenker van Blue Monday, gebruikte deze naam om de derde maandag van januari te benoemen als de meest deprimerende dag van het jaar.

Wat is de depressiefste dag van het jaar?

De depressiefste dag van het jaar, ook wel Blue Monday genoemd, wordt vaak geïdentificeerd als de derde maandag van januari. Dit concept is gebaseerd op een formule die factoren zoals weer, financiële schulden na de feestdagen en mislukte goede voornemens combineert, hoewel het geen wetenschappelijke basis heeft.

Blue Monday doorkomen

Om de deprimerende dag Blue Monday doorstaan, zijn er enkele strategieën die je kunt toepassen. Kijk bijvoorbeeld naar deze voorbeelden:

  1. Begin de dag goedPlan leuke activiteitenGa voor sociaal contactGa naar buitenFocus op zelfzorg

De 5 beste Blue Monday tips

Blue Monday wordt vaak beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar. Voel jij je down op de derde maandag van het jaar? Dan zijn hier 5 goede tips om Blue Monday door te komen:

Tip 1: Begin de dag goed

Begin de dag goed door een voedzaam ontbijt te eten. Het voorziet je lichaam van energie, verbetert je humeur en helpt de focus te behouden. Kies gezonde opties zoals volkoren granen, fruit, yoghurt en eiwitten om Blue Monday met een positieve start te beginnen.

Tip 2: Plan leuke activiteiten

Plan leuke activiteiten voor Blue Monday om je stemming op te fleuren. Het vooruitzicht van plezierige momenten, zoals een etentje, filmavond, of uitstapje, kan anticipatie en opwinding opbouwen, waardoor je dag positiever en minder deprimerend wordt. Richt je op positieve ervaringen om Blue Monday door te komen.

Tip 3: Sociaal contact met familie en vrienden

Zoek sociaal contact met familie en vrienden op Blue Monday. Gesprekken en interacties met dierbaren kunnen een gevoel van verbondenheid en steun bieden, wat je stemming verbetert. Deel je gevoelens, lach samen of plan een gezellige ontmoeting om Blue Monday aangenamer te maken.

Tip 4: Ga naar buiten

Ga op Blue Monday naar buiten. Frisse lucht en de natuur hebben een bewezen positieve invloed op je gemoedstoestand. Maak een wandeling, fietstocht of bezoek een park. De buitenlucht en een verandering van omgeving kunnen je humeur opheffen en je helpen de dag positief door te komen.

Tip 5: Focus op zelfzorg

Focus op zelfzorg: Neem de tijd voor een warm bad, lees een goed boek of doe iets waar je van geniet.