Wethouder Bruines tijdens de opening van Escher - Andere Wereld.
Wethouder Bruines tijdens de opening van Escher - Andere Wereld. (Foto: Franck Doho)

Escherjaar in Den Haag: bijzondere exposities en gebouwen in Escher-stijl

Algemeen

Het is 125 jaar geleden dat kunstenaar Maurits Cornelis Escher werd geboren. Om die reden staat Den Haag dit jaar in het teken van Nederlands beroemdste graficus. Wethouder Bruines verrichtte onlangs de officiële opening van de bijzondere tentoonstelling van Escher - Andere Wereld in het Kunstmuseum. In Escher in het Paleis is een tentoonstelling gewijd aan zijn ontdekker en ook in andere musea wordt stilgestaan bij deze beroemde grafisch kunstenaar.

Vogels die in vissen veranderen, water dat omhoog stroomt, twee handen die elkaar tekenen. Kunstenaar Maurits Cornelis Escher maakte vele optische illusies die nog altijd verwonderen. In het Kunstmuseum kan de bezoeker dankzij een Vlaams duo momenteel letterlijk in zijn wereld stappen.

In de tentoonstelling ‘Escher - Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag worden zijn beroemde prenten met optische illusies, onmogelijke architectuur, reflecties en natuur gecombineerd met spectaculaire 3D-werken van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Het Vlaamse duo Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs maken werk op het snijvlak van kunst en architecteuur. Ze vonden elkaar tijdens hun studie architectuur. Hun eigenzinnige kunstwerken hebben vaak een bijzondere, misleidende verschijning. Het duo speelt met het oog van de toeschouwer en diens ervaring van de omgeving, net als Escher dat deed.

Ontdekker

In Escher in het Paleis is momenteel ‘De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita’ te zien. De Mesquita was naast kunstenaar en graficus, leraar grafische technieken. Zo ontmoet hij Escher voor het eerst op de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem en overtuigt hem om over te stappen naar grafiek. Hun artistieke voorkeuren komen deels overeen, maar De Mesquita heeft een heel eigen signatuur met krachtige lijnen, fantasie, humor of juist dreiging. Werken van De Mesquita en Escher hangen nu zij aan zij in Escher in Het Paleis. Vanaf 3 november is de tentoonstelling ‘Net als Escher’ te zien in Escher in het Paleis.

Mesdag 

Zoals Escher de grenzen van het perspectief oprekte, verkende Mesdag op zijn manier de grenzen van de zichtbare wereld in zijn beroemde panorama. Tijdens het Escherjaar is vanaf 1 april ook de tentoonstelling Ulrike Heydenreich - Verlangen naar de verte in het Museum Panorama Mesdag te zien. Deze hedendaagse Duitse kunstenaar heeft sinds het begin van haar professionele carrière een fascinatie voor panoramische berglandschappen, waarbij perspectief en illusie als een rode draad door haar werk loopt.

Escher-doe-het-zelf-pakket

In Museum Bredius aan de Lange Vijverberg 14 is vanaf 18 februari een op Escher geïnspireerde mini-tentoonstelling over perspectief.
Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis vormen met hun tentoonstellingen het centrum van het Escherjaar in Den Haag. Daarnaast worden het centrum van de stad en winkels in alle wijken aangekleed in de stijl van Escher. Op 10 maar zal het eerste gebouw in Den Haag in Escher-stijl worden onthuld. Daarna kunnen Haagse ondernemers zelf aan de slag met een Escher-doe-het-zelf-pakket.