De 10 leukste musea in Den Haag!

Nieuws
Museum Escher in Het Paleis
Museum Escher in Het Paleis (Foto: Google/Museum Escher in Het Paleis)

DEN HAAG - Den Haag, een stad van geschiedenis en kunst, biedt een overvloed aan musea die een rijke verscheidenheid aan onderwerpen en exposities omarmen. Of je nu een kunstliefhebber, geschiedenisfanaat, wetenschapsnerd of gewoon nieuwsgierig bent, deze stad heeft voor elk wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een culturele ontdekkingsreis door Den Haag, waar we 10 betoverende musea Den Haag presenteren die je absoluut niet mag missen!

De 10 leukste musea in Den Haag

In dit artikel delen we de leukste tips voor musea in Den Haag, lees hier meer over:

  • Escher in Het Paleis
  • Het Mauritshuis
  • Louwman Museum
  • Madurodam
  • Haags Historisch Museum
  • Fotomuseum Den Haag
  • Rijksmuseum De Gevangenpoort
  • Museum Museon-Omniversum
  • Kunstmuseum Den Haag
  • Panorama Mesdag

1. Escher in Het Paleis

Bezoek dit leuke museum in Den Haag. Stap in de surrealistische wereld van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher bij Escher in Het Paleis. Gevestigd in het voormalige winterpaleis van koningin Emma, toont dit museum een uitgebreide collectie van Eschers meesterwerken. Laat je verbazen door de optische illusies, onmogelijke constructies en geometrische patronen die Escher zo beroemd hebben gemaakt. Het museum biedt ook inzicht in de wiskundige principes achter zijn kunstwerken en is een fascinerende ervaring voor jong en oud.

Openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 11,50 euro, er zijn uitzonderingen.

2. Het Mauritshuis

Speaking of leukste museum Den Haag! Het Mauritshuis is zonder twijfel een van de pareltjes van Den Haag. Dit indrukwekkende museum herbergt een meesterlijke collectie van Nederlandse en Vlaamse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Hier kun je meesterwerken bewonderen van beroemde kunstenaars zoals Vermeer, Rembrandt, Jan Steen en Frans Hals. Het Mauritshuis zelf is een prachtig 17e-eeuws gebouw dat een schilderachtig decor vormt voor de kunstwerken die binnenin te vinden zijn. Een wandeling door de zalen van dit museum voelt als een reis terug in de tijd, en het is een must-visit voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten.

Openingstijden zijn maandag van 13.00 tot 18.00 en dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur. De reguliere entreeprijs is 19,- euro, er zijn uitzonderingen.


3. Louwman Museum

In het rijtje van leukste musea Den Haag hoort deze zéker thuis. Voor autoliefhebbers is het Louwman Museum in Den Haag een waar paradijs. Dit museum herbergt ‘s werelds oudste privécollectie van automobielen, variërend van antieke modellen tot zeldzame en iconische sportwagens. Bewonder de elegante ontwerpen en de technologische evolutie van auto’s door de tijd heen. Naast auto’s vind je hier ook een indrukwekkende collectie historische motorfietsen.

Openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 19,- euro, er zijn uitzonderingen.

4. Madurodam

Voor een unieke en educatieve ervaring, bezoek Madurodam, een miniatuurstad die de Nederlandse samenleving weerspiegelt. Madurodam staat niet zomaar in deze lijst met leukste musea Den Haag. Hier vind je namelijk gedetailleerde replica’s van beroemde gebouwen, historische monumenten en iconische locaties in Nederland. De interactieve tentoonstellingen en activiteiten zijn zowel leuk als leerzaam voor het hele gezin.

Openingstijden zijn de hele week van 09.00 tot 18.00 uur. De reguliere entreeprijs is 18,- euro, er zijn uitzonderingen.


Madurodam - DenHaag.com

5. Haags Historisch Museum

Duik in de rijke geschiedenis van Den Haag bij het Haags Historisch Museum. Dit museum toont het verleden van de stad door middel van artefacten, schilderijen en multimedia-exposities. Leer over de Oranjes, ontdek het politieke belang van Den Haag en zie hoe het dagelijkse leven er door de eeuwen heen uitzag.

Openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 15,- euro, er zijn uitzonderingen.

6. Fotomuseum Den Haag

Voor fotografie-enthousiastelingen biedt het Fotomuseum Den Haag een boeiende kijk op de wereld door de lens van getalenteerde fotografen. Zeker dus een van de leukste musea Den Haag wat ons betreft! Het museum toont zowel hedendaagse als historische fotografie, met regelmatig wisselende tentoonstellingen die verschillende thema’s en stijlen verkennen.

Openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 12,- euro, er zijn uitzonderingen.

7. Rijksmuseum De Gevangenpoort

In Rijksmuseum de Gevangenpoort zie én beleef je hoe mensen in vroeger tijden werden opgesloten, berecht en gestraft. Ooit was dit de hoofdpoort van het kasteel van de Graven van Holland, beter bekend als het Binnenhof. In de 15e eeuw werd de middeleeuwse poort de belangrijkste gevangenis van het machtige Hof van Holland. De poort werd uitgebreid met een Gerechtsgebouw en Gajolen (de cellen). Verdachten werden in de donkere Gajolen opgesloten en wachtten hier op hun ondervraging en berechting. In de Pijnkelder konden ze tot een bekentenis worden gebracht. De straf werd na de uitspraak van de rechtbank voltrokken, als het kon met veel publiek.

Openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 15,- euro, er zijn uitzonderingen.


Museum de Gevangenpoort - Facebook

8. Museon Omniversum

Museon is een interactief wetenschapsmuseum dat geschikt is voor alle leeftijden. Het museum richt zich op educatie en bewustwording rondom wereldwijde vraagstukken zoals klimaatverandering, duurzaamheid en cultuur. Bezoekers kunnen genieten van interactieve tentoonstellingen en spannende experimenten die leren leuk maken.

Openingstijden zijn maandag t/m zondag van 10.30 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 16,50 euro, er zijn uitzonderingen.

9. Kunstmuseum Den Haag

Voor liefhebbers van kunst uit de 19e eeuw is het Haagse School Museum een must-visit. Het museum toont werken van de Haagse School, een belangrijke stroming in de Nederlandse schilderkunst, bekend om zijn realistische landschappen en schilderachtige taferelen.

Openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 17,50 euro, er zijn uitzonderingen.

10. Panorama Mesdag in Scheveningen

Stel je voor dat je je middenin een schilderij bevindt en omringd bent door een adembenemend landschap. Bij Panorama Mesdag wordt deze droom werkelijkheid. Het museum staat daarom niet voor niet in ons lijstje beste musea Den Haag. Hier vind je een immens cilindrisch schilderij van 14 meter hoog en 120 meter in omtrek, geschilderd door de kunstenaar Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten. Het schilderij toont een panoramisch uitzicht op de zee, duinen en het dorp Scheveningen zoals ze eruitzagen in de 19e eeuw.

Openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 15,- euro, er zijn uitzonderingen.


Panorama Mesdag - Facebook

Musea Den Haag

Den Haag heeft een scala aan musea die de rijke geschiedenis, kunst en wetenschap omarmen. Van meesterwerken uit de Gouden Eeuw tot moderne en hedendaagse kunst, van auto’s tot optische illusies, de musea in deze stad bieden een diverse en betoverende ervaring voor alle bezoekers. Of je nu een inwoner van Den Haag bent of een toerist die de stad bezoekt, een bezoek aan deze musea in Den Haag zal je zeker inspireren en onderdompelen in de culturele schatten van deze prachtige stad.

Museumkaart Den Haag

Met een museumkaart kun je meer dan 400 musea in heel Nederland onbeperkt bezoeken voor maar 64,90 euro per jaar. Ook in Den Haag en omgeving kun je genoeg musea bezoeken met een museumkaart. Bezoek bijvoorbeeld eens het Kunstmuseum Den Haag, het Haags Historisch Museum of het Mauritshuis met Vermeers Meisje met de parel.