Truus redde 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s.
Truus redde 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s. (Foto: aangeleverd)

Pop-up museum Truus Wijsmuller-Meijer geopend aan de Laat

Cultuur

ALKMAAR - Het nieuwe Truus Wijsmuller-Meijer Museum is in de maanden mei en juni geopend voor publiek en vertelt het bijzondere verhaal van de in Alkmaar geboren en getogen Truus. Het museum bevindt zich aan de Laat 128, het voormalige Primarkgebouw. De toegang is gratis.

Truus redde 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s. Voor Truus werd in 2020 een fraai beeld onthuld op de Gewelfde Stenenbrug. Maar er is nu ook een fraai magazine uitgebracht met een overzicht van de hele tentoonstelling. Alle scholen van Alkmaar en regio ontvingen onlangs een paar exemplaren. Het kan voor de docenten een steun in de rug zijn om het verhaal over de holocaust onder de aandacht te brengen. De levensgeschiedenis van Truus is met name voor de jonge leerlingen een verantwoorde introductie op dit moeilijke thema. En de verbinding naar de huidige vluchtelingenproblematiek wordt duidelijk gelegd. 

De tekst loopt door onder de foto.


Pop-up museum over het leven van Truus Wijsmuller-Meijer.

Bovendien is er de splinternieuwe film voor het basisonderwijs te zien, ‘Tante Truus’. De film van twaalf minuten laat de leerlingen aan de hand van foto’s, nieuwe opnames van Alkmaar, tekeningen en muziek de geschiedenis van de ‘Kindertransporten’ ervaren.

Alkmaar en Bath

Een tweede deel van de expositie zoomt in op de relatie tussen Alkmaar en Bath, de Engelse stad die zoveel betekende voor Alkmaar vlak na de oorlog, met voedsel- en kledinghulp. De vriendschapsband tussen de steden bestaat al 78 jaar. Alkmaarder Eli Prins, die naar Engeland vluchtte en in Bath terecht kwam, zorgde ervoor, dat de bevolking van Bath zich het lot van de Alkmaarders aantrok.

Het museum is open op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. Klassen en groepen kunnen een eigen tijdstip reserveren en desgewenst een inleiding krijgen. Wel op aanvraag (tantetruusishier@gmail.com). Voor de buitenlandse toeristen zijn er begeleidende teksten in het Engels en Duits.