Met slechts een middagje doe-het-zelven is die oude houten tafel weer zo goed als nieuw!
Met slechts een middagje doe-het-zelven is die oude houten tafel weer zo goed als nieuw! (Foto: Adobe Stock)

Do it yourself interieurstyling!

Duurzaam

Heeft je houten salontafel een doffe uitstraling gekregen, of heeft je fauteuil zijn beste tijd wel gehad? Dan zal je waarschijnlijk snel denken aan de laatste rustplaats: de vuilstort. Maar: er zijn ook andere mogelijkheden, dus haal die oude meubels snel terug naar binnen en lees deze handige tips! 

Houten meubels zijn uiterst geschikt voor een eenvoudige restyling. Met slechts een middagje doe-het-zelven is die oude houten tafel weer zo goed als nieuw. Misschien denk je nu: hóé moet ik dat aanpakken? Geen zorgen, volg déze simpele tips! 

De voorbereiding 

Start met het verwijderen van oude verf. Gebruik hiervoor een verfafbijtmiddel. Denk ook alvast na over de nieuwe kleur die je wil aanbrengen. Je kunt kiezen voor een natuurlijke houttint, maar ook voor een gewaagde felle of zachte pastelkleur. 

Ontvet het hout om verkleuring van de nieuwe verf te voorkomen. Maak het meubel schoon met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Schuur het oppervlak om een gladde basis te creëren. Gebruik bij oude verflagen grof schuurpapier of een schuurmachine om de oude verf effectief te verwijderen.

Vul eventuele beschadigingen met houtvuller. Laat het drogen en schuur het lichtjes op. Ontvet het meubel opnieuw om een schoon oppervlak te krijgen, en breng een primer aan. 

Tekst gaat verder na de foto

diy do it yourself interieurstyling houten stoel pimpen meubels opknappen tweedehands meubels opknappen kringloop meubels tweede leven tweede leven kringloopmeubels

Creatief bezig 

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd voor het leukste deel van je project: verven! Je kunt natuurlijk voor één kleur kiezen, maar denk ook eens aan gave patronen of kleuroverlopen. Er zijn oneindig veel opties. Schuur het oppervlak nogmaals lichtjes op en ontvet het opnieuw. Gebruik een kwast voor moeilijk bereikbare hoekjes en details en een roller voor de grote oppervlakken. Kies verf in de gewenste kleur en afwerking. 

Stofferen

Ook gestoffeerde meubels kun je een tweede leven geven. De fauteuil die je bij de kringloopwinkel hebt gescoord kun je zelf opnieuw stofferen. Je kunt bijvoorbeeld stof van oude gordijnen gebruiken of, als je handig bent, meerdere stoffen combineren voor een stijlvolle lapjeslook. Ook bij stoffen is de keuze reuze, dus je kunt de bank volledig naar eigen smaak samenstellen. 

Opbergen in stijl

Niemand houdt van een rommelig huis. Ook kasten kun je deels of volledig zelf maken. Er zijn kant-en-klare deuren verkrijgbaar bij diverse bouwmarkten. Werk je met hout, dan kun je de kast ook naar eigen smaak van een mooie kleur of print voorzien met verf. 

Je kunt je interieur personaliseren door te spelen met eigenschappen van je hobby. Speel je bijvoorbeeld gitaar? Ga dan eens op zoek naar een oude akoestische gitaar, die je vervolgens kunt ombouwen tot een uniek wandkastje. Haal de snaren eraf, ontdoe de gitaar van de bovenplaat en geef hem een mooi kleurtje. Voeg tot slot nog wat plankjes toe en stijl hem af met wat leuke plantjes, foto’s of misschien wel een cd van je favoriete gitarist. 

Veiligheidscheck

Om ervoor te zorgen dat je meubels veilig te gebruiken blijven, is het wel zo slim om het materiaal altijd te controleren op beschadigde onderdelen zoals gaten, scheuren of vastzittende spijkers. Kies ook zoveel mogelijk voor duurzaam materiaal voor een lange levensduur én zo min mogelijk belasting van het milieu. 

Volg Rodi Wonen!
Wil je wekelijks de nieuwste woontrends ontdekken? Neem een kijkje op onze website voor nog véél meer inspirerende artikelen en tips van interieurstylisten, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!