Siona Oosterkamp is blij verrast met de cheque die ze heeft gekregen van Frits Weel, voorzitter van het Bot Waarderingsfonds.
Siona Oosterkamp is blij verrast met de cheque die ze heeft gekregen van Frits Weel, voorzitter van het Bot Waarderingsfonds. (Foto: AG Heeremans Photography)

Bot Waarderingsfonds zet stichting Jij Hoort Erbij in het zonnetje

Nieuws

HEERHUGOWAARD - Het was woensdagavond 17 mei een gezellige bedoening bij Siona Oosterkamp thuis. Het complete selectiecomité van het Bot Waarderingsfonds - vier man sterk - was met fotografe Alexandra Heeremans naar haar huis gekomen met een leuke verrassing. Siona ontving niet alleen een prachtige bos bloemen, maar tevens een cheque ter waarde van 1.000 euro. Het  Bot Waarderingsfonds wil haar daarmee waarderen voor al het werk dat zij al vijf jaar met haar stichting Je Hoort Erbij voor eenzame jongeren in Dijk en Waard doet. 

Zichtbaar overdonderd nam Siona de cheque aan die ze kreeg uitgereikt uit handen van Frits Weel, voorzitter van het Bot Waarderingsfonds. “Aan het einde van het jaar bestaan we vijf jaar. Dankzij deze cheque kan er een leuk feestje worden gegeven voor de jongeren.” Siona begon haar missie - het wegnemen van (verborgen) eenzaamheid onder jongeren en hen laten zien dat zij erbij horen - vanuit haar eigen ervaring als tiener en twintiger. Want ook zij heeft destijds eenzaamheid ervaren. “Ik had het gevoel dat de hele wereld leuke dingen aan het doen is, maar ik zat alleen thuis. Ik wilde ook graag de deur uit om leuke dingen te doen, maar ik wist niet met wie ik dat moest doen. Mijn eenzaamheid is ontstaan doordat ik op de basisschool gepest werd, mijn zelfvertrouwen was daardoor weg en ik werd een onzeker meisje. Dat nodigde natuurlijk niet uit om vrienden met mij te worden. Ik durfde niets te zeggen in de klas en stak zeker mijn vinger niet op. Die tijd ligt gelukkig ver achter mij.” Sindsdien heeft Siona heel veel geleerd, waarmee ze anderen nu kan helpen. “Ik ben geen begeleider of psycholoog, maar ben vooral actief in het opzetten van activiteiten.”

Verfsmijten

Een verbinder is ze dus, die nu al rond de veertig jongeren bij elkaar brengt voor leuke activiteiten. Lange tijd deed ze dat helemaal alleen, maar inmiddels krijgt ze er hulp bij van een jongerenwerker. Er zijn twee groepen, een voor 12+ en een voor 16-23 jaar. Wellicht komt er ook een groep voor 22+, want daar is wel behoefte aan, merkt Siona. “Samen ondernemen we activiteiten die ik zelf vroeger ook graag had willen doen; naar de bioscoop, workshops, actieve uitjes. De afgelopen week hadden we drumles. Een uitje waar de jongeren ook erg enthousiast van werden was verfsmijten. Ook wil ik ze wegwijs maken in het volwassen worden door ze online trainingen over bijvoorbeeld omgaan met geld of jezelf leren presenteren aanbieden. Dat zijn belangrijke lessen waar ze hun leven lang wat aan kunnen hebben. We hebben appgroepen waarmee we contacten met elkaar onderhouden. Soms spreken de jongeren ook onderling met elkaar af om iets te gaan doen. Dat is uiteindelijk het doel: dat ze mij straks niet meer nodig hebben om vrienden te maken en van alles te ondernemen.”


WonderWeekend

Binnenkort komt een nieuwe droom uit voor Siona: dan gaat ze een weekend weg met de jongeren. Het moet een WonderWeekend worden, dat ze nooit meer zullen vergeten. Om zoiets op te zetten is ze volledig afhankelijk van welwillende sponsors. Daarom komt de cheque van het Bot Waarderingsfonds bijzonder goed van pas. Voorzitter Frits Weel had namens het Bot Waarderingsfonds nog warme woorden voor Siona. “Wat mooi dat je jouw eigen ervaringen van vroeger hebt weten om te zetten naar zo’n mooie organisatie waarmee je anderen helpt. Wij willen jouw harde werk graag belonen met deze cheque. Zie het als een waardering en erkenning van alles wat je de afgelopen vijf jaar met zoveel enthousiasme en toewijding hebt gedaan, en als een financieel steuntje in de rug. Blijf jouw mooie werk voortzetten!”

Bot Waarderingsfonds

Het Bot Waarderingsfonds is in 1987 opgericht bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Bot Bouw. Voorzitter Frits Weel is vanaf het begin lid van de keuzecommissie, Patricia Smagge en Danny Overtoom zijn er later bij aangeschoven en Mariek van Nierop nam begin dit jaar de plaats in van Eugènie Herlaar, die na 35 jaar een stap terug deed. Eerder dit jaar deelde het viertal al een cheque uit aan de stichting Noordender Ontmoeting en Contact.


Mariek van Nierop (l) bood spontaan een tekenworkshop aan Siona en haar jongeren aan. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Mariek, die van beroep tekendocent is, bood Siona spontaan aan een workshop tekenen en schilderen voor de jongeren te willen verzorgen. Het mag duidelijk zijn; het doel van Jij hoort erbij - eenzaamheid wegnemen en mensen met elkaar in contact brengen en verbinden - spreekt de leden van BWF ook op persoonlijk vlak bijzonder aan. 

Meer over stichting Jij Hoort Erbij vind je op www.jijhoorterbij.nl.