De leerlingen, Rodi West Media-hoofdredacteur René de Hoog (vierde van rechts) en Nieuwsblad Westland-redacteur Debbie van Eijk (rechts) in het gemeentehuis aan de Verdilaan.
De leerlingen, Rodi West Media-hoofdredacteur René de Hoog (vierde van rechts) en Nieuwsblad Westland-redacteur Debbie van Eijk (rechts) in het gemeentehuis aan de Verdilaan. (Foto: Gemeente Westland)

VMBO-leerlingen interviewen wethouders op Westland On Stage Doe-Dag

Onderwijs

Vandaag is de Doe Dag van de vijftiende Westland On Stage. Ruim 950 leerlingen zijn de hele dag op pad om kennis te maken met het Westlandse bedrijfsleven. Een paar scholieren maakten kennis met Rodi West Media, uitgever van deze website, Nieuwsblad Westland en vijftien andere huis-aan-huiskranten, in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. Hier kregen ze een inkijkje in de lokale journalistiek en politiek.

Door Debbie van Eijk

De zes leerlingen kwamen van de ISW Sweelincklaan, het Floracollege en ISW Irenestraat. Hun bezoek begon met een kijkje in de werkkamer van de burgemeester. Daar kregen ze uitleg van bestuursadviseur Jacqueline den Brabander over hoe het gemeentebestuur in elkaar steekt. Jacqueline legde het verschil uit tussen het college van Burgemeesters en Wethouders, dat plannen voor Westland voorbereidt en uitvoert, en de gemeenteraad, het orgaan dat besluit of de plannen worden aangenomen en controleert of het college ze goed uitvoert.


Elke donderdagochtend om 10.00 uur vindt er een zogeheten persgesprek plaats in het gemeentehuis. Daar schuiven lokale journalisten aan tafel om geïnformeerd te worden over de voorstellen en besluiten van het college. Er zijn dan meestal twee of meer wethouders en soms de burgemeester aanwezig om de vragen van de pers te beantwoorden. Voorafgaand aan het persgesprek ontvangen de journalisten de collegebesluiten - ‘voorstellen’- van die week.

Goede vraag

Bij dit persgesprek sloten de zes VMBO-leerlingen aan. Vooraf hadden ze zich voorbereid door een goede vraag te bedenken voor de wethouders. Aan tafel zaten ook journalisten van het AD en de WOS.


Journalisten van AD en WOS waren er ook.

Het werd een leuke ervaring, vonden de scholieren. “Je ziet nu hoe het echt is,” vond Benthe van ISW Sweelincklaan, die het zelfs leuker vond “dan verwacht”. 

Grappen

Het ‘rondetafelgesprek’ verliep dan ook bijzonder ontspannen, met wethouder Ben van der Stee (o.a. Financiën), wethouder Anko Goudswaard (o.a. Sport) en wethouder Michiel Ferwerda (o.a. Openbare ruimte) die volop grappen maakten. 

Zo brak Van der Stee het ijs door meteen een boeiend feit aan te halen: als wethouder Financiën gaat hij over 380 miljoen euro per jaar. Verder houdt hij zich bezig met onder meer vergunningen en bestemmingsplannen. “Westland is een heel groot gebied en ik zorg dat alles netjes ingedeeld wordt.”

De sfeer was ontspannen.

Burgemeestersketen

Ook is Van der Stee momenteel actief als locoburgemeester, omdat burgemeester Bouke Arends op handelsmissie in Vietnam is. De locoburgemeester vertelde dat hij de burgemeestersketen daarom de hele week bij zich houdt. Af en toe mag hij hem ook dragen, zoals donderdagmiddag bij een naturalisatie-ceremonie, als 32 volwassenen en vijftien kinderen de Nederlandse nationaliteit ontvangen. De leerlingen en andere aanwezigen mochten de keten ook nog even vasthouden.

Vragen van leerlingen

Na een korte introductie van de andere aanwezigen - naast de drie wethouders ook woordvoerders van de gemeente, de bovengenoemde journalisten en twee stagiairs - kwam het spannendste gedeelte: de leerlingen mochten hun vragen stellen. Die vragen gingen vooral over het onderwijs, de portefeuille van wethouder Goudswaard. 


Wethouder Anko Goudswaard (tweede van rechts) kreeg veel vragen.

Wat kan de gemeente doen voor goed onderwijs?

Zo wilde Benthe weten: “Wat kan de gemeente doen voor goed onderwijs? Gaan jullie alleen over gebouwen of doen jullie meer om voor goed onderwijs te zorgen in het Westland?” Beide, luidde daarop het antwoord. “Scholen bepalen zelf wat ze doen, maar als gemeente kun je wel proberen om daar een lijntje te trekken en met elkaar afspraken te maken.”

Andere vragen die aan bod kwamen gingen over social media - wethouder Ferwerda vindt het zorgwekkend dat er “best veel geplaagd wordt via social media”, hoewel hij ook de voordelen van social media inziet en wethouder Goudswaard vulde aan het lastig te vinden dat je niet altijd zeker weet met wie je online communiceert. “Zeker in jullie levensfase is dat kwetsbaar.”

In gesprek gaan

Jesper van ISW Irenestraat wilde weten hoe een nieuw voetbalveld geregeld kan worden en toevallig is Ferwerda met zoiets bezig in Honselersdijk. Hij legde uit dat er een groot plan voor nodig is en dat er speelvelden worden gerealiseerd in Westland voor verschillende doelgroepen. Belangrijk is ook dat er met mensen in gesprek wordt gegaan over wat zij willen. “Het liefst met kinderen.” Soms gebeurt het zelfs dat kinderen zelf aanbellen bij de gemeente. “Dan willen ze bijvoorbeeld een voetbalkooi.”

Uitnodiging voor raadsvergadering

Zijn schoolgenoot, ook Jesper geheten, wilde weten wanneer er een nieuwe school komt op de plek van De Veiling in Poeldijk. Goudswaard vertelde dat dat een lang traject is. Woensdag 27 maart vindt de besluitvorming daarover plaats tijdens een raadsvergadering: “Dan moeten 39 mensen op een knopje drukken om aan te geven of ze wel of niet instemmen met de plannen die wij (het college, red.) indienen.” Die dag zal er besloten worden over het nieuwe Onderwijs- en Ontmoetingscentrum op de plek van De Veiling. De wethouder nodigde Jesper uit om naar de raadsvergadering toe te komen om eens te beleven hoe dat eraan toegaat in de praktijk.

Steeds meer bomen

Nikodim van het Floracollege stelde een vraag over dyslexie en zijn schoolgenoot Stef wilde weten hoeveel groen er is in Westland. Ferwerda legde hierop uit dat er meer groen is dan het van bovenaf lijkt. Bovendien: “We zijn juist heel veel groen aan het toevoegen.” Zo worden er steeds meer bomen geplant momenteel en is de gemeente bezig met het actieplan ‘Groen is goud’. 

Jesper van ISW Irenestraat gaf naderhand aan het interessant te hebben gevonden. Zijn schoolgenoot, de andere Jesper, vindt het leuk dat hij is uitgenodigd om woensdag naar de raadsvergadering te komen. Of hij ook daadwerkelijk gaat? “Ja, ik denk het wel.”

Drukke dag

De rest van de dag zijn de zes VMBO-scholieren, net als ruim 900 andere leerlingen, nog druk in de weer: ze bezoeken in totaal drie bedrijven.


De leerlingen namen ook nog een kijkje bij de raadzaal.