De Laat krijgt opknapbeurt van acht ton

Algemeen
In de begroting 2021 is een opknapbeurt van 8 ton voor de Laat opgenomen.
In de begroting 2021 is een opknapbeurt van 8 ton voor de Laat opgenomen. (Foto: Leon Vogelaar)

ALKMAAR - De Laat krijgt een opknapbeurt. Het moet vriendelijker worden voor wandelaars, er komt meer groen en er wordt gedacht aan een plek voor de fietsen. Hoe het er precies uit komt te zien is nog niet bekend, maar de gemeente heeft er wel alvast 8 ton voor gereserveerd. Dat maakte de gemeente woensdagmiddag bekend tijdens een presentatie over de begroting 2021. Die is sluitend, maar dat was een volgens het college een flinke klus. 

Alkmaar presenteert sluitende begroting 2021

In het sociale domein blijven de kosten voor gemeenten stijgen, terwijl de financiële hulp uit Den Haag achterblijft. Daarom zal het college Alkmaarders meer op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen. “Nu worden woningaanpassingen voor mensen die op leeftijd komen uit de WMO-pot betaald”, legt WMO-wethouder Robert te Beest uit. “Maar misschien kun je in alle redelijkheid van mensen vragen dat kosten voor bijvoorbeeld ‘steun-beugels’ op een toilet voor eigen rekening komen. Naar dit soort zaken kijken we dan.” Doordat de gemeentefinanciën door de hoge zorgkosten onder druk staan voelt het college zich genoodzaakt keuzes te maken. Ook in de jeugdzorg zijn besparingen nodig. De instroom is te groot en een groot deel van doorverwijzingen gaat buiten de gemeente om. Door efficiënter te werken, moeten miljoenen bespaard worden. Bovendien kampt de gemeente met hoge ‘coronakosten’. Uit het Noodkrediet zijn maatregelen getroffen om de gemeentelijke voorzieningen voor sport, cultuur en andere voorzieningen in deze tijd extra te ondersteunen. Ook voor lokale ondernemers als horeca en hoteliers zijn maatregelen uit het Noodkrediet getroffen. 

Investeringen

Naast bezuinigen wordt er ook geïnvesteerd. Naast de opknapbeurt voor de Laat wordt er ook geld beschikbaar gesteld voor de Kanaalzone waar de komende jaren 15.000 woningen moeten komen. Vanuit het Rijk is inmiddels € 6 miljoen toegezegd om de plannen mogelijk te maken. Verder wordt er geïnvesteerd in nieuwe scholen, zoals De Hoef en de Vroonermeer. Ook wordt er geld gereserveerd om de riolering in Alkmaar Noord aan te pakken.