‘Ik ben vreselijk op verjaardagen, heb het altijd over politiek’

Algemeen
Gregory Chong is junior projectleider in het Jongeren Platform Regio Alkmaar (JPRA)
Gregory Chong is junior projectleider in het Jongeren Platform Regio Alkmaar (JPRA) (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Jongeren en politiek. Niet een veelvoorkomende combinatie. Hoe anders is dat voor de 23-jarige Gregory Chong. Als junior projectleider in het Jongeren Platform Regio Alkmaar (JPRA) zet hij zich in om politieke bewustheid bij jongeren te vergroten. Want hoe leven de gemeenteraadsverkiezingen van 14,15 en 16 maart bij jongeren? En wat doet het JPRA na de verkiezingen?

Door Lisanne Ooijevaar

‘Lokale politiek heeft zó veel invloed in het dagelijks leven.’

Wie is Gregory Chong?

“Mijn naam is Gregory Chong, ik ben 23 jaar en ben junior projectleider en beleidsmedewerker. Ik werk fulltime. In mijn jeugd had ik veel te maken met jeugdzorg en ben dus een ervaringsdeskundige. Met die ervaringen ben ik veel gaan doen in het maatschappelijke veld. Zo probeer ik ervoor te zorgen dat andere jongeren niet de misstanden ervaren die ik meemaakte in mijn traject. Nu werk ik bij Cliëntenbelang en bij Straatgeluid.”

Wat doet de JPRA en welke rol heb je daar?

“Het jongerenplatform regio Alkmaar is in de eerste instantie bedacht om de kloof tussen de regio - waar veel beslissingen over jeugdzorg worden genomen - en jongeren te verkleinen. Ook geven wij allemaal adviezen als het aankomt op drie levensgebieden: Werk en Inkomen; Mentale Gezondheid; Zorg en Onderwijs. Wat we steeds meer horen is dat de ‘macht’ van de gemeente weggaat naar de regio, hierdoor kunnen burgers minder invloed uitoefenen op veel vraagstukken. Het JPRA vindt het heel belangrijk dat jongeren steeds meer mee kunnen praten, we denken dus veel mee. Ik ben twee jaar voorzitter geweest, maar heb nu de rol aangenomen van junior projectleider. Ik vind het heel belangrijk dat jongeren mee kunnen praten over wat er gezegd wordt over jongeren en welke plannen worden gemaakt. Je kunt wel praten over jongeren, maar op een gegeven moment moet er ook mét jongeren gepraat worden.”

Leeft de verkiezingen in jouw vriendenkring?

“Ik ben natuurlijk veel bezig met politiek. Ik vind het dan ook helemaal geweldig en kan er urenlang over doorpraten, maar bij niet heel veel mensen leeft het. Mijn vrienden weten wel dat het er is, maar weten niet zo goed op wie ze moeten stemmen. Daarnaast weten ze niet wat de gemeente nou precies doet en waarom zouden ze überhaupt moeten stemmen? Den Haag regelt het allemaal wel. Dat is een beetje hoe ze erin staan. Maar juist de lokale politiek heeft zoveel invloed in het dagelijks leven!”

Probeer je ze wel aan te sporen?

“Jazeker. Ik ben ook vreselijk op verjaardagen, want ik heb het dan altijd over politiek. Ik probeer wel altijd te zeggen, dat het niet alleen maar gaat over parkeervergunningen. Het gaat ook over fundamentele plannen, waar jongeren veel baat bij hebben.”

Volg jij de politiek op de voet?

“Euh...heel gênant dit, maar ik krijg dus elke keer een melding als er weer iets nieuws gebeurt in de gemeente Alkmaar. Dus ja, ik volg het goed. Het is natuurlijk ook wel mijn werk om de politiek te volgen. Lokale politiek levert soms heerlijke drama op, leuk om naar te kijken. Sommige mensen volgen liever GTST en ik volg liever de politiek.”

Werd er vroeger bij jou thuis veel gesproken over politiek?

“Ik vond politiek altijd al heel erg interessant, net als mijn hele familie. We hadden altijd levendige politieke discussies. Een kant van mijn familie is namelijk wat rechtser en de andere wat linkser, dus dat maakte het wel heel leuk om de verschillende standpunten te horen. Zonder toch echt actief te zijn in de politiek, werd het wel besproken.”

Heb je zelf politieke ambities?

“Ik ben al een paar keer gevraagd voor een lokale partij, maar het werk dat ik nu doe is heel waardevol. Ik heb zelf ook niet echt het gevoel dat ik een echte politicus ben. Daarnaast heb ik niet altijd een uitgesproken mening over bepaalde onderwerpen waar ik weinig kennis van heb. Ik focus me liever op dingen die me echt aan het hart gaan. Zo lang ik maar waarde voor de maatschappij kan toevoegen door mijn werk, ben ik blij”

Kunnen jongeren hun stem laten horen? Wordt er naar ze geluisterd?

“Steeds meer, het wordt toegankelijker voor jongeren om hun mening te laten horen. Er komen ook steeds meer plekken voor jongeren om dat te doen. Het is alleen nog niet op peil, er moet nog veel gebeuren. Jongeren moet structureel mee worden genomen in beleidsvorming en uitvoeringen. Het is nu nog te vaak dat de ze aan het einde van de rit erbij worden gevraagd en dat jongerenparticipatie een soort van vinkje is aan het einde van de to-do lijst. Jongeren moeten eigenlijk bij elke vergadering zitten, om echt te kunnen participeren. Dat gebeurt nog niet genoeg, maar de interesse stijgt wel.”

Wat doet de JPRA na de verkiezingen? 

“We gaan wel na de gemeenteraadverkiezingen met verschillende partijen en lijsttrekkers uit de regio in gesprek om aandacht te vragen voor jongerenparticipatie. Dan weten we al dat we hebben gewonnen en dat het makkelijker voor ons Dan weten we wie er heeft gewonnen en kunnen we aan de slag om jongerenparticipatie op peil te krijgen binnen de regio.”

Wat verwacht je zelf van de uitslag?

“Wat ik altijd merk is dat de gemeente Alkmaar een gematigde stad is. We hebben al snel zoiets van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Afgelopen tijden hebben we wel gezien dat OPA, VVD, PvdA en GroenLinks grote partijen zijn. Ik denk dat dit ook de grootste partijen blijven, maar dat er wel wat zetels gaan schuiven. Het is moeilijk om te zeggen, je kan het gewoon niet voorspellen. We gaan het zien!”