Henk de Visser en Carol Korringa bij een van de genomineerde projecten.
Henk de Visser en Carol Korringa bij een van de genomineerde projecten. ((Foto: Leon Vogelaar))

Prijs voor de mooiste pui van Alkmaar

ALKMAAR - Dat het economisch goed gaat, is terug te zien in het aantal opgeknapte gevels. Goed nieuws voor de Puienprijscommissie van de Historische Vereniging Alkmaar (HVA), want die zien door al het aanbod de stad opknappen.

Tijdens de Puienprijsavond op woensdag 13 november gaat de commissie dieper in op de selectie en historie van de nominaties en maakt de prijswinnaars bekend. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in Wijkcentrum Overdie aan Van Maerlantstraat 8 in Alkmaar. In het Alkmaars Nieuwsblad worden gedurende vier weken de nominaties voor de Puienprijs 2019 gepubliceerd. Vorige weer kwamen de " Zakelijke panden met nieuwe puien' aan bod. De overige categorieën zijn Woonhuizen bestaand, Woonhuizen nieuw (individueel) en Woonhuizen nieuw (projectmatig).

Henk de Visser (puienprijscommissie) en Carol Korringa (voorzitter HVA) zijn tevreden over de kwaliteit van de nominaties, al is Korringa ook kritisch. "We zien dat wonen boven winkels steeds vaker voorkomt, op zich een positieve ontwikkeling. Maar architecten houden vaak geen rekening met een plek voor fietsen, die dan dus rommelig op straat staan. Een optie is ook dat er - bijvoorbeeld tegen blinde muren - meer fietsenrekken in de openbare ruimte komen. Een andere ontwikkeling waar we kritisch naar kijken is de hoogte van nieuwe panden. Zo is er aan de Laat een nieuwbouwproject gerealiseerd dat door zijn hoogte - in verhouding met naastgelegen panden - detoneerde en daardoor afviel als nominatie. Wat ook voorkomt is dat puien op straatniveau worden verfraaid, maar dat het bovenste deel wordt vergeten. Terwijl de verticale samenhang voor ons van belang is."

Zakelijke panden

Henk: "Het aanbod in de categorie zakelijke panden met historische puien was zeer beperkt, waardoor er slechts één volwaardige nominatie (gasfabriek) geselecteerd kon worden. Het pand krijgt nu een eervolle vermelding en doet mee aan de volgende puienprijsuitreiking in 2021. Het aanbod 'nieuwe woningen' was dit jaar zo groot dat we deze groep hebben opgesplitst in twee categorieën: projectmatig en individueel. Fraaie voorbeelden van projecten zijn te vinden aan de Westerweg (zie foto) en in het Emmakwartier (Nieuwe Emma).

Bezwaar

Soms maakt de HVA bezwaar tegen plannen, omdat ze bijvoorbeeld de hoogte niet vinden passen in de omgeving. "We kwamen onder meer in actie tegen een plan in de bocht van de Frieseweg, dat was in onze ogen veel te massaal. Er kwam een nieuw en veel beter passend ontwerp en daar zijn we ontzettend blij mee, want nu zie je pas goed hoe de nieuwbouw moeiteloos past tussen de oude bebouwing. Een van de projecten waar we nu naar uitkijken is de verbouwing van het ziekenhuis en huize Westerlicht. Het Rijksmonument Westerlicht lag er jaren troosteloos bij, maar wordt nu eindelijk opgeknapt. Waar we ook lang bezwaar tegen hadden, was een gapend gat aan de Spanjaardlaan, maar ook dat wordt nu aangepakt. Zo blijven we de ontwikkelingen van de stad op de voet volgen, want Alkmaar is een prachtige stad en dat moeten we koesteren."

Publieksprijs

Ook dit jaar kan het publiek zijn of haar keuze uit de genomineerde panden maken. Dit kan via www.hvalkmaar.nl/puienprijs. Daar staan ook alle foto's van de genomineerde panden.


Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten