Na de pandemie aan de slag in de Wildemanbuurt

Algemeen
Ronald Mauer bij Station Wildeman: “Dit is het symbool voor de verbeteringen die we voor ogen hebben.”
Ronald Mauer bij Station Wildeman: “Dit is het symbool voor de verbeteringen die we voor ogen hebben.” (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - “Dit wordt het centrum van de Wildemanbuurt!” Dagelijks bestuurder Ronald Mauer wijst opgetogen naar het voormalige schoolgebouw aan de Nieuwe Laan, achter de Osdorper Ban. Van een bruisend centrum is nu nog geen sprake. Alleen dat de fysiotherapie er gehuisvest is, is meteen duidelijk. Maar daar zal de komende tijd verandering in komen.

Shirley Brandeis

Amsterdam telt 32 wijken die een extra impuls nodig hebben

Vogelaarwijken, focusbuurten, probleemwijken. Tegenwoordig noemt de gemeente buurten die een ‘extra impuls’ nodig hebben ‘ontwikkelbuurten’. Amsterdam telt er 32 en ze liggen in de stadsdelen Noord, Zuidoost en Nieuw-West. De laatste heeft de twijfelachtige eer de meeste te kennen: negentien buurten kunnen beter. Tien in Slotermeer, vijf in Geuzenveld, eentje in Slotervaart en drie in Osdorp. Twijfelachtig? Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Het betekent extra aandacht én geld voor en naar deze buurten.

Lager dan een 6,5

Gooide eerder de bankencrisis van 2008-2011 roet in het eten, momenteel lopen de ambitieuze, gemeentelijke plannen vertraging op door de pandemie. Een crisis die ook weer eens duidelijk maakt dat er echt iets moet gebeuren in de in 2017 aangewezen buurten die een extra impuls kunnen gebruiken. Overlast, armoede, verloedering, slechte behuizing zijn er alledaagse zaken, die de leefbaarheid onder druk zetten. “Het zijn buurten waar bewoners hun leefomgeving lager dan een 6,5 geven,” legt dagelijks bestuurder Ronald Mauer uit. Tijdens het rondje door de buurt zou je de score hoger inschatten. Mauer knikt. “De zon schijnt, de buurt ligt er goed bij als je zo kijkt.” En dan schetst hij een ander beeld. Dat van overlast na tien uur ’s avonds, achterstallig onderhoud aan woningen, een hoog werkeloosheidscijfer. En met een gebaar richting het oude schoolgebouw: “Dit is het symbool voor de verbeteringen die we voor ogen hebben.”

Munt uit eigen tuin

In de voormalige Kraemerschool (dat nu op een steenworp afstand onder de naam Het Talent zijn plek heeft gevonden) zal het straks bruisen van de activiteiten onder de naam Station Wildeman. Ook hier ontregelde de pandemie het ambitieuze plan, maar stichting Samenwonen-Samenleven lukte het toch om sinds de opening in 2020 het een en ander in de steigers te zetten of zelfs uit te voeren. Denk aan het soepuitdeelproject in de hevige lockdownperiode of de Buurttuin Wildeman waar de Theetuingroep iedere vrijdag werkt aan de toekomstige groene oase, met na afloop thee met munt uit eigen tuin. In de toekomst gaan zowel ouderen (Nivon) als jongeren (Homebase) er hun plek innemen. Er komen taallessen (Toptaal), een plek voor werkzoekenden (Werkbrigade), nog meer plek voor jongeren (Jongereninformatiepunt) en de Buurtteams zullen er hun spreekuur houden. Kortom, dé plek voor de buurt voor informatie, advies, ontwikkeling en vermaak. “Wie weet ook iets met cultuur,” droomt Mauer.

‘Gelukkig komt met de aanmerking ‘ontwikkelbuurt’ veel geld naar Nieuw-West’

Station Wildeman als symbool dus voor vernieuwing in een van de ontwikkelbuurten in Nieuw-West. En dan zijn er nog de huizen, de straten, de mensen. Mauer knikt. “Hier moet meer gebeuren dan het ontwikkelen van een bruisend buurtcentrum. Gelukkig komt met de aanmerking ‘ontwikkelbuurt’ veel geld naar Nieuw-West. Samen met woningbouwcorporaties en organisaties in de buurt én vooral ook bewoners kijken we wat per ontwikkelbuurt nodig is. Elke buurt heeft zijn eigen wensen.” De dagelijks bestuurder begrijpt dat het vertrouwen in de overheid is gedaald na alle beloftes die vanwege de ene of de andere crisis niet werden nagekomen. “Vooral de gedesillusioneerde bewoners moeten we weer erbij betrekken. Alle betrokkenen moeten we vragen waar behoefte aan is. Dat betekent in de ene buurt zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, in een andere betekent dat bijvoorbeeld nieuwbouw. Diverse mooie initiatieven vanuit bewoners en organisaties zijn al omarmd en uitgevoerd. Daar gaan we met zijn allen de vruchten van plukken.”

Stapje voor stapje

Mauer benadrukt graag wat er wél al gerealiseerd is. Zoals dus Station Wildeman. Of neem de diversiteit aan winkels in de Lodewijk van Deysselstraat (Slotermeer) waar Cascoland de buurt levendiger en leefbaarder maakt. Of de groene ontmoetingsplek JaComenius in de Jacob Geelbuurt, de enige ontwikkelbuurt in Slotervaart. “Er zit veel energie in de buurten; ik heb er vertrouwen in.” Maar er is meer werk aan de winkel. Nieuwbouw, verbeterde oudbouw, maatschappelijke projecten, meer werkgelegenheid… Stapje voor stapje, terwijl we uit een wereldwijde crisis komen.

Ontwikkelbuurten

De gemeente Amsterdam stelt jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar aan ontwikkelbuurten in Noord, Zuidoost en Nieuw-West. Per buurt wordt met bewoners, corporaties en overige partijen gekeken naar prioriteiten en hoe deze het beste aan te pakken. Door te investeren in woningen, maatschappelijke accommodaties, basisvoorzieningen, buurteconomie en leefomgeving, ontstaan toekomstbestendige en evenwichtige buurten. Bewoners kunnen op deze wijze mee profiteren van de groei en ambities in Amsterdam.

De vijf doelstellingen zijn: verbetering van de kwaliteit van woningen, woonomgeving en gebouwde voorzieningen, verbetering van de leefbaarheid, verbetering van de sociaal economische positie van de buurt en haar bewoners, koppeling van stedelijke ontwikkelingsgebieden met strategische buurtontwikkeling en verbetering van de energetische kwaliteit (duurzaamheid) van de woningen, waaronder het aardgasvrij maken van bestaande en nieuwbouw.