Noord wordt woestijn voor muzikanten

Algemeen
Een van de zalen bij Sound Studio 10.
Een van de zalen bij Sound Studio 10. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Het is een langdurig gevecht geworden, maar ondernemer Harry ten Have dreigt aan het kortste eind te trekken. Dat betekent dat Amsterdam-Noord het in de toekomst vrijwel zonder oefenruimte voor muzikanten moet stellen. “Ik wou dat het stadsdeel zich minder rigide opstelde.”

door Peter van Lonkhuyzen

“Muziek is belangrijk in een buurt als de Banne.” Toen Harry ten Have, oprichter van Sound Studio 10 aan de Parlevinker in de Banne, in 2014 veel geld in zijn oefenruimtes voor muzikanten investeerde, had hij bij verhuurder Rochdale gevraagd of er sloop- of bouwplannen waren. Volgens Rochdale was daar niets van bekend, zegt hij. Achteraf blijkt dat daar al jarenlang sprake van was.

Geen buurtbinding

Inmiddels wordt druk gewerkt aan een nieuw voorzieningengebouw in de Banne, en Harry lijkt ondanks de strijd die hij heeft gevoerd achter het net te vissen. In de nieuwbouw wordt geen plaats voor hem ingeruimd. “Mijn bedrijf zou geen buurtbinding hebben en te weinig aan de buurt toevoegen”, zegt Harry. Hij had een brief van stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk (cultuur) gekregen. ‘Ik acht uw meerwaarde in het kader van Kunst en Cultuur voor de Banne beperkt’, stond erin. 

Harry begrijpt er weinig van. Jezelf met muziek kunnen uiten is belangrijk in een buurt als de Banne. De helft van de muzikanten die in de studio oefenen komt uit de wijk. Er waren de afgelopen jaren optredens, jamssessies, muzieklessen voor kinderen en een rockschool voor senioren. Komend najaar worden er op maandagmiddagen bandprojecten voor kinderen georganiseerd. Harry: “Dat hier muzikanten over de vloer komen maakt de wijk aantrekkelijker. Ze dragen aan cultuurintegratie bij.”

Als Sound Studio 10 verdwijnt dreigt Noord een woestijn voor muzikanten te worden. De enige andere faciliteit, Rewind Music Studio in het Hamergebied, zit ook op een tijdelijke locatie. Harry: “Noord wil zich ontwikkelen tot een hotspot voor cultuurondernemers. Ik snap niet hoe het stadsdeel dat op deze manier wil doen. Wat Harry vooral dwars zit is dat het stadsdeel zo rigide is. Het lijkt geen enkele moeite te doen om over een oplossing mee te denken. Een alternatieve locatie vinden is lastig en een studio met geluidsdichte ruimtes bouwen is kostbaar. Terwijl Harry de vorige investering nog niet eens heeft kunnen terugverdienen, waarbij de coronacrisis een extra obstakel was. Harry: “Wat mij betreft mag de gemeente wel wat hulpvaardiger zijn.”

In een reactie laat een woordvoerder van het stadsdeel weten dat ‘het uitgangspunt van het stadsdeel is dat iedereen die in Noord woont toegang heeft tot kunst en cultuur’. Daarom komt er op de nieuwe locatie in de Banne een broedplaats met podium, ‘waar lokale kunstenaars werken en buurtbewoners hun talenten kunnen tonen en ontwikkelen’. Daarbij is overigens geen repetitieruimte voor muzikanten in de plannen opgenomen.

Cobaltstudio