Vermeende Oranje-keeper Stekelenburg trapt liever af in de politiek

Politiek
Reserve doelman Martin Coenen op zijn eigen voetbalveld aan de Brakersweg.
Reserve doelman Martin Coenen op zijn eigen voetbalveld aan de Brakersweg. (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM - Het verhaal doet al een tijdje de ronde. Er zou nu een keeper wonen, in die villa aan de Brakersweg. En een inwoner van Castricum weet het zelfs zeker. “Het is Maarten Stekelenburg, de keeper van Oranje, die woont daar nu in dat huis dat zo lang leeg stond!” Maar wat doet Maarten dan deze week thuis? Afgelopen zaterdag had hij zelfs nog een barbecue met vrienden, dat kon je vanaf de weg zien. “Moet hij niet trainen dan?” Onze redactie weet allang dat Maarten Stekelenburg niet in de witte villa woont. Familie Stekelenburg woont namelijk in Limmen. Wie er wel woont is Martin Coenen met zijn gezin.

Door Yvette van der Does

Martin Coenen had zelf ook via via gehoord dat er mensen zijn die denken dat hij Maarten Stekelenburg is. Een tijdje terug kreeg hij zelfs post van een voetbalfan. “Of ik misschien een item van de KNVB-bekerfinale voor hem had. Ik heb de man uit Kudelstaart netjes een berichtje teruggestuurd, dat ik hem daar niet aan kon helpen.” De nieuwe inwoner van Castricum vindt het een grappige voetbalanekdote maar vindt het wel fijn als we de fabel uit de wereld helpen.

Huis aan de Brakersweg stond lang leeg

“Met ons samengestelde gezin wonen we nu bijna een jaar op deze unieke locatie aan de rand van Castricum”, vertelt Coenen. “Mijn vrouw en ik kenden de omgeving daarvoor al goed, we kwamen hier al veel om te sporten in de duinen, het bos en het strand. Het is een prachtige omgeving. Voordat we dit huis samen kochten stond het al een tijd leeg. Het stond er een beetje zielloos en verwilderd bij waardoor wij juist veel mogelijkheden zagen om er helemaal ons eigen plek van te maken.” In dezelfde week dat ze de sleutels van hun huis kregen trouwde het paar op het strand van Castricum aan Zee. Het huis is inmiddels naar hun smaak verbouwd. Ze kunnen nu gaan wortelen samen met de kinderen met alle ruimte die ze hebben.

Focus lag altijd op werk

In zijn vorige woonplaats IJsselstein, waar hij zijn halve leven heeft gewoond, heeft Coenen niet echt kunnen aarden. “Mijn focus lag altijd op werk. Ik ben sinds 2009 partner bij de Assurance-praktijk van PwC en heb een mooie carrière opgebouwd, maar hierdoor kon ik niet echt iets terugdoen voor de maatschappij. Dat wil ik veranderen nu ik bijna 50 ben en daarom wil ik me graag verkiesbaar stellen voor de komende gemeenteraadverkiezingen in gemeente Castricum.”

Als lid van de VVD ging Coenen daarom meteen in op de uitnodiging om eens te komen luisteren naar de fractie in zijn nieuwe woonplaats. Fractiesecretaris Gerrit Krouwel is recentelijk nog langs geweest om kennis te maken en Coenen bij te praten.

Als ik meer mensen leer kennen, kan ik ook meer voor het dorp betekenen 

Coenen zegt een echte verbinder te zijn en kijkt, nu alles weer open is, ernaar uit om nieuwe mensen te ontmoeten. “Als ik meer mensen leer kennen, kan ik ook meer voor het dorp betekenen. Ik wil inhoudelijk vandaag nog niet teveel ingaan op hoe ik aankijk tegen bepaalde hete hangijzers en andere lokale politieke vraagstukken. Ik richt me voorlopig vooral op de verbinding met inwoners uit de verschillende dorpen.”

Als er straks verkiezingen zijn krijgen de inwoners vanzelf een profiel van Coenen. “Daarvoor en daarna moet het vooral gaan over het kijken naar goede oplossingen voor zaken die nu of in de toekomst spelen”, aldus Coenen. “Voorlopig volg ik alle vergaderingen en neem ik alle informatie van de gemeenteraad tot me. Ik ga er onbevangen en zonder vooringenomen visies in. Voor mij is het belangrijk om te weten ‘wat willen de inwoners’. Mocht ik worden gekozen in de raad, dan zit ik er niet alleen voor de VVD, maar ook voor de mensen die op een andere partij hebben gestemd.”

Meer impact maken

Een hoge bestuurlijke functie bekleden in het bedrijfsleven, is dat wel te combineren met de twaalf á twintig uur inspanningen verrichten voor de gemeenteraad? Je kunt dan toch ook iets terugdoen voor de samenleving door je aan te sluiten bij een voetbalvereniging of elke week gaan afval rapen op het strand? “Ik heb ook wel gekeken of ik iets kan doen bij bijvoorbeeld de reddingsbrigade, maar met mijn financiële achtergrond denk ik veel meer impact te kunnen maken als ik me verkiesbaar stel en politiek actief word. Mijn ervaring in het zakenleven, mijn brede interesse en het feit dat ik van buiten kom kan een mooie aanvulling zijn voor de huidige fractie.

De aftrap is genomen

De aftrap naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen is bij deze dus genomen door Martin Coenen. Tijdens de EK kan deze reserve doelman dus nog zoveel barbecueën alsof het een lieve lust is, zijn finale speelt hij pas 16 maart volgend jaar.