Jacques Does organiseert Wiener (Operette) Melange in Cool

Uit
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Hij houdt zelf nog een kleine slag om de arm, maar zoals het er nu naar uitziet kan Jacques Does dit voorjaar eindelijk zijn ‘Wiener (Operette) Melange op de planken brengen bij Cool kunst en cultuur. De voorstelling zou eigenlijk al in november 2020 plaatsvinden, maar corona gooide roet in het eten. Nu de theaters weer open zijn, werd een nieuwe datum gevonden: zondag 1 mei vanaf 14.30 uur in Cool. Volgens Jacques is het hoog tijd dat zijn operettefeestje doorgaat. “Mensen hebben een schreeuwende behoefte aan een beetje romantiek.”

Het wordt weer een feest der herkenning

Jacques is weliswaar een echte Heerhugowaarder, hij woont al jaren in Sint Truiden in België. Na een succesvolle internationale carrière als operazanger – waarbij hij in wereldsteden als Parijs, Wenen en Frankfurt op de grote podia stond - heeft hij zich met zijn eigen gezelschap Opera Avanti toegelegd op het met een kleine bezetting op de planken brengen van klassieke opera’s in Nederland en België. Met groot plezier deelt hij zijn passie voor opera met anderen. 

Eerder bracht Opera Avanti al ‘Carmen’, ‘La Traviata’ en ‘Die Zauberflöte’ naar Cool. Sinds de succesvolle jubileumoperette ‘Wien nur Du allein’ uit 2018 richt hij zich op feestelijke themaprogramma’s waarin de hoogtepunten uit de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse opera en operette gevierd worden. 

Wienerschnitzel

Zo’n middagje Opera Avanti is veel meer dan een voorstelling alleen; Tijdens ‘Wien nu Du allein’ waanden bezoekers zich in Wenen. Ze werden getrakteerd op Apfelstudel, Schwarzwalder Kirchtorte en Sachertorte, in de pauze was er een glaasje Riesling en na afloop kon er (tegen betaling) genoten worden van een Wienerschnitzel met bijgerechten. Zo uitgebreid is het bij de ‘Wiener (Operette) Melange’ niet, maar sfeer is er absoluut, verzekert Jacques ons. “Dit jaar is er voorafgaand aan de voorstelling voor iedereen koffie met Sachertorte, verzorgd door horecastudenten van het Horizon College en in de pauze wordt een heerlijke Riesling geschonken.”

Vreemde eend

De gezelligheid wordt nog eens versterkt door accordeonist Jonas van Esch, die in de entreehal de mensen vast in de juiste stemming brengt. In Café Cool tonen de Griekse zusjes Markatatou, dat ze als geen ander kunnen improviseren op de mandoline. De sfeervolle achtergrondprojecties van Hugo Segers ontbreken uiteraard evenmin, net als de verse chrysanten van Dekker die de zaal nog wat verder opfleuren. Op de bühne staan, naast Jacques zelf, vijf topzangers: sopraan en violiste Ana Naqe, sopraan Dorine Mortelmans, tenoren Willem Vander Heyden en Yves Saelens en bariton Paul Claus. Zij worden begeleid door een strijkkwartet en een pianist. Jordy Putzeys verzorgt het dansgedeelte. Het geheel staat onder muzikale leiding van David Miller. 

Jacques: “We brengen een zo goed als nieuw programma met bekende aria’s en duetten. Prachtig is bijvoorbeeld ‘Du bist die Welt für Mich’ van Richard Tauber. Maar we zingen ook ‘Frühlingsstimmen’ van Johann Strauss en er is een vioolsolo op ‘The Rose’ van Bette Midler. De barcarolle uit ‘Hoffmanns vertellingen’ is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar die doen we ook omdat ‘ie zo mooi is! Het wordt een feest der herkenning!” 

Jacques heeft alweer plannen voor zijn volgende voorstelling, maar wil ook graag van zijn publiek weten wat zij willen horen. Daarom kunnen bezoekers van ‘Wiener (Operette) Melange’ hun verzoeken en voorkeuren doorgeven: willen ze volgend jaar weer zo’n themaconcert of zien ze liever een echte opera à la ‘De Parelvissers’ in Cool? Laat uw stem dus vooral horen. Maar eerst is er ‘Wiener (Operette) Melange’. “Als we er met elkaar een leuke middag van maken, dan kunnen we er weer even tegenaan!”

Kaarten voor ‘Wiener (Operette) Melange’ zijn verkrijgbaar via www.coolkunstencultuur.nl.