(Foto: aangeleverd)

Nieuwe plannen Enkhuizerzand: kater is groot bij actiecomité

ENKHUIZEN - Na de eerste euforie zit actiecomité tot Behoud van het Enkhuizerzand met een 'enorme kater'. In eerste instantie was het comité best positief over de aangepaste plannen voor een vakantiepark aan het IJsselmeer, die afgelopen donderdag door burgemeester en wethouders van Enkhuizen werden gepresenteerd.

Deze maand besluit de gemeenteraad over het bestemmingsplan

De bestaande kustlijn van recreatieoord Enkhuizerzand blijft in stand volgens het nieuwe bestemmingsplan. Cees Miedema van het actiecomité: "We wilden terug naar de kustlijn. Dat is nu gebeurd. Onze acties hebben duidelijk een functie gehad en hier zijn we blij mee. We gaan de plannen goed bestuderen, want veel is nog onduidelijk. Zo staat er niets over het aantal recreatiewoningen dat daar mag worden gebouwd."

Na een nachtje slapen is het positieve gevoel verdwenen. Miedema: "Dit is geen aanpassing van een bestemmingsplan; er ligt een totaal nieuw bestemmingsplan op tafel waarvan onduidelijk is hoe het eruit gaat zien. Nog steeds gaat het om een nieuwe woonwijk van tweehonderd huizen waarvan niet duidelijk is waar de huizen komen en waar de openbare ruimte zal zijn. En dat wil de gemeente er in twee weken doorheen jagen! Het lijkt voor de gemeenteraad een kwestie van stikken of slikken. Wij vinden dat je een gemeenteraad niet kan laten beslissen over zo'n belangrijk plan, terwijl raadsleden niet goed kunnen weten hoe het eruit komt te zien. Met zo'n nieuw plan moeten er nieuwe inspraakrondes komen."

Bakzeil gehaald

De landelijke erfgoedvereniging Heemschut is positief over de aangepaste plannen voor een vakantiepark voor de kust van Enkhuizen. Christian Pfeiffer, organisator van een petitie tegen de aantasting van Enkhuizen: "De gemeente heeft volledig bakzeil gehaald. Zoals het er nu naar uitziet gaat de gemeente de huidige kustlijn respecteren. Hiermee zijn drie belangrijke waarden geborgd. Er is een cruciale aanpassing gedaan om het vrije zicht vanuit het Zuiderzeemuseum te garanderen. De hoogte van de huizen is teruggebracht naar maximaal zeven meter en het aangezicht op Enkhuizen vanuit het IJsselmeer is geborgd."

Gemeente op andere gedachten gebracht

Pfeiffer: "Positief gesteld kun je zeggen dat de gemeente geluisterd heeft naar alle bezwaren. Minder positief uitgedrukt kun je zeggen dat de gemeente juridisch geen andere keus had dan aanpassing van de plannen. De gemeente kon de 73 zienswijzen niet negeren; de provincie Noord-Holland zou hebben ingegrepen als ze gewoon doorgegaan zouden zijn."

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum spreekt van een 'drastische wijziging ten opzichte van het eerder in procedure gebrachte plan'. Het museum bestudeert of de aanpassingen op het gehele bestemmingsplangebied inclusief het buitenmuseum voldoende rekening houden met de toekomstbestendigheid van de belangen van zowel de stad als het museum.

Ruim 3700 petitie

De petitie tegen de aantasting van Enkhuizen, de natuur en het Zuiderzeemuseum is door ruim 3700 mensen getekend. De handtekeningen worden aangeboden tijdens de vergadering van de raadscommissie Grondgebied op 15 oktober. De commissievergadering vindt plaats in Brouwerij De Werf aan de Paktuinen.

Geen vakantiepark in het water en vakantiehuizen minder hoog

Deze winter start

Deze maand stelt de gemeente het gewijzigde bestemmingsplan vast. De kaders in het beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan zijn bindend: er wordt dus niet hoger, meer of anders gebouwd. De camping verhuist al de komende winter. Daarna wordt het openbaar gebied ontwikkeld, inclusief het strand, gevolgd door het vakantiepark. Meer informatie over het bestemmingsplan is te vinden enkhuizen.nl/plannen-enkhuizer-zand.

Plannen inzien op stadhuis

De nieuwe plannen van de gemeente Enkhuizen voor recreatieoord Enkhuizerzand zijn in te zien op het stadhuis woensdag 9 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur en van 16:00 tot 18.30 uur en donderdag 10 oktober van 10.00 tot 12.00 uur.

Meer berichten